ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στενεύουν τα περιθώρια για εξαγγελία μέτρων ενίσχυσης σε αγρότες, πετρέλαιο - ζωοτροφές ψηλά στην ατζέντα

0

Σχεδόν ένας μήνας έχει περάσει από τότε που η Κομισιόν έδωσε και επίσημα την έγκρισή της για τη μεταφορά πόρων από τα ταμεία των Προγραμμάτων προκειμένου να κατανεμηθούν σε αγρότες με τη μορφή έκτακτων ενισχύσεων και ακόμα το τοπίο παραμένει θολό γύρω από τις προθέσεις του υπουργείου, σε μια κατάσταση που γίνεται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη πολιτικής σπέκουλας. Ήδη ακούγονται φωνές από δεξιά και αριστερά που διεκδικούν μερίδια από αυτό το μικρό ποσό για τα δεδομένα της συγκυρίας που ξεδιπλώνεται στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής.

Το πράσινο φως ήρθε από την Κομισιόν στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και των ανησυχιών για την επάρκεια της αγροτικής παραγωγής. Η εν λόγω μεταρρύθμιση αφορά στη μεταφορά του 5% των αδέσμευτων κονδυλίων του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου, που στην περίπτωση της Ελλάδας μεταφράζεται σε ένα ποσό κοντά στα 74 εκατ. ευρώ. Σε αυτό προστίθενται επιπλέον 26 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ.

Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου, προέβλεπε την αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών για την ενίσχυση της αγοράς λιπασμάτων, κάτι το οποίο μεταθέτει πλέον σε δεύτερο χρόνο η ηγεσία του υπουργείου, ίσως στο φόντο εκλογών. Εφόσον όμως τα χρήματα από τα κοινοτικά κονδύλια κατευθυνθούν αλλού, μια «προεκλογική» επαναφορά του πριμ για τα λιπάσματα φαντάζει μάλλον αβέβαιη ως προς την υλοποίησή της, λαμβάνοντας κανείς υπόψιν την αρνητική οικονομική συγκυρία που καθιστά ανυπέρβλητο το κόστος κρατικού δανεισμού.

Στη συνέχεια οι ιθύνοντες του υπουργείου συζήτησαν το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί μέρος των κοινοτικών κονδυλίων για την αύξηση του μπάτζετ στο αγροτικό πετρέλαιο. Το σενάριο ήθελε τα 60 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους να προσαυξηθεί με τα χρήματα από το ΠΑΑ και να προσεγγίσει τα 100 εκατ. Σημειώνεται επί του ζητήματος «αγροτικό πετρέλαιο» ότι παραμένει στην ατζέντα των αρμόδιων υπουργείων η κατανομή μιας προκαταβολής στους δικαιούχους μέσα στον Ιούλιο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος προ ολίγων ημερών.

Αμέσως μετά τις εργασίες του Συμβουλίου των υπουργών γεωργίας της ΕΕ τον περασμένο Μάιο, ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, άφησε να εννοηθεί σε δημόσιες δηλώσεις του ότι το ποσό που εξασφαλίστηκε θα κατευθυνθεί προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Αυτό φαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο για την απορρόφηση των 74 εκατ. ευρώ, αφού ο κλάδος της κτηνοτροφίας δείχνει και πιο «εύκολος» διαχειριστικά, ώστε να κουμπώσει το μέτρο 21 στις φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις που θέτει η Κομισιόν για την κατανομή των κονδυλίων. Πάντως, στο πεδίο των κτηνοτρόφων, ακόμα αναμένεται και η συμπληρωματική πληρωμή από το λεγόμενο «2% του τζίρου» αφού ένα ποσό της τάξης των περίπου 10 εκατ. ευρώ από τα 40 εκατ. που είχαν ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προαναγγελθεί, δεν έφτασε ποτέ στους δικαιούχους. Επί του θέματος, η επίσημη πληροφόρηση θέλει την καθυστέρηση να οφείλεται στο Οικονομικών, το οποίο θα χρειαστεί να βγάλει σχετική εγκύκλιο για να ξεκλειδώσει την πληρωμή. Στο μεταξύ, οι κρούσεις στα τηλέφωνα της Agrenda από κτηνοτρόφους που ακόμα περιμένουν να πληρωθούν είναι καθημερινές.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα των ειδικών ενισχύσεων με κοινοτικά κονδύλια, η απουσία εξειδίκευσης των μέτρων, τόσο καιρό μετά, έρχεται να προσθέσει στη δυσφορία του αγροτικού κόσμου, τη στιγμή που σε άλλες χώρες, όπως είναι η Πολωνία, η Γερμανία ή η Ισπανία, οι αντίστοιχες πληρωμές είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε ώριμο στάδιο.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ