ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αδέρφια (και) στη λογοθεραπεία!

0

Ίσως ένα παιδί να έχει νεότερα ή μεγαλύτερα αδέλφια. Οι προκλήσεις με διαταραχές της επικοινωνίας μπορεί να είναι πολλές και μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία, όπως:

Παρανοήσεις. Τα αδέρφια συχνά αισθάνονται απογοητευμένα ότι ο αδελφός τους δεν τα καταλαβαίνει ή δεν επικοινωνεί με σαφήνεια.

Ζήλια. Τα αδέλφια των παιδιών με διαταραχές μπορούν να αισθάνονται πολλά συναισθήματα όπως ότι τα παραμελούν  με όλες τις θεραπείες, τα ραντεβού και τα νέα ειδικά παιχνίδια που ο αδελφός τους χρειάζεται για θεραπεία.

Προσοχή. Μοιράζοντας την προσοχή ενός γονέα μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά όταν τα παιδιά με επικοινωνιακές ανάγκες απαιτούν επιπλέον χρόνο ή περισσότερη ενασχόληση ή επαίνους από τους γονείς.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνουν τα αδέλφια μέρος της λογοθεραπείας, ως ευκαιρία για την θεραπεία, την αφοσίωση και την αδελφική συντροφικότητα.

 

Ρόλος ηγεσίας:

Τα αδέλφια, τόσο μεγαλύτερα όσο και νεότερα, μπορούν να εκτιμήσουν και να αισθάνονται υπερήφανοι για τον εαυτό τους ως "ηγέτη". Εάν τα  παιδιά αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε από τις παραπάνω προκλήσεις, προσπαθήστε να ορίσετε τον ρόλο τους ως «ηγέτης» ή «δάσκαλος» στον αδελφό τους και να αναλάβουν ευθύνες. Ένας ηγέτης μπορεί να δείξει στον αδελφό του πώς να παίξει πρώτα ένα παιχνίδι, να δώσει τις οδηγίες του ή να διαμορφώσει την κατάλληλη συμπεριφορά για τη δραστηριότητα.

 

Ενθαρρύνετε θετικούς τρόπους επικοινωνίας

Ανταμείψτε και αναγνωρίστε το θετικό τρόπο επικοινωνίας των παιδιών σας μεταξύ τους. Το να τους προσφέρουμε αναγνώριση για τα μικρά πράγματα θα λειτουργήσει ευεργετικά μακροπρόθεσμα. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε ότι δίνουν οδηγίες αργά, δώστε τους μία επιβράβευση όπως : "Είδα πως επανέλαβες τις οδηγίες και έδωσες στον αδερφό σου αρκετό χρόνο για να τις ακολουθήσει, και έτσι τα κατάφερε!!"

 

Κάντε τη θεραπεία μια οικογενειακή δραστηριότητα:

Τα αδέρφια μπορούν να είναι η καλύτερη θεραπεία για ένα παιδί με διαταραχή επικοινωνίας, είναι ένας συνεργάτης του παιχνιδιού. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε παιχνίδια με βάση τη γλώσσα που ενθαρρύνουν τη εναλλαγή σειράς μεταξύ των αδελφών.

 

Ανάγνωση: Ενσωμάτωση της ανάγνωσης στην ρουτίνα της οικογένειας πριν τον ύπνο ή  μια βροχερή Κυριακή. Η ανάγνωση είναι μια καλή δραστηριότητα για τα αδέλφια να μοιράζονται - κάποιος μπορεί να ασχοληθεί με την ανάγνωση, ο άλλος μπορεί να γυρίσει τις σελίδες. Και οι δύο μπορούν να ακούσουν τη μαμά ή τον μπαμπά και όλοι μπορούν να χαλαρώσουν αμέσως. Η ανάγνωση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μοντελοποιήσετε τη γλώσσα, να κάνετε ερωτήσεις και να μάθετε νέο λεξιλόγιο.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ