ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η παράδοσις των εικόνων των ηρώων στη Μονή Αρκαδίου

0

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΤΣΑΚΩΝΑ

  • Οι φωτογραφίες που θα λαμπρύνουν έτι περισσότερο το ‘Αθάνατο Αρκάδι’
  • Τήρησαν την υπόσχεση του λόγίου, πατριώτη κι αγαπημένου  πατέρα και παππού.

«Άπασαι  αι εικόνες αύται μετά την εορτήν παρεδόθησαν

εις την Προσκοπικήν Λέσχην ίνα αποτελέσωσι πινακοθήκην των Ρεθυμνίων Ηρώων,

πλουτισθησομένην δια της περισυλλογής και άλλων εικόνων

και ήτις θα παραδοθή εις το ιστορικόν Μουσείον Αρκαδίου

οψέποτε τούτο λειτουργήσει..»

Από την «Εφημερίδα των Συζητήσεων» του Πολυβίου Τσάκωνα.

Μετά από 87   χρόνια πραγματοποιήθηκε η υπόσχεση του γνωστού Δικηγόρου, Συγγραφέα, Εκδότη της παλαιάς Ρεθύμνης, Πολυβίου Τσάκωνα. Τα πράγματα είχαν ως εξής. Το 1930 όταν εορτάζονταν τα 100 χρόνια από την Ελληνική Ανεξαρτησία και η 64η Επέτειος του Αρκαδίου, παρουσία μάλιστα του Πρωθυπουργού και  Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, η Επιτροπή Διοργάνωσης του Εορτασμού με προεξάρχοντες δύο από  τα μέλη της , τα  αδέρφια Πολύβιοκαι ΜάνοΤσάκωνα αμφότεροι Δικηγόροι, προέτρεψαν όσους Ρεθυμνιώτες είχαν προγόνους οπλαρχηγούς ή αγωνιστές και  συμμετείχαν στις μάχες, εντός ή εκτός Αρκαδίου να  φέρουνφωτογραφίες τους,προκειμένου  να αναρτηθούν δεξιά και αριστερά του πιο μεγαλόπρεπου κι επιφανούς δρόμου της πόλεώς μας, της οδού Αρκαδίου. Στις φωτογραφίες αυτές μάλιστα έβαλαν  στεφάνια δάφνης για να  τιμήσουν τους ήρωες έτι περισσότερο.

Με το πέρας του εορτασμού οιεπιφανείς δικηγόροι που ήταν  προσωπικοί φίλοι και υποστηρικτές του ΕλευθερίουΒενιζέλου, ως μέλη της  Επιτροπής Εορτασμού, συνέλεξαν τις ιστορικές φωτογραφίες με σκοπό τη διάσωσή τους.  ΟΜάνοςΤσάκωνας  μάλιστα που ήταν και  Έφορος των Προσκόπων  τις παρέδωσε στη «Λέσχη Προσκόπων» προκειμένου να φυλαχθούν καλύτερα και να προστατευτούν.Όταν όμως το 1940 ο ίδιος φεύγει από το Ρέθυμνο τις παραδίδει στο αδελφό τουΠολύβιο ο οποίος με τη σειρά του τις φυλάσσει στην οικία του, της οδού Γερακάρη.  Ο Πολύβιος Τσάκωνας  ως γνωστόν είχε ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ελληνισμού, πολιτισμού, σεβασμού των δημοκρατικών  θεσμών, διάσωσης των ανθρώπινων αξιών, ενώ  η οικογένειά του είχε ιδιαίτερες σχέσεις με το Αρκάδι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην «Εφημερίδα των Συζητήσεων», που ο ίδιος εξέδιδε, κάλυψε με 17 συνεχόμενα φύλλα όλες τις εκδηλώσεις του μεγάλου εορτασμού του 1930 . ΟΠολύβιοςΤσάκωνας τι 1967, δύο χρόνια πριν τον θάνατό του, παραδίδει τις Εικόνες των Αγωνιστών στον γαμπρό του ΜανόΑστρινό, γνωστόιστοριοδίφη και συλλέκτη  ιστορικών στοιχείων και φωτογραφιών του Παλιού Ρεθύμνου , ο οποίος  τις διαφυλάσσει‘ως κόρην οφθαλμού’ στο ίδιο σπίτι της οδού Γερακάρη, ώστε αυτές να παραδοθούν σε όσο γίνεται καλύτερη κατάσταση.

Και ιδού  ήλθεν το πλήρωμα του χρόνου! Το μουσείο έγινε και  οι λοιποί χώροι της Μονής έχουν πλέον αναστηλωθεί άψογα με πλήρη σεβασμό στο κτίσμα ώστε  να αποτελεί σήμερα το στολίδι και το πιο ξακουστό μοναστήρι της Κρήτης, όχι μόνο για την τρανή ιστορία του, αλλά και για την αρχιτεκτονική, το πλήθος των θησαυρών, την ομορφιά και τη χάρη που αναδύει, σε συνδυασμό  με το δέος και το δυνατό ενεργειακό πεδίο που φορτίζει τον επισκέπτη, λόγω των  ψυχών των ηρωικώς πεσόντων που ένιωσαν τη μάχαιρα του ‘Ασιάτη Δυνάστη’, ενός  Δυνάστη  που σε συνεργασία  με άλλους Νεοδυνάστες, δεν έχει πάψει μέχρι σήμερα να απαιτεί, να διεκδικεί, να απειλεί  έναν παντέρμο ελληνικό λαό, ο οποίοςδοκιμάζεται,μαστίζεται  ατιμάζεται βάναυσα και μόλις πάει να ανασάνει, να ανασηκωθεί, να αναθαρρήσει, του δίνουν μια κατραπακιά και ξαναπάει στον πάτο.

 

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ

Η οικογένεια του ΠολυβίουΤσάκωνα επέλεξε να παραδώσει  το  Σάββατο 7 Οκτωβρίου τις δαφνοστεφανωθείσες Εικόνες των ενδόξων Κρητών   του Αρκαδιού, έπειτα από συνεννόηση με την Επισκοπή Ρεθύμνης, στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιο,  προκειμένου να μεταφερθούν σε κατάλληλο χώρο της μαρτυρικής Μονής και να μπορεί να τις θαυμάσει κάθε επισκέπτης. Η παράδοση έγινε στην κατοικία του Σεβασμιωτάτου, πάνω στον Τίμιο Σταυρό. Η  γνωστή φιλόλογος Καλλιόπη (Πόπη) Τσάκωνα Αστρινού, θυγατέρα του Πολυβίου, απευθυνόμενη στον Σεβασμιότατο του υπενθύμισε  την υπόσχεση του πατέρα της και με τα παιδιά  και την εγγονή της Εμμανουέλα,  του παρέδωσαν τις φωτογραφίες μέσα σε μια όμορφα διακοσμημένη  θήκη. Η ίδια μάλιστα  συγκινημένη ανέφερε ότι βούληση του πατέρα της ήταν ‘να παραδοθούν στο  Μουσείο Αρκαδίου οψέποτε τούτο λειτουργήσει’. Διαβεβαίωσε δε,ότι όλη η οικογένεια των Τσακωναίων συμφωνεί με αυτή την ενέργεια.  Ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια για την προσφορά της και τους  διαβεβαίωσε ότι οι φωτογραφίες  θα τοποθετηθούν, έπειτα από υπόδειξη ειδικού, στον κατάλληλο χώρο όπου θα προστατεύονται και θα είναι ορατές από το κοινό. Ο ΄Αγιος Δέσποτας όντας ευδιάθετος, με την απλότητα, την ευγένεια, το ειλικρινές  χαμόγελο και το χιούμορ που τον διακρίνει, τους έδειξε τον ανθισμένο και περιποιημένο  κήπο της Επισκοπής, ενώ στο πανέμορφο σαλόνι, τους δεξιώθηκε με εκλεκτά γλυκίσματα και ποτά.

Επίπλέον τους έδειξε τους θαυμάσιους πίνακες ζωγραφικής που κοσμούν τον χώρο και  τα ιστορικά κειμήλια, ενώ η αποθέωση ήταν όταν τους έβγαλε στη βεράντα του πάνω ορόφου. Εκεί κάθισαν κάμποσο χρόνο  και θαύμασαν τη μοναδική θέα σε ολόκληρη την Κρήτη, όπου μπορείς να αγναντέψεις από το ακρωτήρι Χανίων μέχρι τα Λευκά όρη, το Ρέθυμνο, τη Σκαλέτα, τον Κουλούκωνα, τον Ψηλορείτη και τον Βρύσινα, ενώ δεν άντεξαν στον πειρασμό να μην βγάλουν υπέροχες φωτογραφίες με τον Άγιο Δέσποτα και τη θάλασσα ως φυσικό φόντο. Τέλος λίγο πριν αποχωρήσουν ο Σεβασμιότατος έδωσε στον καθένα από έναν μεγάλο  τόμο  με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στον όμορφο νομό μας, ενώ όλοι μαζί έβγαλαν  φωτογραφία, ως ‘ενθύμιον ζωής’.

Παρόντες στην παράδοση των ξεχωριστών φωτογραφιών  ήταν από πλευράς ΠολυβίουΤσάκωνα εκτός από  την ΠόπηΤσάκωνα Αστρινού, τα παιδιά της Γιώργο, Αθηνά, Βασίλη Αστρινόκαι την εγγονή της Εμμανουέλα, η αδελφή της ΕλευθερίαΤσάκωναΠαρασκευά με την κόρη της Πολυάννα Παρασκευά, που ήρθαν από την Αθήνα  ειδικά για την περίσταση.Από πλευράς Φώτη Τσάκωνα αδελφού του Πολυβίου Τσάκωνα ήταν ο Μάνος Τσάκωνας με τη σύζυγό του Άλια Αρχοντάκη και τα παιδιά τους Φώτη και Αριστέα

Παρών όμως ήταν πνευματικά και ο αείμνηστος  Βασίλειος Τσάκωνας, ο γιος του Πολυβίου και κορυφαίος ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, τα έργα του οποίου άφησαν εποχή σε Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο, που  θέλησε γρήγορα ο θεός κοντά του. Έχοντας  μάλιστα γνώση της ποιότητος του χαρακτήρος του, είναι βέβαιον,  ότι θα επικροτούσε τα μάλα, την ενέργεια των συγγενών του να παραδοθούν οι φωτογραφίες των αγωνιστών στην ιερά Μονή Αρκαδίου.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράδοσις των φωτογραφιών του 1930 που κοσμούσαν το Ρέθυμνο στα εκατόχρονα του Ελληνικού κράτους, αποτελεί πράξη υψίστης σημασίας όχι μόνο για το Αρκάδι αλλά  ολόκληρη την Κρήτη και την ένδοξη  και μακραίωνη ιστορία της. Όσο για μας τους Ρεθυμνιώτες, δεν βλέπομε την ώρα να δούμε αυτούς τους Ήρωες και Μάρτυρες που θυσίασαν τα πάντα στον βωμό της  Ελευθερίας, αναρτημένους στον χώρο που πολέμησαν και βίωσαν τις τραγικές αλλά συνάμα ιστορικές και συγκλονιστικές στιγμές του «Αρκαδίου Δράματος» που έκανε τη Κρήτη γνωστή και θαυμαστή στα πέρατα της Οικουμένης. Οι εν λόγω μορφές των Ηρώων. ζωντανεύουν την ιστορία και διδάσκουν ότι  οι λαοί που ξεχνούν τη γλώσσα και την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να σβήσουν.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ