ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λογοθεραπεία: Νόσος Αλτσχάιμερ

0

Η ικανότητα επικοινωνίας είναι απαραίτητη για να είναι κάποιος σε θέση να εκτελεί καθημερινά καθήκοντα καθώς και για κοινωνική αλληλεπίδραση. Ενώ η λογοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών με εγκεφαλικά τραύματα ή που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οφέλη αυτής της θεραπείας έχουν επεκταθεί πρόσφατα και στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Οφέλη θεραπείας γλωσσών και ομιλίας για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Οι στόχοι της λογοθεραπείας:

Ο στόχος της λογοθεραπείας είναι να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την υπάρχουσα λειτουργία του ασθενούς του Αλτσχάιμερ, καθώς και να εργαστεί σε απολεσθείσες λειτουργίες και να διδάξει δεξιότητες αντιμετώπισης ώστε οι ασθενείς να διαχειριστούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα την ασθένειά τους. Αυτό σημαίνει την αντιμετώπιση προβλημάτων απώλειας μνήμης και άλλων γνωστικών ελλειμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, η λογοθεραπεία δεν σημαίνει μόνο την εργασία σε θέματα που σχετίζονται με την ομιλία, αλλά και την τόνωση του εγκεφάλου, ώστε να βελτιωθούν επίσης οι γλωσσικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης. Στην πραγματικότητα, κάποιος με Αλτσχάιμερ μπορεί να επικοινωνήσει σχετικά καλά. Οι λογοθεραπευτές προσφέρουν επίσης εξατομικευμένη θεραπεία ειδικά για εκείνους με νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η έρευνα δείχνει όλο και περισσότερο ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ επωφελούνται από ειδικές θεραπείες.

 

Η λογοθεραπεία αντιμετωπίζει την απώλεια μνήμης;

Υπάρχουν τρία μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με την απώλεια μνήμης, συμπεριλαμβανομένης μιας αίσθησης απομόνωσης επειδή μπορεί να παραλείπουν γεγονότα εξαιτίας του φόβου τους να μην θυμούνται τα πράγματα. Επιπλέον, αισθάνονται άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα σχετικά με την έλλειψη σκοπού στη ζωή τους, καθώς και την απώλεια της αξιοπρέπειας. Η  γλωσσική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς του Αλτσχάιμερ να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων.

Η γλωσσική θεραπεία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα μέλη της οικογένειας, διδάσκοντάς τους πώς να αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανιστούν χαλαρές αναμνήσεις και θετικά συναισθήματα.

 

Άλλα οφέλη της θεραπείας ομιλίας και ομιλίας σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Η λογοθεραπεία επικεντρώνεται επίσης στην κατάλληλη κατάποση, κάτι που γίνεται πρόβλημα στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η απώλεια βάρους και τα προβλήματα με την κατάποση είναι δύο σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με το θάνατο.

Τέλος, αυτός ο τύπος θεραπείας όχι μόνο βελτιώνει την ικανότητά του να επικοινωνεί, αλλά μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Συνολικά, οι ασθενείς που λαμβάνουν υπηρεσίες λογοθεραπείας έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να κατανοήσουν πολύ καλύτερα τη γλώσσα τους. Ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ εμφανίζουν πολύ καλύτερη εικόνα με τη λογοθεραπεία από εκείνους που δεν έχουν κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα . Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ  μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από εξατομικευμένη περίθαλψη.

Για απορίες, σχόλια, παρατηρήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στο [email protected] ή στο 693 60 60 070

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ