ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παραδειγματική η αντίδραση της Φρουράς της νήσου Ρω απέναντι στην υπερπτήση Τουρκικού Ελικοπτέρου

0

Το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα στη νήσο Ρω ένα τουρκικό ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ή της Τουρκικής Ακτοφυλακής, πραγματοποίησε χαμηλή πτήση σε απόσταση 200 μέτρων από τις ακτές του νησιού. Η ελληνική φρουρά, που ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα, απάντησε στην τουρκική πρόκληση με τροχιοδεικτικές βολές (φωτιζόμενα πυρά) όχι προς το Τουρκικό ελικόπτερο, αλλά σε ασφαλή τομέα. Δόθηκε σαφές μήνυμα της ετοιμότητας των Ελλήνων στρατιωτών προς το πλήρωμα του τουρκικού ελικοπτέρου χωρίς να υπάρξει ο κίνδυνος κατάρριψής του.

Πριν από τις βολές με ελαφρύ οπλισμό, ο αξιωματικός της φρουράς στη Ρω πήρε την έγκριση από το προϊστάμενο επιτελείο για «προειδοποιητικά πυρά σε αντίθετη κατεύθυνση». Παράλληλα το ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέγραψε την κίνηση του ελικοπτέρου το οποίο προσέγγιζε τη Ρω από ανατολικά προς δυτικά.

Υποθέτω ότι οι Τούρκοι με την συγκεκριμένη ενέργεια θέλησαν να τσεκάρουν τον χρόνο και το είδος της ελληνικής αντίδρασης τις ημέρες του Πάσχα μη σεβόμενοι το μορατόριουμ των θρησκευτικών εορτών. Άλλωστε υπήρξαν και άλλες πτήσεις κοντά στη Ρω τα προηγούμενα 24ωρα. Το γεγονός αυτό, συνδυασμένο με τον εμβολισμό του περιπολικού «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος/ Ελ.Ακτοφυλακής, με την αιχμαλωσία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και τις συνεχείς εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις, δείχνει ότι η Άγκυρα δοκιμάζει τα αντανακλαστικά και το είδος της αντίδρασης της ελληνικής άμυνας. Το επεισόδιο χαρακτηρίζεται θερμό αλλά χάρη στη γρήγορη και δυναμική αντίδραση των ανδρών της ελληνικής φρουράς δόθηκε τέλος στο περιστατικό.

Εκτιμώ ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο επιχείρησε από την ναυτική βάση του Ακσάζ κοντά στην Μαρμαρίδα που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου. Την συγκεκριμένη βάση επισκέφτηκα πριν από 12 έτη στα πλαίσια Νατοϊκής άσκησης και παρατήρησα πτήσεις ελικοπτέρων από τον Ελικοσταθμό της ναυτικής βάσης απογευματινές και νυχτερινές ώρες.

Η πιθανή πορεία του Τουρκικού ελικοπτέρου από την ναυτική βάση στο Ακσάζ της Μαρμαρίδας (περίπου 75 ναυτικά μίλια = 140 χιλιόμετρα).

Η θέση του Ελικοσταθμού στην Ναυτική βάση του Ακσαζ περί τα 25 ναυτικά μίλια (περίπου 50 χλμ) βόρεια της Ρόδου.

Ο τύπος των ελικοπτέρων της Τουρκικής Ακτοφυλακής είναι Agusta Bell 412 (ασπροκόκκινο με τέσσερις πτέρυγες) και μοιάζει εξωτερικά με το Agusta Bell 212 του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (γκρί με δύο πτέρυγες για να χωράνε στο υπόστεγο φρεγάτας) εφοδιασμένα με ηλεκτροοπτικά συστήματα νυχτερινής όρασης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ