ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η έξοδος από το 3ο μνημόνιο και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά, στην ώρα τους

0
Για τις ουρές της εξόδου γίνεται η μάχη.

Από πολιτική άποψη,,,

Στην παραδοχή ότι, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, οι αναφορές για την ελληνική οικονομία θα είναι τέσσερις ετησίως και όχι δύο -όπως ισχύει για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης- προχώρησε o υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στους FT, φωτογραφίζοντας έτσι, κατά τη γνώμη μου, την «καθαρή έξοδο»…από την ιδέα των πρόωρων εκλογών.

Πρόωρες εκλογές το 2018 θα έκανε η κυβέρνηση μόνο στην περίπτωση που έπαιρνε πράσινο φως για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, αναβάλλοντας ή και ακυρώνοντας μέτρα, όπως την περαιτέρω περικοπή συντάξεων το 2019 ή την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου το 2020…κι όχι με επιβαλλόμενες τριμηνιαίες αναφορές των θεσμών για την εφαρμογή των συμπεφωνημένων.

Έτσι η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές μπαίνει σε στάση «Παρουσιάστε!», η αντιπολίτευση σε στάση «Ημί-ανάπαυσης!» και ο κόσμος σε στάση «πρηνηδόν»…γιατί η «γερμανική μέγγενη» κατισχύει του «γαλλικού κλειδιού».

Από οικονομική άποψη…

Η έξοδος από τα μνημόνια δηλαδή το τέλος των χαμηλότοκων δανείων με μνημονιακούς όρους είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση των δανειστών για τους δικούς τους λόγους, κάτι που θα βόλευε τη σημερινή κυβέρνηση πολιτικά εφόσον η έξοδος ήταν ασφαλής…και οικονομικά. Είναι όμως;

Το μαξιλάρι των 20 δις είναι ικανή ασπίδα σε μια ενδεχόμενη επίθεση των υψηλότοκων «αγορών», όταν έμπειροι οικονομικοί αναλυτές δίνουν ζωή χρήσης μόλις ενός χρόνου (2019); Ενός χρόνου όπου θα προσπαθεί η κυβέρνηση να υλοποιεί την αναπτυξιακή της στρατηγική για τη μετα-Μνημόνιο εποχή. Μια στρατηγική για την οποία έγινε με τους θεσμούς «αρκετή κουβέντα» και πήραμε «πολλούς επαίνους».

Η «αρκετή κουβέντα» και οι «πολλοί έπαινοι» με φοβίζουν για την πατρότητα του τελικού σχεδίου για την αναπτυξιακή μας στρατηγική. Μήπως στου κασίδη το κεφάλι επιχειρηθεί πάλι ένα ακόμη πείραμα;

Η θριαμβολογία περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, κατά τη γνώμη μου, άνοιξε με λάθος τρόπο από την κυβέρνηση από τη στιγμή που το ΔΝΤ κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.
Και τούτο γιατί γνωρίζει ότι εάν δεν υπάρξει θετική έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η έξοδος μας υπάρχει πιθανότητα να θυμίσει...την έξοδο του Μεσολογγίου.
Η Ε.Ε. αναγκασμένη ούσα να υποστηρίξει τα τρία «επιτυχή» μνημόνια της, θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια Σολομώντεια συμφωνία με το ΔΝΤ, αφήνοντας μας να κολυμπήσουμε στη θάλασσα με τους καρχαρίες (των αγορών) μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων μας (μαξιλαριού)…με διακριτική εποπτεία τριμήνων και την πιστοληπτική γραμμή στήριξης «πάρα πόδα» για να μη φαγωθούμε ζωντανοί.
Το ερώτημα που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο, εάν κι αυτή η προσπάθεια στραβώσει, είναι το τι ζωντάνια θέλουμε. Τη ζωντάνια του ισοβίτη ή τη ζωντάνια του δραπέτη.
 
Υ.Γ.

«Μη βαράτε τον πιανίστα»

Οι παραπάνω απόψεις μου κινούνται στη σφαίρα της πρόβλεψης κι όχι της προφητείας,

Γι’ αυτό υπάρχει πιθανότητα, οι εξελίξεις να ακυρώσουν παραδοχές και εκτιμήσεις, κι αυτές με τη σειρά τους, τη δική μου άποψη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ