ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ανοικτή επιστολή προς την Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, κ. Μαίρη Λιονή.

0

κ. Αντιπεριφερειάρχη και φίλη Μαίρη

Απευθύνομαι σε σας, ως «προϊσταμένη» της οργανωτικής επιτροπής των Αρκάδιων Αγώνων με αφορμή τη δημοσιοποίηση της 1ης συνεδρίασης της με την παρουσία σας, ενόψει των «80ων Αρκάδιων Αγώνων» του 2020.

Εκτιμώ ότι γνωρίζετε την αντίθεση μου για τη χρονική μετάθεση των Αρκάδιων Αγώνων σε σχέση με τη μέρα των λοιπών εορταστικών εκδηλώσεων της εθελοθυσίας.

Υπήρξε σχετικό δημοσίευμα μου στον ημερήσιο Τύπο («Διλήμματα δρομέων…») λίγο πριν από την επέτειο του 2019.

Εκεί χαρακτηριστικά ανέφερα ότι: «Αγώνες ιστορικής μνήμης δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως ένα αθλητικό event με κύριο κριτήριο τον αριθμό συμμετοχών.

Εάν ο Αρκάδιος δρόμος είναι αφιερωμένος στην εθελοθυσία θα πρέπει να γίνεται στην επέτειο της…κι όσοι πιστοί δρομείς προσέλθουν.

Εάν πάλι θέλουμε να κάνουμε ένα αγώνα της Αρκάδιας διαδρομής τότε μπορούμε να τον κάνουμε όποια Κυριακή βολεύει…για να καμαρώνουμε τις πολλές συμμετοχές.»

Φίλη Μαίρη

Μπορεί να μην είσαι γέννημα αυτού του τόπου αλλά η οικογενειακή, επαγγελματική και πολιτική σου «ιστορία» πιστοποιεί ότι είσαι θρέμμα. Και ως εκ τούτου, εν τοις πράγμασι, καθίστασαι θεματοφύλακας των παραδόσεων του τόπου, «εκών άκων».

Παραθέτω απόσπασμα από το βιβλίο «Ρεθεμνιώτικος Στίβος» του Λευτέρη Κρυοβρυσανάκη.

«…Η ιστορία των Αρκαδίων αγώνων ξεκινά από το 1930. Το σωματείο Α.Ο. Ατρόμητος με πρόεδρο το λοχαγό (ε.α.) Νικόλαο Ζερβό προκειμένου να τιμήσει την επέτειο του ολοκαυτώματος της Ι.Μ. Αρκαδίου, αποφάσισε να τελέσει στις 8 Νοεμβρίου 1930 τοπικούς αθλητικούς αγώνες, με την ονομασία «Πανρεθύμνια». Επειδή όμως το έτος εκείνο, τελούνταν σ’ όλη τη χώρα γιορτές για τα 100 χρόνια της απελευθερώσεως της Ελλάδας από τον Τουρκικό ζυγό και οι γιορτές τελείωναν με την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μ. Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου 1930 στο Ρέθυμνο, αποφάσισε να μετονομάσει τους αγώνες σε «Αρκάδια».

… Οι πρώτοι επίσημοι αγώνες «Αρκάδια» έγιναν στις 8 Νοεμβρίου 1936 από τον Αθλητικό Όμιλο Ρεθύμνης - ΑΟΡ.

…Οι αγώνες έγιναν στην πλατεία Αβέρωφ (σημερινή Αντιπεριφέρεια). Ο αθλητής Πισκοπάκης Ανδρέας διάβασε τον όρκο, ενώ ο πρόεδρος του ΑΟΡ Μανούσος Χατζηγρηγόρης χαιρέτησε τους αθλητές των Α’ Αρκαδίων, εξ ονόματος του ΑΟΡ που οργάνωσε τους αγώνες. Επαίνεσε τους νέους που άφησαν το καφενείο και ήρθαν να διεκδικήσουν τον κότινο της νίκης, αλλά και να τιμήσουν αυτούς που θυσιάστηκαν το 1866 στο Αρκάδι.»

Από τα παραπάνω αποσπάσματα συμπεραίνεται αβίαστα η άρρηκτη σχέση των Αρκαδίων Αγώνων με τις επετειακές εκδηλώσεις στις 8 Νοεμβρίου καθώς και ο λόγος αυτής της άρρηκτης σχέσης (…να τιμήσουν αυτούς που θυσιάστηκαν το 1866 στο Αρκάδι,)

Φίλη Μαίρη

Επειδή η διοργάνωση του 2020 θα έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από την καθιέρωση μιας εκ των παλαιότερων διοργανώσεων της χώρας θεωρώ ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει η οργανωτική επιτροπή να σεβαστεί την παράδοση και να μην ενδώσει στη λογική του «άρτου και θεάματος» προσφέροντας τη μια Κυριακή (1η Νοεμβρίου 2020) το «θέαμα» σαν ορεκτικό και την άλλη Κυριακή (8 Νοεμβρίου) τον «άρτο» σαν κύριο γεύμα.

Θέλω να ελπίζω ότι θα επανεξετάσετε το χρονοδιάγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα μου ώστε ο  ΑΡΚΑΔΙΟΣ  δρόμος να μην καταντήσει κινητή γιορτή.

Υ.Γ.

Εάν παρόλα αυτά η οργανωτική επιτροπή εμείνει στην άποψη της τότε, έστω και μόνος, θα τρέξω τον Αρκάδιο δρόμο τη μέρα του (Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020) γιατί δεν είμαι θιασώτης, του ότι «η γιορτή κρατάει 40 μέρες»…κι όσοι πιστοί στην παράδοση δρομείς προσέλθουν.

Ταταράκης Γιώργος

Συν/χος Πολ/Μηχ ΕΜΠ

Παλαίμαχος Αρκαδιοδρόμος - Μαραθωνοδρόμος

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ