ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Διαχρονικές απεργίες

0

Άκαρπη, διαβάζουμε στα ΜΜΕ, ήταν και η τελευταία συνάντηση μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των συνδικάτων που αντιδρούν στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT που ηγείται των κινητοποιήσεων, προσθέτοντας ότι οι απεργίες και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ διατύπωσε την εκτίμηση ότι καταγράφηκε «πρόοδος» στις συνομιλίες, γνωστοποιώντας ότι θα συναντηθεί εκ νέου με τους κοινωνικούς εταίρους «τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου».

«Το διασυνδικαλιστικό όργανο που έχει κινητοποιηθεί αξιώνοντας την απόσυρση της μεταρρύθμισης για τις συντάξεις απευθύνει κάλεσμα για μια νέα διεπαγγελματική ημέρα διαδηλώσεων και απεργιών την 9η Ιανουαρίου», λένε τα συνδικάτα.

Η συνδικαλιστική ένωση Force ouvrière συντάχθηκε με το κάλεσμά, όχι όμως το μεταρρυθμιστικό συνδικάτο CFDT, που στηρίζει την αρχή της μεταρρύθμισης, αντιτίθεται, ωστόσο, στο μέτρο που προβλέπει οι Γάλλοι να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Χαιρετίζοντας το «εποικοδομητικό κλίμα», ο γενικός γραμματέας του CFDT Λοράν Μπερζέ υπογράμμισε ότι παραμένει ένα «δύσκολο σημείο».

Την ίδια ώρα, η οργάνωση CGT-Cheminots, η μεγαλύτερη στους κόλπους της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία, που παραλύει τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Η απεργία συνεχίζεται» και «δύο κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί: τα Χριστούγεννα των απεργών και συγκεντρώσεις την 28η Δεκεμβρίου» είπε ο Λοράν Μπρουν, γενικός γραμματέας του CGT-Cheminots.

Σχεδόν το 60% των δρομολογίων τρένων που είχαν προγραμματιστεί για τις 23-24 Δεκεμβρίου έχουν προς το παρόν ακυρωθεί, εξαιτίας της απεργίας.

Από την πλευρά του, ο Εντουάρ Φιλίπ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στον τερματισμό των ειδικών καθεστώτων συνταξιοδότησης μετά τη συνάντηση με τα συνδικάτα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, πως ελπίζει το νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος να ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν διαφωνίες, θέλουμε να τις υπερβούμε στις συνομιλίες του Ιανουαρίου».

Εξάλλου, ο Εντουάρ Φιλίπ προέτρεψε τα συνδικάτα να επιτρέψουν στους Γάλλους πολίτες να ταξιδέψουν για να δουν τις οικογένειές τους τα Χριστούγεννα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε μάλιστα τα συνδικάτα να διακόψουν τις απεργίες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων ώστε να μην προκληθεί χάος στις μεταφορές.

«Οι απεργιακές δράσεις είναι δικαιολογημένες και προστατεύονται από το Σύνταγμα, όπως πιστεύω ότι υπάρχουν στιγμές που είναι σωστό να κάνεις εκεχειρία, από σεβασμό για τις οικογένειες και την οικογενειακή ζωή», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, από την Ακτή Ελεφαντοστού όπου βρίσκεται.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που διαρκούν εδώ και δύο εβδομάδες, με τους εργαζομένους να αντιτίθεται στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος –που περιλαμβάνει και την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων σε τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι– έχουν παραλύσει τη Γαλλία.

Παρά τις εκκλήσεις ορισμένων συνδικάτων να σταματήσουν οι απεργίες κατά τη διάρκεια των εορτών, πολλές οργανώσεις, ιδίως στους σιδηροδρόμους, συνεχίζουν.

Ο Μακρόν τόνισε ότι η διακοπή δεν θα σημαίνει ότι τα συνδικάτα εγκατέλειψαν τα αιτήματά τους, αλλά θα δείξει «την αίσθηση ευθύνης και τον σεβασμό που οφείλεται στον γαλλικό λαό» και σε όσους θέλουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους αυτήν την περίοδο.

Είναι κι αυτή μια άποψη την οποία μάλλον τα συνδικάτα δεν δείχνουν να ασπάζονται… Και φυσικά για άλλη μια φορά θα κατηγορηθούν από τα χειραγωγούμενα ΜΜΕ. Παλιά μου τέχνη, κόσκινο…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ