ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Με μαντινάδες & όνειρα

0

Οι μαντινάδες και οι στίχοι που στείλατε με τη λέξη τσουρώ, τσουροβολώ κλπ:

Παπά Νικόλαος Νικηφόρος (Ρέθυμνο)
Στη στράτα μου όσες φορές κι ανε τσουροβολήσω
θα προχωρώ γονατιστός, μα δε θα σταματήσω.

Λεουνάκης Νεκτάριος (Συρίλι Χανιά)
Η σκέψη μου τσουροβολά, πατέ πατέ αρνεύει
στσι τόπους που σ' αγάπησα, τη λησμονιά γυρεύει.

Σκουντριδάκης Σήφης (Κουρνάς Αποκορώνου Χανιά)
Γιάντα με βάνεις και τσουρώ, τσ' αγάπης σου τσι δετές
και γέμισα βαρησματές στη ράχη και τσι μπέτες.

Ζερβουδάκης Προκόπης (Συρίλι Χανιά)
'Οντε με δει η μοίρα μου, μια ώρα να γελάσω
μου παίζει χτύπους και τσουρώ, στα χαμηλά να φτάσω.

Μίχαλος (Χανιά)
Στους εγκρεμνούς του έρωντα, τσουρώ μα βρίχνω τρόπο
τη λύρα παίζω τραγουδώ, τα πάθη των αθρώπω.

Κουτσάκη Χρυσούλα (Αντισκάρι Ηράκλειο)
Στον εγκρεμό τσ' αγάπης σου, στέκω κι ανε τσουρίσω
ενούς αλλοτινού σεβντά, το κρίμα θα σ' αφήσω.

Γιάννης Ορφανός (Καλανδαρέ Κάτω Μυλοπόταμος)
Τα κάλη σου εξάνοιγα και τσούρισα στην σκάλα
που είναι τα ομορφότερα, από τα κάλη τ άλλα.

Λεώνης Γιάννης (Αθήνα)
Σα ντο καρόλι που τσουρά, δίχως στεμό και πχαίνει
το τέλος βρίχνει την αρχή κι ο κύκλος ξεδηλιαίνει.

Ψαθόπουλος Λωνίδας (Αθήνα)
Πάνω στης ζήσης τη γ-κορφή παλεύγω να πατήσω
πατώντας στων προγόνων τα ζάλα μην τσουρίσω.

Αρκαδιανού Χαρούλα ( Ρέθυμνο)
Στο τζίμα τζίμα του γκρεμνού, καρδιά μου 'λάξ' οπίσω,
δε θέλω μηδέ να το λες,, για 'κείνη θα τσουρίσω.
Ήθελα να μουν δάκρυ σου, στο μάγουλο 'ντε βγαίνω
ντελόγω να τσουροβολώ,, στα στήθια σου να μπαίνω.

Ξεκαρδάκη Αντωνία (Μοίρες Ηράκλειο)
Ετσούρησε η σκέψη μου και στα παλιά γυρίζει
μήπως και βρει κάτι καλό κι αρχίζει να ελπίζει.

Μποτωνάκης Κώστας (Χανιά)
Στο κάστρο που 'χεις στη καρδιά, θέληδα να περάσω
κι αγάπης ζάρια ετσούρησα, μα 'φερα δυό και άσσο.
Τσουρώ απ' το κήπο τση χαράς στση πίκρας το μετόχι - σα μού 'πανε τα χείλη σου, αντί για ναι το όχι.
Καλλιτσουνάκη Αθανασία (Ρέθυμνο)
Πέφτω, τσουρώ, σκοτώνομαι, μα δεν το βάνω κάτω
να σε μυρίσω βιόλα μου, θα φτάσω και στον πάτο.

Παναγιωτάκης Γιάννης (Κακόπετρος Χανιά)
Απού τσουρίσει και καεί, μια παροιμία λέει
ούλα του τρέχουν τ' άτυχου, μα η μοίρα ντου τα φταίει.
    Όποιος στο δέτη τση τιμής και τσ' ανθρωπιάς τσουρίσει
δεν είναι δυνατό ποτές να ξανασοπατίσει.

Λιονής Γιάννης (Ατσιπόπουλο Ρέθυμνο)
Εγλύστρηξα και τσούρησα μέσα στην αγκαλιά σου
κ' αιτία ειν΄ τα μάθια σου κι λάμψη τσ' ομορφιάς σου.

Νικηφόρος Νικόλαος (Αξός Μυλοποτάμου Ρέθυμνο)
Τση μοίρας την κατηφοριά, ετσούρισεν η σκέψη
μα όπως θωρώ τα πράματα, γλήγορα θα μισέψει.

Γαριπαντώνης (Νίβρυτος Ζαρός Ηράκλειο)
Από το πιο ψηλό γκρεμνό, θα πάω να τσουρίσω
αφού εσύ δε μ' αγαπάς, δε θέλω μπλιο να ζήσω.

Παπαδάκη Κωνσταντίνα (Μεγαλόπολη Αρκαδίαςς)
'Αχι κι ας τσούρα ως εμέ, συμπόνιας 'να ψιχάλι
απ' του θεού την αγκαλιά, χαρά να νοιώσω πάλι.

Βοτζάκη Κατερίνα (Ρέθυμνο)
Τσουροβολώ στση απονιάς το δρόμο κάθε τόσο
το σιόπατο που 'χει χαρές πότε θα τ' ανταμώσω:

Η στήλη μας θα σταματήσει για το καλοκαίρι.
Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα και πρώτα ο Θεός τα λέμε από το φθινόπωρο.

Eκμέκ κανταΐφι

Υλικά

1/2 κιλό κανταΐφι

200 γρ. αμύγδαλο τριμμένο

150 γραμ βούτυρο

Κρέμα

400 γρ. κρέμα βανίλια σε φακελάκια

 

Σιρόπι

600 γραμ  ζάχαρη

500 γρ. νερό

1 κουτ.σούπας μέλι

Το χυμό ενός λεμονιού

1 στικ κανέλας

 

Σαντιγί

500 γρ. κρέμα γάλακτος παγωμένη

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας η 1 μασουράκι σε σκόνη

3 κουταλιές σούπας  ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Ξεφτίζουμε το κανταΐφι και το απλώνουμε σε ένα μακρόστενο ταψί.

Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω να πάει παντού.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο και το ψήνουμε μέχρι να πάρει

χρώμα χρυσαφί στους 160 βαθμούς .

Μόλις χρυσαφίσει από πάνω το αναποδογυρίζουμε να πάρει χρώμα κι από κάτω χρυσαφί.

Βράζουμε το σιρόπι για 10  λεπτά αφαιρούμε τα στικ 

κανέλας και το ρίχνουμε πάνω

από το κανταΐφι. Κρύο το κανταΐφι καυτό  το σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε την κρέμα βανίλια σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει το φακελάκι της και αφού γίνει

χλιαρή, την απλώνουμε πάνω από το κανταΐφι και την τοποθετούμε στο

ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά.

Κατόπιν απλώνουμε τη σαντιγί αφού την χτυπήσουμε στο μίξερ μαζί με την βανίλια και την άχνη και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και πασπαλίζουμε με λίγο αμύγδαλο.

Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί .

 

Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε εσείς την  κρέμα

Για την κρέμα

1900 γρ. γάλα φρέσκο

150 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια

60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

250-300 γρ. ζάχαρη

150 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη

4 βανίλιες

3 αυγά

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το σιμιγδάλι, το άνθος αραβοσίτου και τα ρίχνουμε όλα αυτά στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια.

Όταν πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες, την ανακατεύουμε και τη στρώνουμε πάνω στο κανταΐφι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ