Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που προέρχεται από τον κορμό και τα κλαδιά του γνωστού μαστιχόδεντρου. Αυτή η έκκριση παράγεται με την τομή του φλοιού με ένα αιχμηρό όργανο. Η μαστίχα εμφανίζεται στις τομές αυτές με μορφή δακρύων και καταλήγει με σταγονίδια στο έδαφος.
Κατά την ροή εμφανίζεται ως ένα κολλώδες διαυγές υγρό, που στερεοποιείται σε ακανόνιστα σχήματα μετά από 12-20 ημέρες.
Ερχόμαστε στην μαστίχα Χίου, που η πρώτη συλλογή της γίνεται από τα μέσα Αυγούστου και ακολουθεί η δεύτερη από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στην συνέχεια γίνεται ο καθαρισμός της, που ξεκινά τον Νοέμβριο και διαρκεί όλη την χειμερινή περίοδο.
Στην αρχή το χρώμα της μαστίχας είναι υπόλευκο- υποκίτρινο και είναι ημιδιαφανής, ενώ όσο περνά ο χρόνος το χρώμα της γίνεται πιο κιτρινωπό και αδιαφανές.
Στο νησί της Χίου καλλιεργείται μια ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου ο μαστιχοφόροςσχίνος, από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη, η μαστίχα.
Ιστορικά η συγκεκριμένη ποικιλία της μαστίχας καλλιεργείται συστηματικά, εδώ και χιλιάδες χρόνια στο νότιοτμήματηςΧίου που είναι το μόνο μέρος του πλανήτη.
Τα ειδικά χαρακτηριστικά του εδάφους και του μικροκλίματος της περιοχής που αναπτύσσεται, είναι τα κύρια αίτια της ειδικής καλλιέργειας της, όπου αναπτύσσεται αργά, λαμβάνοντας την πλήρη ανάπτυξη της μετά από 40-50 χρόνια, φτάνοντας και τα 5 μέτρα ύψος εις τα ηλικιωμένα φυτά.
- Ιστορία
Τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι ιστορικές αναφορές αποδεικνύουν τη φαρμακευτική, καλλυντική και μαγειρική χρήση της μαστίχας της Μεσογείου από τον 7ο π.χ αιώνα. Ο διάσημος γιατρός της ελληνικής κλασικής εποχής Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τη μαστίχα από το νησί της Χίου, για θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών.
Το μαστιχόδεντρο κοινώς φυτό της μαστίχας, επιστημονικά (Pistacia Lentiscus), με τις κοινές ονομασίες <<μαστιχόδεντρο>>, <<σχίνος>> ή <<σκίνος>> είναι ένας αειθαλής θάμνος ύψους 2-3 μέτρων με πολύ μεγάλη εξάπλωση στον Μεσογειακό χώρο, από την Ιβηρική χερσόνησο και τη Γαλλία , μέχρι την Τουρκία και το Ισραήλ.
- Ιδιότητες της μαστίχας
Η μαστίχαΧίου σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Έχει ακόμη την ικανότητα να μειώνει τα λιπίδια και τη γλυκόζη στο αίμα, την ιδιότητα να ανακουφίζει το στομάχι από ενοχλήσεις και γενικά το γαστρεντερολογικό σύστημα.
Μάλιστα από τον ΕυρωπαϊκόΟργανισμόΦαρμάκων έχει χαρακτηριστεί ως φυσικό φάρμακο για γαστρεντερολογικές παθήσεις και την επούλωση δερματικών παθήσεων.
Από έρευνες έχει αναφερθεί ότι διαθέτει αντικαρκινική δραστηριότητα, όμως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να εξακριβωθούν τα βιοδραστικά συστατικά της μαστίχας.
- Αναλυτικές χρήσεις και θεραπευτικές δράσεις
H μαστίχα έχει ποικίλες ιδιότητες. Είναι το φυσικό φάρμακο για παθολογικές καταστάσεις και μη. Όπως παραπάνω αναφερθήκαμε έχει θεραπευτικές δράσεις στην ιατρική, έχει συμμετοχή στην βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών, στην ποτοποιία, μαγειρική, και ζαχαροπλαστική.
- Ποια η διατροφική της αξία
Τα οφέλη της μαστίχας Χίου είναι σημαντικά, γνωρίζοντας ότι κάθε 100 γραμμάρια του προϊόντος, έχουμε ενέργεια 1365Kcal,λιπαρά 0gr,υδατ/κες 83gr,σάκχαρα 1gr,φυτικές ίνες 18gr,πρωτεΐνη 0,15gr,αλάτι 0gr.
Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η μαστίχα Χίου είναι μια πυκνοθερμική τροφή, δεν περιέχει λιπαρά και αλάτι, φτωχή σε σάκχαρα, πλούσια σε φυτικές ίνες.
-Μορφές που βρίσκεται
Σε χονδρή μορφή μεγάλα κομμάτια, ψιλή μορφή μικρά κομμάτια,σε μορφή σκόνης και σε μορφή ελαίου (μαστιχέλαιο).
- Πως τρώγεται
Η συνηθέστερη μορφή κατανάλωσης είναι η τσίχλα. Με το μάσημα βελτιώνεται η υγιεινή του στόματος, των δοντιών και των ούλων. Λόγω της αντιμικροβιακής δράσης συμβάλλει στην θεραπεία της ουλίτιδας και της πλάκας.