ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Φύλλα δάφνης: Ποια η διατροφική σημασία της

0

Όλοι μας έχουμε διερωτηθεί κατά πόσο τα φύλλα δάφνης που χρησιμοποιούμε διαχρονικά στη μαγειρική κάποιων φαγητών, όπως  του κρέατος, κάποιων οσπρίων ή σάλτσες ζυμαρικών κ.λ.π, εάν έχουν σκοπό μόνο τον  αρωματισμό ή την γεύση των ή κάποιο καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Προκειμένου να γνωρίσουμε τον άλλο πιο ουσιαστικό λόγο της χρήσης των φύλλων δάφνης στη μαγειρική, ας ακολουθήσουμε τα παρακάτω.

Τα φύλλα δάφνης που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική προέρχεται από τη δάφνη  την ευγενή (Lausus nobilic) που ανευρίσκεται συνήθως στην περιοχή  της Μεσογείου.

Πρόκειται για ένα θαμνώδες δένδρο που ο καρπός του είναι με σαρκώδες περικάρπιο και μεγάλο σπέρμα. Το χρώμα του όταν ωριμάσει είναι κυανόμαυρο ή μαύρο, έχει δε σχήμα ωοειδές και μέγεθος μικρής ελιάς.

Πωλείται στα καταστήματα τις περισσότερες φορές ως ξηρό, αλλά και ως φρέσκο  φύλλο, ακόμη και σε σκόνη. Προστίθεται το φύλλο κατά την διάρκεια του μαγειρέματος και αφαιρείται πριν το σερβίρισμα, γιατί είναι σκληρό στο μάσημα και επηρεάζει την πέψη. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα φύλλα δάφνης είναι δηλητηριώδη, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Όλα τα είδη φύλλων δάφνης έχουν παρόμοιο γευστικό και θρεπτικό αποτέλεσμα

Οι ποικιλίες των φύλλων δάφνης που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, μπορούν να καλλιεργηθούν παντού από την Καραϊβική μέχρι την Ινδία και είναι οι παρακάτω.

Δάφνη Καλιφόρνια, Ινδικό φύλλο δάφνης, Ινδονησίας φύλλο δάφνης, Μεξικάνικη δάφνη, Τούρκικο φύλλο δάφνης. 

ΜΥΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Το φυτό της δάφνης πήρε το όνομα του από τη νύμφη Δάφνη, που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν κόρη του ποταμού Πηνειού και της Γαίας. Ο θεός Απόλλωνας μόλις την είδε την ερωτεύτηκε και την κυνήγησε ασταμάτητα. Η δάφνη για να προστατευθεί παρακάλεσε την γαία να τη κρύψει και τότε η μάνα της την μεταμόρφωσε σε δένδρο.

Ο Απόλλωνας για να παρηγορηθεί έκοψε ένα κλαδί από αυτό το δένδρο και στεφανώθηκε. Από τότε επικράτησε ως το ιερό φυτό του Απόλλωνα.

Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους και μάλιστα σχετική μνεία γι αυτή κάνει ο Όμηρος. Θεωρείτο ιερό δένδρο αφιερωμένο στο Θεό Απόλλωνα. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι συνήθιζαν να στεφανώνουν τους νικητές των αθλητικών αγώνων με κλαδιά.

δάφνης αλλά και σήμερα η δάφνη ταυτίζεται με τη δόξα, την νίκη και υπεροχή. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, στο δε Μαντείο των Δελφών η Πυθία πριν δώσει τον χρησμό μασούσε φύλλα δάφνης.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗΣ

1) Καρδιολογικό σύστημα

Τα φύλλα δάφνης προφυλάσσουν το καρδιολογικό σύστημα του ανθρώπου, διότι περιέχουν καφεινικόοξύ και ρουτίνη δύο σημαντικές οργανικές ενώσεις. Η μεν ρουτίνη ενισχύει τα τριχοειδή τοιχώματα της καρδιάς και τα άκρα του σώματος, ενώ το καφεινικό οξύ βοηθά στην μείωση της  LDL κακής χοληστερίνης.

2) Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι βιταμίνες A,B6,C που περιέχουν τα φύλλα δάφνης, υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

3) Πεπτικό σύστημα

Το τσάι από φύλλα δάφνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των κρίσεων στομαχικών διαταραχών και των προβλημάτων <<βουλωμένης μύτης>>

4) Διαβήτης τύπου 2

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού δάφνης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5) Διατροφικά συστατικά φύλλων δάφνης

Τα φύλλα δάφνης περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών A,B6,C και μεταλλικών στοιχείων Ca,Fe,Mn.

6) Πρόληψη καρκίνου

Η δάφνη βοηθά στην προστασία του οργανισμού από τις επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών, που μπορεί να προκαλέσουν την μετάλλαξη των υγιών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα.

7) Αϋπνίες

Η κατανάλωση τσαγιού φύλλων δάφνης πριν την ώρα του ύπνου, βοηθάει

στον σωστό ύπνο. Μερικές σταγόνες από εκχύλισμα δάφνης αναμειγνύονται με νερό και καταναλώνονται.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Όταν χρησιμοποιούμαι στην μαγειρική φύλλα δάφνης,πρέπει να αφαιρούνται πριν την κατανάλωση του γεύματος, διότι η κατανάλωση των μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο στομάχι.

ΤΡΙΠΟΔΙΑΝΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΧΗΜΙΚΟΣ

(Τ.Υπ.Αγοράς Τροφίμων)

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ