ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όσπρια, ποια η θρεπτική τους αξία;

0

  Γενικά όσπρια χαρακτηρίζονται τα αποξηραμένα ώριμα βρώσιμα σπέρματα φυτών της οικογένειας των ψυχανθών, δηλαδή φυτών με καρπούς λοβούς. Απαντώνται δε με διάφορα σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Για αρκετά χρόνια παλαιότερα ήταν η κύρια διατροφική συνήθεια των Ελλήνων. Μάλιστα τα όσπρια έχουν χαρακτηριστεί ως το << το κρέας των φτωχών>>,λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των σε πρωτεΐνη και της χαμηλής τιμής των στην αγορά.Διαχρονικά όμως έχουν έχουν αντικατασταθεί από άλλα τρόφιμα, όπως κυρίως ζωικής προέλευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι νεώτερες επιλογές είναι και οι πιο σωστές.

   Η οικογένεια των οσπρίων περιλαμβάνει τα φασόλια, τις φακές, τον αρακά,τα λούπινα,το λαθούρι κ.α

  Ιστορικά δεδομένα

   Η καλλιέργεια των οσπρίων στην χώρα μας έχει ξεκινήσει από την αρχαιότητα, στις περισσότερες περιοχές και συνεχίζεται  μέχρι σήμερα, καθόσον είναι το βασικό διατροφικό δεδομένο της Μεσογειακής Διατροφής, που έχει καθιερωθεί ως ο θεμέλιος  λίθος της Παγκόσμιας Υγιεινής Διατροφής 

   Κάποιες νόστιμες ποικιλίες οσπρίων που παράγονται στην Ελλάδα έχουν καταχωρηθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

(Π.Ο.Π) ή προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης(Π.Γ.Ε) 

   Θρεπτική σημασία των οσπρίων

 Όλα τα όσπρια έχουν μεγάλη θρεπτική αξία(350 θερμίδες/100γραμ. περίπου),γιατί αποτελούν πλούσια πηγή υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης,αμινοξέων,πρωτεϊνών,φυτικώνινών,βιταμινών και ιχνοστοι -

- χείων 

  Έτσι συμβάλλουν  σημαντικά στην υγεία του ανθρώπου αναλυτικά όπως παρακάτω

  Καλή λειτουργία του εντέρου

  Η καλή λειτουργία του  και η πρόληψη της δυσκοιλιότητας, οφείλεται στις φυτικές ίνες που περιέχονται στα όσπρια, τόσο στις διαλυτές, όσο και τις αδιάλυτες

  Καρδιοπροστατευτική δράση    

  Η καρδιοπροστατευτική δράση οφείλεται στον συνδυασμό των φυτικών ινών και την υψηλή περιεκτικότητα φιλικού οξέος, με την ταυτόχρονη χα-

-μηλή περιεκτικότητα κορεσμένων  λιπαρών οξέων στα όσπρια

   Ρύθμιση του σακχάρου του αίματος

  Εξαιτίας του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, τα όσπρια αποτελούν μια καλή επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επίσης άφοβα μπορεί να καταναλωθούν από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

  Αντικαρκινική δράση

  Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου, μειώνεται γιατί είναι βασικό στοιχείο της Μεσογειακής Διατροφής. Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συσχέτιση κατανάλωσης φασολιών με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, χωρίς όμως να έχουμε ξεκάθαρα αποτελέσματα για τη συσχέτιση αυτή

  Συνδυασμός οσπρίων

   Εάν εφαρμόσουμε στην διατροφή μας τους κατάλληλους συνδυασμούς οσπρίων, μπορούμε να επιτύχουμε τα μέγιστα στην υγεία μας.       Παραδείγματος Χάρι εάν συνδυάσουμε κάποια όσπρια με τρόφιμα όπως ρύζι ή ξηρούς καρπούς, αυξάνουμε την βιολογική αξία των πρωτεϊνών των οσπρίων

   Όσον αφορά τον τρόπο μαγειρικής των, υπάρχουν αρκετοί απλοί τρόποι καταγεγραμμένοι σε σχετικά βιβλία, που μπορούμε να ακολουθούμε  

 Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι απαραίτητα θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα κάποιο από τα προαναφερθέντα όσπρια, σε συνδυασμό με λαχανικά και φρούτα

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ