ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το μαύρο τσάι Κεϋλάνης

0

    Το μαύρο τσάι Κεϋλάνης, αποτελεί το 75% της παγκόσμιας κατανάλωσης τσαγιού, είναι δε ο κατ εξοχή γνωστός καταναλώσιμος τύπος τσαγιού παγκοσμίως, λόγω της πλούσιας γεύσης και αρώματος του.

    Το μαύρο τσάι Κεϋλάνης είναι πιο δυνατό από το πράσινο, αυτός είναι και ο λόγος που προτείνεται κυρίως τις πρωινές ώρες, για να μας εξασφαλίσει εγρήγορση όλη την ημέρα

 Μάλιστα χρησιμοποιείται ευρέως από πολλούς ανθρώπους ως υποκατάστατο του καφέ, γιατί περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το πράσινο τσάι, επίσης περιέχει μια διεγερτική ουσία που ονομάζεται θεοφυλλίνη.

    Προσοχή

1) Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τις βραδυνές ώρες, γιατί περιέχει καφεΐνη, την τείνη όπως ονομάζεται.

2) Σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης μαύρου τσαγιού Κεϋλάνης και συχνή χρήση, μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, αδυναμία και αϋπνία

3) Πρέπει να πίνεται ανάμεσα στα γεύματα προσθέτοντας λίγο λεμόνι, γιατί διαφορετικά μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του σιδήρου από τα φρούτα και τα λαχανικά.    

   Το μαύρο τσάι φτιάχνεται από τα φύλλα ενός θάμνου, που ονομάζεται camelia sisensis. Τα φύλλα του εν λόγω θάμνου είναι πράσινα, τα οποία αφού συλλεγούν, με μια διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση, μετατρέπονται σε σκούρο- καφέ - μαύρο χρώμα και επιτυγχάνεται με έκθεση σε υγρό  και πλούσιο σε οξυγόνο αέρα.

    Φυσικά το πράσινο τσάι δεν υφίσταται την παραπάνω διαδικασία 

Ιστορικά δεδομένα.

Η καλλιέργεια του ξεκίνησε στην Σρι Λάνκα πρώην Κεϊλάνη, η οποία είναι γνωστή για τις εξαιρετικές καλλιέργειες της  στο  μαύρο τσάι  

- Βιολογικές ιδιότητες μαύρου τσαγιού.

Γενικά  είναι πηγή αντιοξειδωτικών,μειώνει το στρες, βελτιώνει την πέψη, αυξάνει την ενέργεια και μειώνει την χοληστερίνη

 Ειδικότερα   

    -Το μαύρο τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου.

    - Μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερίνης.

   - Μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από την οξείδωση της LDL κακής χοληστερόλης και να αυξήσει την HDL καλή χοληστερόλη.

    - Δύναται να βελτιώσει την λειτουργία των αρτηριών και κατ επέκταση να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σημαντική σύσταση

    Το τσάι του βουνού πρέπει να πίνεται αμέσως μετά την παρασκευή του, γιατί έτσι εξασφαλίζονται τα θρεπτικά συστατικά που είναι οι φυτικής προέλευσης αντιοξειδωτικές ενώσεις, τα φλαβονοειδή και οι κατεχίνες.

   Σημειώνουμε ότι το επεξεργασμένο τσάι που είναι το ντεκαφεινέ, το έτοιμο ή στιγμιαίο τσάι περιέχουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ