ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακτινίδια: Ποια η διατροφική σημασία τους

0

        Το ακτινίδιο γνωστό και ως κινέζικο φραγκοστάφυλο, που προέρχεται από διάφορα είδη ξυλωδών αμπελιών του γένους Actinidia. Η πιο κοινή ποικιλία ακτινιδίου έχει οβάλ σχήμα, περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου αυγού κότας με μήκος 5-8 εκατοστά και διάμετρο 4,5-5,5 εκατοστά

     Εξωτερικά έχει τριχωτό φλοιό χρώματος καφέ, ενώ εσωτερικά συνήθως είναι πράσινο ή κίτρινο με μικρούς μαύρους εδώδιμους σπόρους

        Ιστορικά

       Το φρούτο σε μορφή σπόρων το έφερε από την Κίνα στην Νέα Ζηλανδία το 1904, ένας ταξιδιώτης το όνομα του οποίου ήταν Hayward Wright(1873-1959). Σε αυτόν οφείλεται και η ονομασία του κίου(Kiwi), προέρχεται από το ομώνυμο πτηνό, το οποίο είναι το εθνικό σύμβολο της Νέας Ζηλανδίας, όπου ζει  αποκλειστικά

        Υπάρχουν πάνω από 60 ποικιλίες ακτινιδίου με τις πιο γνωστές να είναι η Hayward, η Bruno, η Zespri. Οι ποικιλίες διαφέρουν σε μέγεθος , σχήμα και γεύση

         Σήμερα τα ακτινίδια  καλλιεργούνται εκτός  από τη Νέα Ζηλανδία και σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως την Αμερική,Ιταλία, Γαλλία,Ισπανία, Αυστραλία, Κίνα και Ελλάδα

        Διατροφική αξία του ακτινιδίου

       Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εξαιρετικό θρεπτικό φρούτο. Είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C, περιέχοντας σε σύγκριση με ένα παρομοίου βάρους πορτοκάλι, μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C.

     Περιέχονται ακόμη βιταμίνες Κ,Ε,Α, μεταλλικά στοιχεία όπως Χαλκό,Ασβέστιο,Φωσφόρο,Κάλιο,Μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και άφθονες φυτικές ίνες

         Οφέλη του ακτινιδίου στην υγεία

         Καταναλώνοντας ακτινίδια στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορούμε να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη. Πιθανόν να βελτιωθούν τα επίπεδα HDL χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Συμπληρωματικά η κατανάλωση ακτινιδίου μπορεί να συμβάλει σε καλύτερα επίπεδα σιδήρου αίματος, επίσης στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος

        Καρδιαγγειακή λειτουργία

      Όπως γνωρίζουμε η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, λόγω των περιεχομένων αντιοξειδωτικών, μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης,καθώς και των τριγλυκεριδίων και επηρεάζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

     Έρευνες διεπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο ακτινιδίων καθημερινά για 28 ημέρες μείωσε την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και των επιπέδων των τριγλυκεριδίων στο αίμα

       Γαστρεντερικό σύστημα

     Η κατανάλωση ακτινιδίων έχει αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλλει και στη βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος. Συγκεκριμένα η δυσκοιλιότητα βελτιώνεται με την κατανάλωση ακτινιδίων, λόγω των περιεχομένων φυτικών ινών, που έχουν την ιδιότητα να κατακρατούν νερό

      Το ακτινίδιο συμβάλλει θετικά και σε άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, λόγω των βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που περιέχει

      Προσοχή Το ακτινίδιο πρέπει να καταναλώνεται ωμό, γιατί έτσι ο ανθρώπινος κερδίζει όλα τα ωφέλημα συστατικά του, όπως περιγράφονται παραπάνω

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ