ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην Καβάλα: Σβήνουν οι ελπίδες για το 8μελές πλήρωμα

0

Μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη λίγο μετά τις 23:00 στην περιοχή ανάμεσα στους Αντιφίλιππους και το Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από τη Σερβία με προορισμό την Ιορδανία. Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), έγινε γνωστό και επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Antonov-12, ουκρανικών συμφερόντων, το οποίο εκτελούσε εμπορική (cargo) πτήση και ότι σε αυτό επέβαινε οκταμελές πλήρωμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αεροπλάνο μετέφερε πυρομαχικά.

Ώρα 01:04: Σύμφωνα με ασφαλείς πληρφορίες του CNN Greece, στην περιοχή πλέον δεν επιτρέπεται πλέον να πλησίασουν ούτε οι πυροσβέστες, αλλά ούτε και οι πυροτεχνουργοί, λόγω της ενδεχόμενης επικινδυνότητας του φορτίου.

Για το λόγο αυτό στην περιοχή θα πετάξει μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης.

Ώρα 00:56: Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή να απομακρυνθούν άμεσα από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους όλοι οι δημοσιογράφοι, για λόγους ασφαλείας (σ.σ. γίνονται αναφορές για αναθυμιάσεις), ενώ αναμένεται ειδική ομάδα πυροτεχνουργών.

Ώρα 00:46: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναφέρεται ότι το αεροσκάφος μετέφερε φορτίο συνολικού βάρους 12 τόνων «με επικίνδυνα υλικά». Άνδρες της ΕΜΑΚ και πυροτεχνουργοί σπεύδουν στο σημείο καθώς το φορτίο της μοιραίας εμπορικής πτήσης χαρακτηρίζεται επικίνδυνο. Μάλιστα, η Πυροσβεστική έδωσε εντολή στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το συμβάν να φορούν στο εξής μάσκες.

Κατά την ίδια πηγή στο αεροσκάφος επέβαινε 8μελές πλήρωμα.

Ώρα 00:30: Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, δόθηκε εντολή να μεταβεί στην περιοχή ελικόπτερο Super Puma.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρχικά είδαν ένα φλεγόμενο αντικείμενο, που όταν κατέπεσε, προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά και πολλαπλές εκρήξεις.

Στην περιοχή υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ έχουν καταφτάσει και ασθενοφόρα.

Στο μεταξύ, στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί, λόγω εκτεταμένης διακοπής της ηλεκτροδότησης, οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι, με τους προβολείς από τα περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής να είναι η μόνη πηγή φωτισμού.

Το χρονικό του αεροπορικού δυστυχήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το τελευταίο στίγμα του αεροπλάνου δόθηκε 10 ναυτικά μίλια δυτικά της Καβάλας.

Τη στιγμή που πετούσε στη «μύτη» της χερσονήσου του Άθω στο Άγιον Όρος, το αεροσκάφος φαίνεται πως έκανε στροφή 180 μοιρών κι άρχισε να χάνει ύψος φλεγόμενο σε μικρή απόσταση από σπίτια, σύμφωνα με βίντεο ντοκουμέντο.

Σύμφωνα με tweet της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ στο σημείο μετέβησαν δυνάμεις από την 2η και 4η ΕΜΑΚ.

Όπως μετέδωσε, εξάλλου, το kavalanews.gr, κατά τη συντριβή του, το αεροσκάφος πιθανολογείται ότι προσέκρουσε σε πυλώνα ή ηλεκτροφόρα καλώδια, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει έκρηξη και γενικό μπλακ-άουτ σε Νικήσιανη, Γεωργιανή, Άγιο Χριστόφορο, Παλαιοχώρι και Αντιφιλίππους.

Μέχρι τις 23:40 κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι οι εκρήξεις είναι συνεχείς και ότι δεν μπορούν οι διασώστες και η Πυροσβεστική να προσεγγίσουν το σημείο.

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ