ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΣΟΚ: Να απαντήσει η κυβέρνηση για τις διαγωνιστικές διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης

0

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και διερωτάται: «Γιατί δεν απαντά η κυβέρνηση και κρύβει τις διαγωνιστικές διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης; Τι φοβάται»;

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Προσέξτε συμπεριφορά Κυβέρνησης:

Στις 10/4/2024, δημοσιεύεται, στην ιστοσελίδα POLITICO, άρθρο σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αλλά και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), ερευνούν -μετά από καταγγελίες για απάτη- τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τις οποίες 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., έχουν χορηγηθεί σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα.

Στις 15/4/2024, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ζητώντας πολύ συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με το ποιες ιδιωτικές εταιρείες έχουν χρηματοδοτηθεί, με τι ποσά και σε πόσα έργα, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και για τις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, σε κάθε περίπτωση, αν υπήρξαν.

Η απάντηση της Κυβέρνησης με ημερομηνία 10/5/2024, δεν ήταν απάντηση. Δεν περιλάμβανε κανένα νέο στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλλει στην εμβάθυνση της διαφάνειας και της πληρέστερης ενημέρωσης του πολίτη. Και δεν είχε ουδεμία αναφορά σε “διαγωνισμούς” ή “διαγωνιστικές διαδικασίες”. Καμία. Σαν να διέφυγε της προσοχής των συντακτών της απάντησης.

Για αυτό και, ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής ρωτήσαμε ξανά στις 16/5/2024 τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μία πολύ απλή ερώτηση

“Πόσες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν γίνει από το 2020, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας, σε ποια ακριβώς έργα και ποιοι συμμετείχαν σε κάθε μία από αυτές;”. Ζητήσαμε δε και τον σχετικό κατάλογο.

Ποια ήταν η απάντηση του Υπουργείου; Διαβάστε εδώ: “…Σημειώνεται ότι το σύνολο των συμβάσεων και των διακηρύξεων είναι αναρτημένο και δημόσια προσβάσιμο στην “Διαύγεια” και στο “Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων”. Ειδικότερες πληροφορίες ως προς την υλοποίηση επιμέρους έργων του ΕΣΑΑ και των αντίστοιχων συμβάσεων δύναται να δοθούν από τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία Ευθύνης, κατά περίπτωση. Τέλος, στοιχεία για την υλοποίηση των Δράσεων του Σχεδίου διατίθενται στην ιστοσελίδα του “Ελλάδα 2.0″, όπου μεταξύ άλλων, υπάρχουν αναρτημένες οι αποφάσεις ένταξης των όλων των έργων που υλοποιούνται”.

Φυσικά, δεν τους ζητήσαμε τις συμβάσεις. Ούτε τις διακηρύξεις. Ζητήσαμε πόσες και ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες έγιναν και πόσοι και ποιοι συμμετέχοντες υπήρξαν σε κάθε μία από αυτές. Γιατί διαβάζουμε δημοσιεύματα για σωρεία “διαγωνισμών”, στις οποίες συμμετείχε μόνο μία εταιρεία. Και ενώ, η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι ΔΕΝ υπάρχουν αυτά τα στοιχεία σε Διαύγεια και ΚΗΜΔΗΣ, που να θυμίσουμε ότι είναι δύο προγράμματα που δημιουργήθηκαν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με σκοπό τη δημοσίευση στο διαδίκτυο, αποφάσεων και Δημοσίων Συμβάσεων της Κυβέρνησης και της Δημόσιας Διοίκησης, αρνείται να μας δώσει τον κατάλογο που ζητήσαμε. Τι φοβάται;

Τα ίδια έκαναν και με τα έργα που τροποποιήθηκαν ή απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είχαμε ζητήσει από την Κυβέρνηση συγκεκριμένα στοιχεία, μας τα αρνήθηκαν, κρύφτηκαν, αλλά τα βρήκαμε εμείς σκαλίζοντας και τα δώσαμε στη δημοσιότητα.

Αργά ή γρήγορα θα αναγκαστεί η Κυβέρνηση να σταματήσει να κρύβεται και για τις διαγωνιστικές διαδικασίες στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί δεν θα σταματήσουμε».

cnn.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ