ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έντονη ανησυχία ελαιοτριβείων για τα υπολείμματα φυτοφάρμακων – Αλλεπάλληλες συναντήσεις υπηρεσιών και φορέων σε Χανιά και Ηράκλειο

0

Αλλεπάλληλες συναντήσεις φορέων και υπηρεσιών πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα σε Ηράκλειο και Χανιά με κεντρικό θέμα το πρόβλημα της ανίχνευσης απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε ελαιόλαδα.

Το πρόβλημα αυτό το οποίο υπήρχε και στα προηγούμενα χρόνια και είχε αναδειχθεί με δειγματοληψίες του ΣΕΔΗΚ, φαίνεται ότι τελευταία έχει διογκωθεί και εύλογα προκαλεί το ενδιαφέρον των ελαιοτριβείων αφού αυτά είναι οι άμεσοι αποδέκτες της παραλαβής, τελικής εμπορίας του προϊόντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φορέων που συναντήθηκαν στα Γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο στις 31/5/24 στην οποία μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Σταύρος Τζεδάκης, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείο υ Ν. Χανίων (Σ.ΙΔ.Ε.Χ.), ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ) και ο Σύνδεσμος Ελαιουργείων Ν. Ηρακλείου, βασικές αιτίες στις οποίες αποδίδεται το φαινόμενο είναι «οι αδυναμίες στην εφαρμογή του προγράμματος κρατικής δακοκτονίας, ο ελλιπής κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός, οι ελλείψεις εκπαίδευσης των εμπλεκόμενων και η αδυναμία πάταξης του παραεμπορίου απαγορευμένων φυτοφαρμάκων.

Προς αντιμετώπιση του προβλήματος οι φορείς που συμμετείχαν κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα με δέσμη προτάσεων οι οποίες περιλάμβαναν:

    Βελτίωση και ενίσχυση του προγράμματος κρατικής δακοκτονίας ώστε να μην υπάρχει λόγος παρέμβασης των γεωργών
    Ελέγχους στην διάθεση και χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων
    Δειγματοληψίες στα δέντρα στο χωράφι αλλά και στο ψεκαστικό υγρό
    Ελέγχους στα ελαιουργεία κατά την έκθλιψη του ελαιοκάρπου
    Ελέγχους στα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων
    Προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων

Από την άλλη πλευρά ενημερωτική συνάντηση διοργανώθηκε και στα Χανιά στις 13-6-2024 από τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ελαιοτριβείων Χανίων (ΣΙΔΕΧ).

Κατά την συνάντηση αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, πάνω από 50 Ελαιουργεία και Συνεταιρισμοί του Νομού συμμετείχαν στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Δειγματοληψίας που προβλέπει την λήψη δειγμάτων καρπού ή ελαιολάδου από τους παραγωγούς-πελάτες των ελαιουργείων προκειμένου να αποστέλλονται για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Σε περίπτωση ανίχνευσης υπολειμμάτων μη εγκεκριμένων ή απαγορευμένων δραστικών ο παραγωγός θα ενημερώνεται και θα καλείται άμεσα να παραλάβει την παρτίδα ενώ μπορεί υποστεί και οικονομικές κυρώσεις. Σε περίπτωση ανίχνευσης μη εγκεκριμένων ή απαγορευμένων ουσιών σε δείγματα φύλλων, καρπού ή ελαιολάδου τα πρόστιμα ανέρχονται μέχρι €30.000.

Ο Σ.ΙΔ.Ε.Χ. μάλιστα ετοίμασε και ενημερωτική αφίσα που καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παραγωγούς, ελαιουργεία, τυποποιητές να κάνουν χρήση της γραμμής καταγγελιών του ΕΣΥΦ 8001139100 σε περίπτωση υποψίας παράνομης χρήση γεωργικών φαρμάκων στην καλλιέργεια της ελιάς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ