ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν σήμερα: Τι θα μπει στο τραπέζι

0

Την ευκαιρία να κάνουν μία σύντομη επισκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών θα έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση που πρόκειται να γίνει στην Ουάσιγκτον- στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ- θα είναι σύντομης διάρκειας, ενώ αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα για μια πιο αναλυτική συζήτηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Να σημειωθεί εδώ πως το τελευταίο τετ α τετ των δύο ηγετών είχε πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Άγκυρα, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τι θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες

Με βάση τις πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση δεν θα τεθούν «βαριά» θέματα αλλά στόχος είναι να διατηρηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις.

Οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας

Παράλληλα βέβαια από την Αθήνα έχουν μπει με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της χώρας, καθώς γνωρίζουν πως δεν είναι εύκολο η γειτονική χώρα να αφήσει από τη μία μέρα στην άλλη το αναθεωρητικό της αφήγημα.

Ουσιαστικά από την μία πλευρά αποτιμάται θετικά το γεγονός πως επικρατεί νηνεμία στις σχέσεις των δύο χωρών και έχουν γίνει βήματα προόδου σε σημαντικά θέματα (για παραδειγμα να μην έχουμε παραβιάσεις, να υπάρχει καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό και να δίνεται η δυνατότητα σε Τούρκους να επισκέπτονται τα νησιά του Αιγαίου με βίζα- εξπρές).

Δεν εγκαταλείπουν τη ρητορική των υψηλών τόνων οι Τούρκοι

Από την άλλη η τουρκική πλευρά – που δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου – δεν έχει εγκαταλείψει πλήρως την ρητορική των υψηλών τόνων σε μια σειρά ζητημάτων και ορισμένες από τις θεμελιώδεις θέσεις της όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά.

Ένα μάλιστα από τα θέματα που ο Τούρκος πρόεδρος έχει υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή είναι το Κυπριακό, όπως φάνηκε και από νέες αναφορές που έκανε χθες στο θέμα.  Ειδική μνεία έκανε χθες στο Κυπριακό ο πρωθυπουργός -προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations- σε συζήτηση με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτκ, επαναλαμβάνοντας  την ανάγκη επίλυσης στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι άλλες συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Να σημειωθεί εδώ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον  θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό (και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν).

Τα σαφή μηνύματα στη Βόρεια Μακεδονία

Η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας σε μια σειρά δημοσίων τοποθετήσεων έχει χρησιμοποιήσει τον όρο  «Μακεδονία» και όχι με την συνταγματική  ονομασία της χώρας, με την Αθήνα να στέλνει σαφή μηνύματα. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται να θέσει το θέμα της μη τήρησης των συμφωνηθέντων στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας» σημείωσε χθες χαρακτηριστικά.  Από την Αθήνα επισημαίνεται πως η Συμφωνία των Πρεσπών  προβλέπει το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes, και όπως υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός «αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα».

Το «μενού» της Συνόδου Κορυφή;

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Να σημειωθεί εδώ πως είναι η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και  τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις. Επίσης θα υπάρξει επιβεβαίωση της στήριξης της  Ουκρανίας, ενώ θα συζητηθεί και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και  η IndoPacific 4 (Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).

Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ,  από την κυβέρνηση υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά πως η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Παράλληλα υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός  έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ