ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Βέβαιη η υποψηφιότητα Πολάκη, «παρών» στην κούρσα ηγεσίας ο Φαραντούρης, ποιοι άλλοι το σκέφτονται

0

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στο ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία αν περάσει η μομφή του Παύλου Πολάκη στον Στέφανο Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται από σήμερα στην Κρήτη, για το 4ήμερο γλέντι που διοργανώνει για τον γάμο του με τον Τάιλερ Μακμπέθ, αλλά ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη εγκαταλείψει τα Χανιά, όπως φρόντισε να ενημερώσει σε μια από τις πολλές αναρτήσεις του το τελευταίο 24ωρο. Και τους δυο πλέον δεν τους χωρά η Κρήτη και ειδικά ο Νομός Χανίων, κοινός τόπος καταγωγής τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει σύσκεψη για τις τέσσερις το απόγευμα στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων ενώ στο πρόγραμμά του εκτός από τις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις του γάμου του στις 28 με 31 Αυγούστου θα εντάξει και συναντήσεις με φορείς και παράγοντες σε Ρέθυμνο και Χανιά.  

Το βλέμμα στη ΔΕΘ

Στο μυαλό του ο κ. Κασσελάκης δεν φαίνεται να έχει τόσο τις εσωκομματικές ισορροπίες όσο την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και τις προτάσεις που θα παρουσιάσει το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Η παρουσία του τελικά θα είναι διήμερη στην Θεσσαλονίκη κόντρα στις αρχικές διαρροές της Κουμουνδούρου ότι λόγω κόστους θα παραχωρούσε μόνο την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Το επιτελείο του δίνει μεγάλη σημασία στην παρουσία του κ. Κασσελάκη στη Διεθνή Έκθεση καθώς οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι καταιγιστικές στην Κεντρική Επιτροπή που θα έχει συνεδριάσει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Δεν αποκλείεται το ανώτερο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει άρει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και η κούρσα διαδοχής να έχει ήδη ανοίξει, όταν ο κ. Κασσελάκης θα ανεβαίνει για πρώτη φορά στη ΔΕΘ.

Μονόδρομος για τον Πολάκη  

Είναι σαφές ότι η οργή του κ. Πολάκη έχει ξεχειλίσει για τον άλλοτε εκλεκτό του υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και όπως τονίζουν συνομιλητές του «ο Παύλος δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει με τον Κασσελάκη, είναι μονόδρομος η μομφή».

Το μόνο βέβαιο σε αυτή τη φάση είναι ότι ο Παύλος Πολάκης δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε ένα ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη και για αυτό θεωρείται μονόδρομος η μομφή.

Η διαγραφή του ήταν casus belli και δεν χωράει καμία έκπτωση από την πλευρά του ούτε και σκοπεύει να νερώσει το κρασί του διαμηνύουν άνθρωποι που γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Πολάκη.

Πάντως την επιχειρηματολογία όσων δηλώνουν έτοιμοι να ριχτούν στη φωτιά για χάρη του Παύλου Πολάκη ενισχύει και το γεγονός ότι ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία «οι γάμοι Κασσελάκη» επιβεβαιώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη της ηγεσία παράγει περισσότερη παραπολιτική απο πολιτική και θέσεις» καθώς το γεγονός όπως σημειώνουν θα επισκιάσει για μια ακόμη φορά την όποια αντιπολιτευτική ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  

Παρών Ο Φαραντούρης

Η μομφή Πολάκη ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά πολλών στο εσωτερικό του κόμματος προτού ακόμη ο ανεξάρτητος βουλευτής βάλει το θέμα ηγεσίας στην Πολιτική Γραμματεία.

Πρώτος που δηλώνει δυναμικά και μάλιστα με συμβολικό τρόπο παρών για τη διεκδίκηση της ηγεσίας είναι ο Νίκος Φαραντούρης.

Η δήλωση του κ. Φαραντούρη έγινε από τις Πρέσπες τη λίμνη σύμβολο για τον Αλέξη Τσίπρα και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την οποία ο Στέφανος Κασσελακης έχει πάρει οριστικά τις αποστάσεις του.

Το σημαίνον στην περίπτωση αυτή έχει να κάνει και με το γεγονός ότι και ο Στέφανος Κασσελακης όταν διεκδικούσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλέξει τη λίμνη των Πρεσπών ως ντεκόρ της προεκλογικής του καμπάνιας.

Με μια αξιοσημείωτη επίδοση στις ευρωεκλογές ερχόμενος δεύτερος σε σταυρούς με μικρή απόσταση από τον πρώτο Κώστα Αρβανίτη βγαίνει μπροστά αποδεσμεύοντας πιθανότατα και άλλες δυνάμεις και σίγουρα διευκολύνοντας τις εξελίξεις για την προσφυγή στη βάση.

Το σκέφτεται η Δούρου

Ήδη όπως είχε γράψει το iefimerida πολλοί ήταν εκείνοι που βολιδοσκοπούσαν μέσω συνεργατών και ανθρώπων της επιρροής τους στην ΚΕ άλλα μέλη και στελέχη του κόμματος. Ανάμεσα στα ονόματα για τα οποία γινόταν βολιδοσκόπηση για μια τυχόν υποψηφιότητά της είναι και το όνομα της Ρένας Δούρου.

Η κα Δούρου μέχρι τώρα έχει αποφύγει να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε εσωτερική σύγκρουση διατηρώντας καλές σχέσεις με τη σημερινή ηγεσία και συντηρώντας σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε πολύ καλό επίπεδο τα σχέσεις της με την ομάδα Πολάκη.

Στην περίπτωσή της φαίνεται να επαναλαμβάνεται η αναγκαιότητα συγκράτησης της βάσης από τη φυγή που ένα χρόνο πριν είχε λάβει διαστάσεις διχασμού και σήμερα αποκτά και πάλι χαρακτηριστικά πολιτικής επιβίωσης εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι 87, ο Σπίρτζης και η μομφή

Το βλέμμα αναπόφευκτα στρέφεται στους 87 και στο τι θα πράξουν σε αυτή την περίπτωση.

Είναι εκείνοι που έδω και μήνες έχουν θέσει υπο αμφισβήτηση την ικανότητα της ηγεσίας να οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ ξανά σε κυβερνητική τροχιά ή έστω ανάταξης στα ποσοστά του 2023.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα αποφασίσει το πειθαρχικό για τον Χρήστο Σπίρτζη που «η φράξια Κασσελάκη» με τις 70 υπογραφές ζητά τη διαγραφή του.

Η παραπομπή του με το ερώτημα της διαγραφής του στην Κεντρική Επιτροπή θα ανάψει το φυτίλι της σύγκρουσης.

Στους 87 πάντως κυριαρχούν δυο τάσεις σε σχέση με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν απέναντι στις εξελίξεις που δρομολογεί η μομφή Πολάκη στον Στέφανο Κασσελάκη.

Έχοντας σύμφωνα με πληροφορίες αυξήσει την επιρροή της η ομάδα από τους 87 σε περισσότερους από 100 μια ισχυρή μερίδα επιμένει ότι θα πρέπει να δώσουν τη μάχη στην ΚΕ και αν γίνει και η μομφή να την υπερψηφίσουν.

Μια άλλη μερίδα στελεχών επιμένει στην έξοδο από το ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των εκφυλιστικών φαινομένων που συντελούνται στο κόμμα και τάσσεται ανοιχτά υπερ της συγκρότησης ενός νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς.

Στελέχη των 87 θυμίζουν ότι ήταν πρώτη η φρουρά Τσίπρα που απο τον περασμένο Δεκέμβριο έθετε ζήτημα ηγεσίας με κορύφωση το Συνέδριο όταν το διακύβευμα της αμφισβήτησης ήταν η σοβαρότητα, όπως το είχε θέσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την περίφημη επιστολή του.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε μόλις από τις διακοπές του με το περιβάλλον του να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα εμπλακεί με κανένα τρόπο στις εσωκομματικές εξελίξεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει την προσοχή του στραμμένη στο κόμμα, ωστόσο και η δική του στάση θα καθοριστεί πλέον από όλα όσα αποφασίσουν συλλογικά οι 87.

iefimerida.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ