ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου

0

 Το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής ξεκίνησε τη λειτουργία του για πρώτη φορά  από την ίδρυση του Νοσοκομείου, το Νοέμβριο του 2021.

 Η επισκεψιμότητα  των ασθενών με χρόνιο πόνο έχει περάσει τους 1200.

Η δημιουργία του εν λόγω ιατρείου στο Νοσοκομείο μας, συμβάλει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, στην ανακούφιση των ασθενών που νοσούν από χρόνιο πόνο και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής. Σημειωτέον ότι ο χρόνιος πόνος είναι ο ίδιος μια νόσος και ως νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται.  

Το Ιατρείο Πόνου στελεχώνεται από μια ομάδα εξειδικευμένων λειτουργών υγείας  Αναισθησιολόγων - Αλγολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο νοσοκομείο μας λειτουργεί με τον Ιατρό Αναισθησιολόγο Διευθυντή ΕΣΥ Αναισθησιολογίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής Γιάννη Χρονάκη και τους εξιδεικευμένους νοσηλευτές αναισθησιολογικού – Ιατρείο πόνου, Ευαγγελία Αλεξάκη, Θάλεια Μπαλάσα, Νικόλαο Σταυγιανουδάκη, Αριστέα Μαμαλάκη

Στόχος του ιατρείου πόνου είναι, με συγκεκριμένες θεραπείες όπως (επεμβατικές θεραπείες - εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή - ψυχολογική υποστήριξη),  η ανακούφιση του ασθενούς από τον πόνο, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του, η διατήρηση της ψυχικής του υγείας και η γρήγορη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες του.

Ο πόνος είναι αίσθηση που προέρχεται από ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυττάρων (υποδοχείς πόνου), τα οποία βρίσκονται σε όργανα (πχ ήπαρ, πάγκρεας, ουροδόχος κύστη κ.α.) και ιστούς (πχ μύες, συνδέσμους, οστά). Οι υποδοχείς αυτοί ενεργοποιούνται μετά από βλάβη και μεταφέρουν, μέσω μιας περιπλοκής νευρικής οδού, το σήμα της βλάβης στον εγκέφαλο όπου αντιλαμβανόμαστε τον πόνο.

Ο χρόνιος πόνος  περιορίζει την ατομική και κοινωνική δραστηριότητα του ασθενούς, προκαλεί αϋπνία και περιορίζει την πνευματική του συγκέντρωση. Όλα αυτά οδηγούν σε βάθος χρόνου στο φαινόμενο της κατάθλιψης από το οποίο πάσχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με χρόνιο πόνο.

Μέθοδοι Θεραπείας Πόνου

  • Εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή
  • Επεμβατικές θεραπείες πόνου που είναι ιατρικές πράξεις οι οποίες εκτελούνται σε νοσοκομείο υπό ακτινοσκοπική η υπερηχογραφική καθοδήγηση και τοπική αναισθησία. Η διάρκεια τους είναι από 15 έως 90 λεπτά και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο σε 2 με 4 ώρες, ενώ γίνεται εισαγωγή και ημερήσια νοσηλεία.

Σε αυτές τις θεραπείες συμπεριλαμβάνονται :

Στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων όπως, επισκληρίδιες και ιεροκοκκυγικές,  εφαρμογή ραδιοσυχνότητας (RF) και παλμικής ραδιοσυχνότητας (PULSED RF) σε μεγάλες αρθρώσεις όπως, ισχία, γόνατα, ώμοι, σπονδυλική στήλη, σε περιφερικά νευρά, συμπαθητικά γάγγλια, τένοντες, συνδέσμους μύες και αλλού. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που έχει ως στόχο την καταστροφή νευρικών κυττάρων (γαγγλίων, αισθητικών ή και μικτών νεύρων) με την εφαρμογή ηλεκτρικού πεδίου πάνω σε βιολογικό ιστό, προκειμένου να επιτύχει την απονεύρωση (θερμοκαυτηρίαση ή ψυχρό πεδίο) ανακουφίζοντας, έτσι τον ασθενή από τον πόνο. Διαδερμική παλμική νευρόλυση (TCPRF). Πιο συγκεκριμένα η TCPRF αποτελεί μια μη επεμβατική, ανώδυνη θεραπεία που στοχεύει στην μείωση του χρόνιου πόνου με τη χρήση δυο ηλεκτροδίων διαδερμικής ηλεκτρικής νευρικής διέγερσης που τοποθετούνται  κατά μήκος της επώδυνης περιοχής.

Τοποθέτηση επιθεμάτων καψαϊκίνης

Το δερματικό επίθεμα καψαϊκίνης είναι ένα έμπλαστρο το όποιο τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή από εξειδικευμένο προσωπικό και παραμένει για περίπου μια ώρα. Το έμπλαστρο αυτό περιέχει καψαϊκίνη το οποίο είναι συστατικό της πιπεριάς capsicum. Ο τρόπος δράσης της είναι η διακοπή της λειτουργιάς των αλγουποδοχέων της περιοχής που πάσχει. Οι αλγουποδοχείς είναι κύτταρα που μεταφέρουν το αίσθημα του πόνου από το σημείο της βλάβης στον εγκέφαλο ώστε να το αισθανθεί ο ασθενής. Οι ενδείξεις για την θεραπεία πόνου με καψαϊκίνη είναι:

  1. Περιφερικός νευροπαθητικός πόνος, δηλαδή πόνος που προέρχεται από βλάβη - κάκωση - τραυματισμό κάποιου περιφερικού νεύρου. Για παράδειγμα μεσοπλεύρια νευραλγία, παραισθητική μηραλγία, νευραλγία υπερπλάτιου νεύρου και άλλες.
  2. Μεθερπητική νευραλγία - έρπης ζωστήρας, δηλαδή πόνος που προέρχεται από προσβολή του ασθενούς από έρπη.
  3. Οσφυαλγία – Ισχιαλγία

Ρινικός αποκλεισμός σφηνοϋπερώιου γαγγλίου

Είναι η έγχυση που γίνεται ενδορινικά με μια ειδική συσκευή που περιέχει τοπικό αναισθητικό  και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία και εξάλειψη των συμπτωμάτων σε καταστάσεις όπως:

  • Ημικρανία
  • Αθροιστική κεφαλαλγία
  • Νευραλγία τριδύμου
  • Δυσλειτουργία δακρυϊκού αδένα
  • Διάφοροι τύποι πόνου στο πρόσωπο
  • Καρκινικός πόνος στην περιοχή της μύτης και του φάρυγγα.

«Το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας βασίζεται σε σύγχρονα διεθνή πρότυπα, που προτάσσουν τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής τόσο των ασθενών που αντιμετωπίζουν οξύ ή χρόνιο πόνο, όσο και των ανθρώπων που τους φροντίζουν. Η Παρηγορική Φροντίδα, προσφέρει σφαιρική προσέγγιση με στόχο την αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο και από άλλα συνοδά συμπτώματα, είτε αυτά οφείλονται στη νόσο είτε στη θεραπεία που εφαρμόζεται για την αντιμετώπισή της, καθώς και την ανακούφιση από το άγχος που προκαλεί ένα χρόνιο ή ένα απειλητικό για τη ζωή νόσημα. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή επιπλέον ειδικού για την ορθότερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση. Για τον σκοπό αυτό, στο Ιατρείο Πόνου  δύνανται να συμμετέχουν και να συνεργάζονται  νευρολόγοι, ορθοπεδικοί ογκολόγοι, ρευματολόγοι, φυσιοθεραπευτές, ψυχίατροι και ψυχολόγοι».

Στις 6 Απριλίου 2024 στα πλαίσια της Επιστημονικής Διημερίδας Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας  η Ελληνική Εταιρεία Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής υπέγραψαν με τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου μνημόνιο συνεργασίας .   Στόχος του εν λόγω  ιατρείου είναι πως «κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να ζει και να πεθαίνει με πόνο».

Για προγραμματισμό ραντεβού στο Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής  του Νοσοκομείου Ρεθύμνου μπορείτε να απευθύνεστε στη Γραμματεία των Εξωτερικών Ιατρείων από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00 π.μ.-14:00 μ.μ. στο τηλέφωνο 2831 3 42243.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ