ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Μια μάχη που έγινε για να αποτραπεί ο πόλεμος

0

Τέλος καλό όλα καλά; Προς το παρόν, ναι.

Μετά την «προληπτική» αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο και την επίθεση της Χεζμπολάχ με 320 πυραύλους στο Ισραήλ, οι εμπόλεμοι δείχνουν πώς θέλουν να αποφύγουν μια ανάφλεξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγάλη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, όπως γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισήμανε βέβαια- και σωστά- ότι η χθεσινή μάχη «δεν είναι το τέλος της ιστορίας». Αλλά οι διαπραγματευτές του Ισραήλ πήγαν κανονικά στο Κάιρο για να συζητήσουν τις προτάσεις κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς και κατ` επέκταση και με τη Χεζμπολάχ .

Ο Νετανιάχου είναι ο πρώτος που δεν θέλει ειρήνη γιατί για αυτόν θα σήμαινε το τέλος της πολιτικής του καριέρας, ακόμη κι αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα ποσοστά του είναι σε άνοδο: η κοινή γνώμη, όταν γίνεται πόλεμος, συσπειρώνεται γύρω από τον ηγέτη και αφήνει τις δυσκολίες στην άκρη. Ο Νετανιάχου γνωρίζει εξίσου καλά ότι εάν καταφέρει να εξαφανίσει τη Χαμάς από προσώπου γης, θα μπορέσει να διατηρήσει την ηγετική του μορφή,που υποστηρίζεται από την εβραϊκή μεσσιανική ακροδεξιά και το Λικούντ. Αλλά όταν τελειώσει ο πόλεμος οι επικρίσεις εναντίον του θα γιγαντωθούν. Ας θυμηθούμε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ: κέρδισε τον πόλεμο, αλλά όχι τις εκλογές, που ακολούθησαν.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε μάλιστα ότι το Ισραήλ και η Ουάσιγκτον εργάζονται για να επιτύχουν μια εκτόνωση, μέσω της διπλωματίας.

Ο Χασάν Νασράλα, στην πολυαναμενόμενη ως «σκληρή» ομιλία του μετά τη μάχη, έδωσε έναν σχετικά επιφυλακτικό τόνο: «Στόχος μας από την αρχή δεν ήταν να επιτεθούμε σε αμάχους, αλλά σε στρατιωτικούς στόχους», είπε ο Νασράλα, τονίζοντας ότι επιφυλάσσεται επίσης για περαιτέρω επιθέσεις. «Αλλά, το ξεκάθαρο μήνυμα από τη Χεζμπολάχ είναι ότι τα αντίποινα προς το παρόν έχουν πλέον τελειώσει ,καθώς-σύμφωνα με τον Νασράλα- εξυπηρέτησαν τον σκοπό τους», σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Επικοινωνία Ισραήλ- Χεζμπολάχ

Το Reuters μετέδωσε μάλιστα ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ είχαν επικοινωνήσει μέσω ενδιάμεσων για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση. Το βρετανικό πρακτορείο ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον είχε δώσει την ευλογία της για την  προληπτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, αλλά προειδοποίησε να μην πυροδοτήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Η Χεζμπολάχ δεν θέλει μεγαλύτερο πόλεμο», εξηγεί στη Wall Street Journal ο Ντάνι Σιτρίνοβιτς από το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ.

Αλλά και ο Μοχάμεντ Χάιτζ Αλι, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Κέντρο Μέσανατολικών Σπουδών «Malcolm H. Kerr Carnegie», στη Βηρυτό, είπε στην εφημερίδα ότι «οι περιορισμένες ισραηλινές απώλειες κατέστησαν σαφές ότι η Χεζμπολάχ ήθελε να κρατήσει τη σύγκρουση υπό περιορισμό.

Η έξωθεν πίεση

Από τις 8 Οκτωβρίου που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ άρχισαν να ανταλλάσσουν επιθέσεις -μια μέρα μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα- υπήρχαν φόβοι ότι οι μάχες θα κλιμακωθούν σε έναν περιφερειακό πόλεμο, παρασύροντας στις «φλόγες» το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτοί οι  φόβος εντάθηκε ιδιαίτερα τον περασμένο μήνα μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σούκρ. «Ωστόσο, η επίθεση της Κυριακής στο Ισραήλ φαίνεται να ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια της Χεζμπολάχ να αποφύγει μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή απάντηση. Ο Νασράλα είπε ότι η επίθεση είχε πετύχει και ότι ήταν ικανοποιημένος με τη στόχευση ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων και θέσεων των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ», υπογραμμίζει το Al Jazeera.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος που μεσολαβούν εδώ και 11 μήνες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, θέλουν επίσης να διασφαλίσουν πώς  δεν θα υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Οσο και αν το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διέταξε τον αμερικανικό στρατό να κρατήσει τα δύο αεροπλανοφόρα και τα συνοδευτικά πλοία τους στην περιοχή, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι η Ουάσιγκτον κάνει ότι μπορεί  για να πιέσει το Ισραήλ να αποδεχθεί την ειρήνη. Κάτι που οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να πιστώσουν στην υποψήφιά τους για την προεδρία, Κάμαλα Χάρις, ώστε να συσπειρώσει τους απογοητευμένους από την στήριξη του Ισραήλ, προοδευτικούς ψηφοφόρους.

Πίσω από τους θάμνους

Αλλά και το Ιράν έχει ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ, όσο και αν φραστικά εξακολουθεί να απειλεί με αντίποινα «από τον ουρανό, στεριά και θάλασσα».

Η Τεχεράνη συνεχίζει  απλά «να χτυπά γύρω από τους θάμνους, αλλά δεν θα κουνηθεί», εναντίον του Ισραήλ, λέει ένας βετεράνος Άραβας διπλωμάτης στη Ναυτεμπορική και εξηγεί: «Το Ιράν ξέρει πολύ καλά ότι, αν πήγαινε πολύ μακριά σε μια επίθεση, θα ρίσκαρε να δεχτεί ένα ισραηλινό πλήγμα από το οποίο  δεν θα συνέρχονταν. Οι Ιρανοί γνωρίζουν ότι είναι στρατιωτικά κατώτεροι από το Ισραήλ, αλλά δέχονται και πιέσεις από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες να μην ξεκινήσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιοχή.

«Ακόμη και η Μόσχα φαίνεται να προτρέπει το Ιράν να μην επιτεθεί. Η Ρωσία έχει ήδη πολλά προβλήματα και δεν θέλει να δημιουργήσει περισσότερα. Πρέπει να σκεφτεί την Ουκρανία, προσπαθεί να επεκταθεί στην Αφρική, έχει άλλα πράγματα να σκεφτεί» τονίζει ο Αραβας διπλωμάτης.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ