ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αβραμόπουλος: Η απόφαση της Γερμανίας για συνοριακούς ελέγχους προκαλεί ανησυχία για τη συνοχή και ακεραιότητα της ΕΕ

0

Για την απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, μίλησε ο Δημήτρης Αβραμοπουλος.

«Η απόφαση της Γερμανίας να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, προκαλεί ανησυχία για τη συνοχή και την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της ζώνης Σένγκεν» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Επίτροπος της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή την σχετική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης.

Αβραμόπουλος για την απόφαση της Γερμανίας

«Η κίνηση αυτή, που θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ενότητας που αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό της ζώνης Σένγκεν, επηρεάζοντας όχι μόνο τη Γερμανία αλλά και τις γειτονικές χώρες που επωφελούνται από την απρόσκοπτη διέλευση» συνεχίζει στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος εξηγώντας πως «Τέτοια μέτρα μπορούν να ωθήσουν άλλα κράτη μέλη να υιοθετήσουν παρόμοιες πολιτικές, οδηγώντας σε ένα φαινόμενο-ντόμινο με πρωτοφανείς συνέπειες.

Παράλληλα, και η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα μπορούσε να διαβρωθεί». Όπως επισημαίνει ο πρώην Έλληνας Επίτροπος, «η συμφωνία Σένγκεν βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στην ικανότητα της συλλογικής διαχείρισης των συνόρων. Κατά συνέπεια, με τη μονομερή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων, η Γερμανία στέλνει μήνυμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει τις εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και να αποδυναμώσει το πνεύμα αλληλεγγύης που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων. Τέλος, η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων ενέχει τον κίνδυνο να επηρεάσει το εμπόριο, τον τουρισμό και την οικονομική σταθερότητα εντός της ΕΕ». «Ως εκ τούτου, - συμπληρώνει στην δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος - η Γερμανία οφείλει να επανεξετάσει αυτή της την απόφαση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η ηγεσία της ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τη συλλογική της αποφασιστικότητα και να διατηρήσει τις αρχές της ενότητας και της συνεργασίας που καθορίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ