Συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα (26/11) πρεσβευτές από την Ουκρανία και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μετά την εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου Oreshnik.Το Κίεβο προσβλέπει σε «συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα».
Ωστόσο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Συμμαχίας κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για ενδεχόμενες σημαντικές αποφάσεις από τις διαβουλεύσεις το απόγευμα της Τρίτης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι το περισσότερο που αναμένεται είναι μια επανάληψη της κατηγορηματικής δήλωσης της Συμμαχίας ότι η ανάπτυξη του νέου πυραύλου από τη Ρωσία δεν θα «αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία».
Η συνάντηση «παρέχει την ευκαιρία να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και θα περιλαμβάνει ενημερώσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους μέσω βιντεοσύνδεσης», δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Διαβουλεύσεις
Η κλιμάκωση των εντάσεων αναφορικά με την Ουκρανία σημειώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία αιωρούνται ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της δυτικής υποστήριξης στο Κίεβο μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει θέσει με δηλώσεις του εν αμφιβόλω τη διατήρηση της τεράστιας στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο και έχει δεσμευτεί να προωθήσει μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
«Αδυνατώ να διανοηθώ ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να επιτρέψουν να εξέλθει ο Πούτιν νικητής από αυτές τις πιθανές διαπραγματεύσεις», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ολλανδός επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ.
Τι ανέφερε ο Μπάουερ
Ο ίδιος ανέφερε χθες ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για ένα σενάριο πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν πολύ εγγύτερα στο 3% του ΑΕΠ για να καταστήσουν εφαρμόσιμα τα σχέδια της Συμμαχίας. Το συνολικό ποσοστό είναι πολύ πιο κοντά στο 3% του ΑΕΠ παρά στο 2%, τον υπάρχοντα στόχο της συμμαχίας, επεσήμανε ο Μπάουερ.
Και πρόσθεσε: «περιμένω ότι υπό τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, θα υπάρξει μια πολύ πιο έντονη συζήτηση για το πόσα περισσότερα χρήματα πρέπει να ξοδέψουν η Ευρώπη και ο Καναδάς, και αυτή είναι μια υγιής και έγκυρη συζήτηση που πρέπει να γίνει».
cnn.gr