ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Κόλιανδρο: Τι είναι και ποια η σημασία του

0

 Το κόλιανδρο ή κόλιανδρος ή κολίανδρο είναι φυτό που μοιάζει στην όψη με το μανταινό, αλλά η γεύση του θυμίζει μανταινό σέλινο και λεμόνι, μάλιστα κάποιοι τον αποκαλούν <<κινέζικο μανταινό>>.Οι σπόροι είναι στρογγυλοί με μπεζ-καφέ χρώμα και είναι βρώσιμοι όπως τα φύλλα και οι ρίζες του κόλιανδρου. Είναι προϊόν συμβατικής γεωργίας και έχει αρχική προέλευση την Ινδία. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική, φαρμακευτική και ζαχαροπλαστική.

  Οι καταγεγραμμένες ιδιότητες είναι Αντιβακτηριακές, Αντικαρκινικές,Αν-

τιφλεγμονώδεις

 Θρεπτικά συστατικά

  Το διατροφικό προφίλ των σπόρων είναι διαφορετικό από τους φρέσκους βλαστούς και τα φύλλα. Τα φύλλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α,βιταμίνη C και βιταμίνη Κ

  Οι σπόροι περιέχουν σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο

Θεραπευτικές ιδιότητες

 -Ρύθμιση σακχάρου Ο κόλιανδρος εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

- Αντιαγχολιτικό Καταπολεμά το άγχος, τις ημικρανίες, τη κόπωση και την ανορεξία

- Διευκολύνει την πέψη

- Νευρικό σύστημα επιδρά θετικά

- Αντιμικροβιακό Έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει μικρόβια, όπως η σαλμονέλα που είναι αιτία τροφικών δηλητηριάσεων

- Έχει την ικανότητα να περιορίζει τις κράμπες της περιόδου

-Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του  σε σίδηρο, βοηθά στην καταπολέμηση της αναιμίας

-Συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα και προλαμβάνει καρδιακές προσβολές

-Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και έτσι καταπολεμά το άγχος

Στην μαγειρική

  Τα φύλλα και οι σπόροι του κόλιανδρου είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην  Ασιατική και Μεξικάνικη κουζίνα, γιατί χρησιμοποιούνται πολύ σε σαλάτες, σούπες και στη μαγειρική ψαριού, κρέατος, καθώς αναδεικνύει τη γεύση τους

  Το άρωμα του θυμίζει λεμόνι, συνδυάζεται εξαιρετικά με κύμινο,σκόρδο και τζίντζερ, ταιριάζει δε σε φαγητά όπως αγκινάρες και μανιτάρια

  Ο κόλιανδρος χρησιμεύει και στην παρασκευή διαφόρων λικέρ και μπύρες,

   ακόμη και στη ζαχαροπλαστική και αρωματοποιία

  Στην Ελλάδα κυρίως καλλιεργείται στο Νομό Ημαθίας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ