ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πυροσβεστική Υπηρεσία: Προετοιμασία για ένα δύσκολο καλοκαίρι και στην Κρήτη

0

 Τροποποιήσεις του επιχειρησιακού σχεδιασμού αποφάσισε η ηγεσία της Πυροσβεστικής – Βασική προτεραιότητα η ταχύτατη επιστράτευση έμψυχων και υλικών μέσων

Για το πιο δύσκολο καλοκαίρι των τελευταίων ετών προετοιμάζονται οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας, δεδομένης της πρόωρης έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και της μεγάλης διάρκειάς της. Ήδη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προσαρμόζουν τον στρατηγικό σχεδιασμό με προτεραιότητα την ταχύτερη επέμβαση και την αυτοματοποίηση της επιστράτευσης έμψυχων και υλικών μέσων.

Το αναπροσαρμοσμένο σχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προβλέπει για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών το φετινό καλοκαίρι κρίσιμα μέτρα και νέες παρεμβάσεις.  Η πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής προβαίνει σε αλλαγές του επιχειρησιακού δόγματος λόγω των προβλέψεων για μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο μεγάλης διάρκειας.

Οι αλλαγές που προβλέπονται

1. Τα εναέρια μέσα θα κινητοποιούνται άμεσα, στην έναρξη της δασικής πυρκαγιάς, με στόχο τον έγκαιρο έλεγχο και περιορισμό του μετώπου.

2. Με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, στο σημείο θα σπεύδουν 2 πυροσβεστικά οχήματα και όχι ένα, όπως σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα σπεύδει και όχημα με επιχειρησιακό αξιωματικό.  

3. Άμεσα, με την έναρξη της πυρκαγιάς, θα κινητοποιούνται και τα εθελοντικά σώματα και όχι όταν τους ζητηθεί.  

4. Οι μονάδες δασοκομάντος από 6 υπερδιπλασιάζονται σε 16.

5. Η στελέχωση των δασικών περιπολιών αυξάνεται από 2 άτομα σε 3.

6. Οι ομάδες της Δασικής Υπηρεσίας θα επιχειρούν υποχρεωτικά στο πεδίο υποστηρικτικά στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος.

7. Οι Δήμοι της χώρας θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για την έναρξη και εξέλιξη των πυρκαγιών.

Όπως είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, «στόχος της επιχειρησιακής σχεδίασης του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι δυνάμεις να βρίσκονται πιο κοντά στη φωτιά, όσο το δυνατόν να βελτιωθεί ο τομέας της επιτήρησης και της έγκαιρης προειδοποίησης αναπτύσσοντας γρηγορότερα και περισσότερο τις δυνάμεις, εκεί που υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα και ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας της ημέρας».

Στην τελευταία κάθοδό του στα Χανιά ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς είχε ανακοινώσει για την Κρήτης ενίσχυση με διακόσιους δασοκομάντος και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

«Θα ενισχύσουμε την Κρήτη για το ερχόμενο καλοκαίρι, την ερχόμενη αντιπυρική. Η περσινή χρονιά ήταν σχετικά μια καλή χρονιά για την Κρήτη, είχαμε αρκετά περιστατικά αλλά παρ’ όλα αυτά ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε με πολύ καλό τρόπο. Άρα θα στηριχθούμε σε αυτό που πετύχαμε πέρυσι, σε αυτόν το σχεδιασμό», ήταν οι δηλώσεις του.

Την ίδια ώρα συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστικών υπαλλήλων έχουν εδώ και καιρό επισημάνει τις ελλείψεις στις υπηρεσίες, κυρίως σε έμψυχο δυναμικό.

Η παρατεταμένη ξηρασία οδήγησε φέτος στην πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί μεγάλες και επικίνδυνες πυρκαγιές σε Ιεράπετρα και Σούδα.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ