ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Έργα στον ΒΟΑΚ: «Όχι ψίχουλα για τις περιουσίες μας», διαμηνύουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

0

 Την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων ζητούν από το υπoυργείο Υποδομών ιδιοτήτες απαλλοτριώμενων ακινήτων του έργου Νεάπολη-Αγ.Νικόλαος του ΒΟΑΚ

«Θέλουμε δικαιοσύνη... Δεν μπορούμε να φύγουμε από τις περιουσίες μας, να ξεσπιτωθούμε άρον - άρον έναντι πινακίου φακής. Με τι χρήματα θα πάμε αλλού;».

Ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία απαλλοτριώνονται για τις ανάγκες του έργου κατασκευής του τμήματος Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ, και οι οποίοι καλούνται να παραδώσουν τις περιουσίες τους, είτε σπίτια, είτε επιχειρήσεις, είτε κτήματα και καλλιέργειες για να εκτελεστούν εργασίες, βρέθηκαν χθες στο περιφερειακό συμβούλιο, για να υψώσουν φωνή αγωνίας και βροντοφωνάξουν το απλό όσο και κρίσιμο και συνάμα αυτονόητο αίτημα τους:

Να τους καταβληθούν οι κανονικές, έστω και προσωρινές αποζημιώσεις που έχουν επιδικαστεί από το εφετείο ανατολικής Κρήτης με βάση τα διορθωμένα κτηματολογικά στοιχεία, και οι οποίες έχουν μια λογική σύνδεση με τις πραγματικές αξίες των περιουσιών τους αντί για τα ποσά – “ψίχουλα” που έχουν παρακατεθεί από το δημόσιο με βάση το ειδικό θεσμικό καθεστώς 7Α (του περίφημου νόμου των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων), με βάση τα αρχικά εσφαλμένα και ελλιπή κτηματολογικά στοιχεία.

Σε σχετικές επιστολές άλλωστε που έχουν αποσταλεί από τον κ. Ιωαννίδη Χορομίδη, πληρεξούσιο δικηγόρο πολλών εμπλεκόμενων ιδιοκτητών ακινήτων προς όλους τους αρμόδιους, ακόμα και προς τον πρωθυπουργό, έχουν σκιαγραφεί οι τραγελαφικές οικονομικές αποκλίσεις, μεταξύ των ποσών που αποφάσισε να παρακαταθέσει το δημόσιο, διατάσσοντας την αποβολή των ιδιοκτητών από τις περιουσίες τους και των ποσών που επιδικάστηκαν με τη προσωρινή τιμή μονάδας με βάση διορθωμένα στοιχεία.

Ενδεικτικά και μόνο αξίζει να αναφερθεί ότι για καλλιεργούμενο κτήμα με κτίσματα και ελιές, το δημόσιο με βάση τα αρχικά εσφαλμένα στοιχεία παρακατάθεσε μόλις 20.000 ευρώ, ενώ το αρμόδιο δικαστήριο έβγαλε προσωρινή αποζημίωση ύψους 113.000 ευρώ.

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο τάχθηκε στο πλευρό των ιδιοκτητών που αγωνιούν να πληρωθούν δίκαια για τις περιουσίες τους

Για κατοικία παρακατέθηκαν 136.000 ευρώ ενώ η αποζημίωση προσδιορίστηκε από το δικαστήριο στα 350.000 ευρώ. Άλλο κτίσμα εκτιμήθηκε με τα εσφαλμένα στοιχεία σε αξία 128.000 ευρώ και με τα ορθά η εκτίμηση αξίας ανέβηκε στα 260.000 ευρώ.

Με δικαστικές αποφάσεις να αποτυπώνουν πλέον πως η αρχική εκτίμηση και παρακατάθεση για την παραχώρηση των απαλλοτριωμένων ακινήτων βασίστηκε σε τελείως εσφαλμένα στοιχεία οι ιδιοκτήτες ζητούν επιτακτικά το αυτονόητο. Να εισπράξουν για τις περιουσίες που χάνουν για την κατασκευή του νέου ΒΟΑΚ αποζημιώσεις που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική τους αξία και θα βασίζονται σε ορθές αποτυπώσεις κτηματολογικών στοιχείων.
Την ίδια ώρα, για μερίδα ιδιοκτητών που έχουν ακίνητα στο λεγόμενο 4ο κομμάτι απαλλοτριώσεων του Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος, δηλαδή στην περιοχή έξω ακριβώς από τον Άγιο Νικόλαο, όπου υπάρχουν πολλά σπίτια και επιχειρήσεις και η αξία της γης είναι πολύ υψηλότερη, η αγωνία είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς στη παρούσα χρονική στιγμή δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι αποφάσεις των προσωρινών αποζημιώσεων!


Λύση και δικαιοσύνη ζητά και το Περιφερειακό Συμβούλιο

Με το υπό εξέλιξη έργο του ΒΟΑΚ από τη Νεάπολη ως τον Άγιο Νικόλαο να έχει μείνει ήδη πολύ πίσω χρονικά (θυμίζουμε ότι βρίσκεται στη φάση εργασιών εκσκαφής, διανοίξεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ενώ κανονικά πρέπει να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2025, χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη εκτροχιαστεί τελείως) και με τους ιδιοκτήτες να κορυφώνουν πλέον τις πιέσεις τους για άρση των αδικιών, η κυβέρνηση καλείται πλέον να δώσει άμεσα λύση....
Αυτό άλλωστε ζητά και το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης, το οποίο τάσσεται στο πλευρό των ξεσηκωμένων ιδιοκτητών ακινήτων.

Ήδη κατά τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, το συμβούλιο, όπως και τα στελέχη της περιφέρειας, ανάμεσα τους ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Νίκος Σκουλάς, εξέφρασαν την αρωγή τους στις διεκδικήσεις των ιδιοκτητών ενώ αναμένεται να εκδοθεί και επίσημο σχετικό ψήφισμα.

Στο ψήφισμα θα εκφράζεται η στήριξη του περιφερειακού συμβουλίου στα δίκαια αιτήματα των θιγόμενων ιδιοκτητών, θα απευθύνεται κάλεσμα σε κάθε αρμόδιο να μεριμνήσει ώστε να καταβληθούν άμεσα, οι οφειλόμενες αποζημιώσεις που καθορίστηκαν με τις δικαστικές αποφάσεις που στηρίχθηκαν στα σωστά στοιχεία, ενώ θα τονίζεται η ανάγκη να τερματιστεί η κοινωνική αναστάτωση ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το σημαντικό αναπτυξιακό έργο του ΒΟΑΚ, έργο άλλωστε με το οποίο δεν είναι διόλου ενάντιοι και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αλλά δεν μπορούν να αποδεχθούν άδικο ξεπιστωμό για “ψίχουλα”...

Ενδείξεις αλλαγής στάσης από το υπουργείο Υποδομών

Το μήνυμα ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί το σημερινό σκηνικό φαίνεται πάντως ότι έχει αρχίσει και γίνεται αντιληπτό, εσχάτως, και στην πλευρά της κυβέρνησης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει επιδείξει το τελευταίο
διάστημα ζωηρό ενδιαφέρον για να αποκατασταθεί η τάξη ως προς το φλέγον θέμα των αποζημιώσεων και να επιτευχθεί μια καλή συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει μάλιστα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ορισμένες συναντήσεις και φαίνεται να υπάρχει διάθεση από πλευράς Υπουργείου για μια στενή - βήμα προς βήμα - συνεργασία.
Τις πληροφορίες περί ενός καλύτερου κλίματος και διάθεσης συνεργασίας από πλευράς υπουργείου επιβεβαίωσε ερωτηθείς σχετικά από το neakriti.gr και ο πληρεξούσιος δικηγόρος αρκετών ιδιοκτητών κ. Ιωάννης Χορομίδης, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει κάτι παραπάνω πλην της υποσημείωσης ότι νομικά τα ποσά πρέπει να μπουν στους λογαριασμούς ως τις 6 Αυγούστου, σε διαφορετική περίπτωση ο νόμος προβλέπει την καταβολή πολύ υψηλών τόκων σε βάρος του δημοσίου.  

    Ενδεικτικά και μόνο αξίζει να αναφερθεί ότι για καλλιεργούμενο κτήμα με κτίσματα και ελιές, το δημόσιο με βάση τα αρχικά εσφαλμένα στοιχεία παρακατάθεσε μόλις 20.000 ευρώ, ενώ το αρμόδιο δικαστήριο έβγαλε προσωρινή αποζημίωση ύψους 113.000 ευρώ

Αυτό άλλωστε έχει επισημανθεί με νόημα και σε προ καιρού επιστολή του κ. Χορομίδη προς τους αρμοδίους στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η επιμονή σας να αγνοείτε την ΜονΕφΑνΚρ 255/2023 (δηλ. να μην προωθείτε τη σύνταξη πινάκων παρακατάθεσης και να μην προβαίνετε σε εξασφάλιση και παρακατάθεση των σχετικών ποσών) δεν διαταράσσει μόνο την οικονομική και κοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής. Απομένει ελάχιστο διάστημα (μόλις δύο μηνών) πριν από την αδικαιολόγητη επιβάρυνση του φορολογούμενου πολίτη με υψηλότατους τόκους υπερημερίας (2% μηνιαία) από την καθυστέρηση καταβολής της προσωρινής αποζημίωσης.

Εάν η αδράνειά σας στην υλοποίηση της ΜονΕφΑνΚρ 255/6.11.2023 δεν οφείλεται σε άγνοια των υποχρεώσεών σας, τότε αποδεικνύει την ύπαρξη σοβαρής αδυναμίας σας να καταβάλετε εμπρόθεσμα την προσωρινή αποζημίωση, γεγονός που καθιστά και για τον πρόσθετο αυτό λόγο απολύτως δικαιολογημένη κάθε άρνησή μας να αποδώσουμε τα απαλλοτριούμενα εδάφη, στα οποία στεγάζονται οι οικογενειακές κατοικίες μας, αναπτύσσονταιοι καλλιέργειές μας και λειτουργούν οι επιχειρήσεις μας.

Ανεξάρτητα από το εάν από τις παραπάνω ενέργειες της υπηρεσίας σας γεννώνται πειθαρχικές, αστικές και, ενδεχομένως, και ποινικές ευθύνες, για τις οποίες επιφυλασσόμαστε κάθε δικαιώματός μας, όπως έχουμε ενημερώσει με σειρά αναλυτικών επιστολών μας κατά τα τελευταία δύο (2) έτη, ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ να εγκαταλείψουμε τις επιχειρήσεις μας (στις οποίες απασχολείται μεγάλος αριθμός προσωπικού, χωρίς εναλλακτικές δυνατότητες βιοπορισμού), τις καλλιέργειές μας (από τις οποίες αποκομίζουμε αναγκαία για τη διαβίωσή μας εισοδήματα) και τις οικογενειακές κατοικίες μας (στις οποίες διαμένουν υπερήλικες, συνταξιούχοι, άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα κ.λπ.), εάν δεν εισπράξουμε προηγουμένως την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ αποζημίωση, που θα μας επιτρέψει να τις αντικαταστήσουμε και να μετεγκατασταθούμε σε άλλες ισάξιες»...

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ