ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Βία κατά γυναικών: Αύξηση σχεδόν 50% των περιστατικών στην Κρήτη

0

Σοκάρουν τα στοιχεία έκθεσης - Συνολικά 523 νέα περιστατικά βίας καταγράφηκαν μέσα σε ένα τρίμηνο

Τη ραγδαία αύξηση των καταγγελιών, την απουσία πρωτοκόλλου και ειδικών διαδικασιών προστασίας θυμάτων βιασμού στις Μονάδες Υγείας, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και την ελλιπή παροχή ολοκληρωμένων πληροφοριών προς τις γυναίκες που επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικό κακοποίησης σχετικά με τις διαδικασίες και τα δικαιώματά τους, καταγράφει το «Παρατηρητήριο για τη Βία κατά των Γυναικών στην Κρήτη-WOMEN_WATCH», με Φορέα υλοποίησης τον «Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου».

Στο πλαίσιο της 1ης του Έκθεσης, με αφορμή τους τρεις πρώτους μήνες λειτουργίας του και συγκεκριμένα την περίοδο 01/03/2024 έως 30/06/2024, καταγράφηκαν στην Κρήτη συνολικά 523 νέα περιστατικά βίας, αριθμός που είναι κατά 47% μεγαλύτερος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023. Η πλειοψηφία των καταγγελιών προέρχεται από τον Ν. Ηρακλείου (48%), ενώ ακολουθούν ο Ν. Χανίων (30%), Ν. Ρεθύμνης (16%) και τέλος ο Ν. Λασιθίου (6%). Την ίδια περίοδο φέτος, στον «Σύνδεσμο» καταγράφηκαν 100 περιστατικά τα οποία ήταν κατά 60% αυξημένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (40).

Στην Έκθεση περιλαμβάνεται επίσης η διαπίστωση ότι σε πολλές περιπτώσεις, επαγγελματίες του πεδίου, λειτουργούν τραυματίζοντας τις γυναίκες ενώ αγνοούνται σημάδια υψηλής επικινδυνότητας σε περιστατικά κακοποίησης. Επίσης, δίνονται εσφαλμένες ή μη ολοκληρωμένες πληροφορίες στις γυναίκες σχετικά με τις μετέπειτα νομικές διαδικασίες και εμφανίζεται να υπάρχει πλημμελής πληροφόρηση σχετικά με την Ποινική Διαμεσολάβηση, τους όρους και τις ευθύνες που οι εμπλεκόμενοι καλούνται να αναλάβουν.

Το «Παρατηρητήριο» τονίζει την ανάγκη παροχής ορθής πληροφόρησης από τους επαγγελματίες προς τις επιζώσες, σχετικά με τις διαδικασίες που προκύπτουν από τις Εισαγγελικές Εντολές, τη γονική επιμέλεια των ανήλικων τέκνων, για τα δικαιώματά τους όταν καταγγέλλουν ένα περιστατικό βίας, τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που θα ακολουθήσουν, αλλά και ως προς τη διαδικασία της Ποινικής Διαμεσολάβησης.

Σύμφωνα με την Έκθεση, απαιτείται η υιοθέτηση πρωτοκόλλων διαχείρισης περιστατικών βίας και βιασμών στις Μονάδες Υγείας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και σύσταση συντονισμένων δι-επιστημονικών Ομάδων Εργασίας με τους επαγγελματίες και τους Φορείς λήψης αποφάσεων.

Κρίνεται αναγκαία η εμπέδωση της ασφάλειας των γυναικών και η εφαρμογή πρακτικών με γνώμονα αυτήν, ώστε να αποφεύγονται τυχόν πλημμελείς επαγγελματικές συμπεριφορές. Τέλος, τα μαντηλάκια με διακριτικά στοιχεία επικοινωνίας που μοίρασε ο «Σύνδεσμος» και ο «Οδηγός Τσέπης» με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γυναίκες, αποτελούν σημαντικές πρακτικές ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, απαιτείται ωστόσο η διεύρυνσή τους και ο εμπλουτισμός με επιπλέον πρακτικές.

 Στην 1η Έκθεση του «Παρατηρητηρίου» περιγράφεται επίσης η μεθοδολογία λειτουργίας του, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι η Ομάδα του Έργου, μετά την εκπαιδευτική επίσκεψή της στο Εθνικό Παρατηρητήριο της Ιρλανδίας, συστηματοποίησε τα εργαλεία καταγραφής και αξιολόγησης των περιστατικών που φτάνουν στο «Παρατηρητήριο» του «Συνδέσμου». Παράλληλα, έγινε μελέτη και αξιολόγηση των δεδομένων των καταγγελιών στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ παρουσιάζονται τρεις ενδεικτικές περιπτώσεις και παράγονται οι πρώτες συστάσεις προς επαγγελματίες και Φορείς πρώτης γραμμής. Σε όλες τις ενέργειες του «Παρατηρητηρίου» ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλειας της επιζώσας.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του «Παρατηρητηρίου» είναι η συλλογή δεδομένων για τα περιστατικά κακοποίησης  σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης και η καταγραφή καλών ή και κακών πρακτικών ως προς τη συντονισμένη ανταπόκριση Φορέων και επαγγελματιών πρώτης γραμμής. Το «Παρατηρητήριο» στοχεύει στην ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων (Εισαγγελία, Αστυνομία, Δικηγορικός Σύλλογος, Ιατροί, Νοσηλευτές, Κοινωνικές Υπηρεσίες, Ψυχολόγοι), για την καλύτερη ανταπόκριση στο φαινόμενο και τη μεγιστοποίηση της προστασίας γυναικών και κοριτσιών.

«Το Έργο “Παρατηρητήριο για τη Βία κατά των Γυναικών στην Κρήτη-WOMEN_WATCH” υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος BUILD, με Φορέα υλοποίησης τον “Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου”. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση μέσω του Προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ».

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ