ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αποβολή μαθητών για τη χρήση κινητού στο σχολείο: Τι λένε εκπαιδευτικοί της Κρήτης για την επιβολή του μέτρου

0

 Η λογική του μέτρου έχει να κάνει με την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων συμπεριφοράς που εκδηλώνεται από μερίδα μαθητών, αλλά και ενίσχυσης της κοινωνικοποίησης των παιδιών, λένε οι εκπαιδευτικοί

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το μέτρο της μη χρήσης κινητών τηλεφώνων και γενικότερα ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία. Μάλιστα, σε πανελλαδικό επίπεδο επιβλήθηκε η πρώτη αποβολή σε μαθητή σχολείου της Πάτρας, ο οποίος δε συμμορφώθηκε με τον νέο νόμο.

Στην Κρήτη, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί με τον κανονισμό, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό που να επισύρει την επιβολή τιμωρίας.

Επίσης, οι εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η λογική του έχει να κάνει με την αντιμετώπιση προβληματικών καταστάσεων συμπεριφοράς που εκδηλώνεται από μερίδα μαθητών, αλλά και ενίσχυσης της κοινωνικοποίησης των παιδιών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι απόψεις που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ως προς την επιβολή των τιμωριών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα αυστηρές, δημιουργώντας αρνητική εντύπωση στους μικρούς μαθητές, οι οποίοι αισθάνονται έναν περιορισμό στις ατομικές τους ελευθερίες, υπό τον φόβο των κυρώσεων που θα υποστούν σε περίπτωση που προβούν σε κάποιο παράπτωμα.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” και στο neakriti.gr για το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον παράγοντα της προσαρμοστικότητας των μαθητών στον νέο κανονισμό.

Ο κ. Ρηγάκης ανέφερε ότι τα παιδιά έχουν δείξει μία απίστευτη ωριμότητα μέχρι στιγμής σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μέτρου, ενώ από την πλευρά των εκπαιδευτικών εξαντλούνται όλα τα περιθώρια πριν οδηγηθούν στην επιβολή κάποιας τιμωρίας, ώστε να συνειδητοποιήσει ο καθένας και η καθεμιά την αρνητική επιρροή που δημιουργεί η κακή χρήση των ηλεκτρονικών μέσων στη σχολική ζωή και γενικά στην καθημερινότητά τους.

    Στην Κρήτη, οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί με τον κανονισμό, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο σοβαρό περιστατικό που να επισύρει την επιβολή τιμωρίας

«Οι μαθητές έχουν προσαρμοστεί στο μέτρο της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων και των ηλεκτρονικών συσκευών, δείχνοντας αξιοθαύμαστη ωριμότητα. Κατά τη γνώμη μου, το μέτρο θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ο στόχος είναι τα παιδιά να ευθυγραμμιστούν με τους κανόνες της κοινωνικοποίησης, να χαρούν τα σχολικά τους χρόνια και την εφηβεία τους, να αλληλοεπιδρούν με τους συμμαθητές τους, δημιουργώντας αληθινές σχέσεις φιλίας και αλληλοεκτίμησης.

Προς το παρόν, δεν έχουν παρατηρηθεί περιστατικά ακραίων αντιδράσεων και συμπεριφορών μαθητών σε σχολεία του Ηρακλείου που να σχετίζονται με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Εμείς από την πλευρά μας εξαντλούμε όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους μαθητές, πριν προχωρήσουμε στην επιβολή της τιμωρίας που προβλέπει ο νόμος. Λειτουργούμε πάντοτε σε πλαίσια παιδαγωγικά, αυτό άλλωστε που επιθυμούμε είναι ο μαθητής και η μαθήτρια να συνειδητοποιήσουν μόνοι τους το λάθος που έκαναν και να μην το επαναλάβουν στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Ρηγάκης.

Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και ο υποδιευθυντής του 4ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου κ. Γιάννης Σταμέλλος, ο οποίος παρουσιάζει τη δική του οπτική για το ζήτημα, δηλώνοντας ότι ο νόμος εφαρμόζεται χωρίς προβλήματα και από τους μαθητές και από τους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, ο Σύλλογος Διδασκόντων στο 4ο ΓΕ.Λ. Ηρακλείου αποφάσισε να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν το νέο πλαίσιο και να εξοικειωθούν μαζί του.

«Ο κάθε Σύλλογος Διδασκόντων είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο. Η κακή χρήση των κινητών τα προηγούμενα χρόνια είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στη σχολική ζωή. Υπήρξαν φαινόμενα ακραίου σχολικού εκφοβισμού με φωτογραφίσεις και βιντεοσκοπήσεις, γι’ αυτό έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος αντιμετώπισης. Εμείς στεκόμαστε παιδαγωγικά απέναντι στα παιδιά και όχι τιμωρητικά. Υπάρχει συμφωνία με τα παιδιά, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να τηρηθούν οι υποχρεώσεις που προβλέπει. Η άποψή μου είναι ότι το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρ’ όλα αυτά οι τιμωρίες που προβλέπονται θα μπορούσαν να είναι λιγότερο αυστηρές», ανέφερε ο κ. Σταμμέλος.

Τι προβλέπει ο νόμος: Σε lockers τα κινητά

Συνάντηση είχε χθες Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν και το ζήτημα των κινητών στα σχολεία.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, τη δυνατότητα «να προμηθεύσουμε, σε πρώτη φάση, ένα πεπερασμένο αριθμό σχολείων πιλοτικά με locker (σ.σ. ερμάρια), ώστε τα παιδιά να κλειδώνουν τα κινητά όταν πάνε στο σχολείο».

Με αφορμή ειδικότερα ένα σχόλιο της Προέδρου της Δημοκρατίας για το πρόβλημα του bullying, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική και τη δέσμευση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση κινητών κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, από τη στιγμή που ο μαθητής θα πάει στο σχολείο μέχρι να φύγει.

«Το εννοούμε όταν λέμε “το κινητό στην τσάντα”. Δεν είναι απλά προσδοκία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Με αφορμή, δε, την πρώτη αποβολή που επιβλήθηκε χθες σε μαθητή για χρήση κινητού στο σχολείο, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «το ζήτημα δεν είναι τιμωρητικό, αλλά να αντιληφθούμε όλοι ότι τελικά αυτό βοηθά τη μαθησιακή διαδικασία».

Σύμφωνα με την ισχύουσα εγκύκλιο, «απαγορεύεται εντός των σχολικών χώρων-κτηρίων και υπαίθριων χώρων η εμφανής κατοχή ή και η χρήση κινητού τηλεφώνου ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή παιχνιδιών που διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου, για συνομιλία, βιντεοσκόπηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση από τους μαθητές/τριες. Στην παραπάνω απαγόρευση δεν εμπίπτει η χρήση ιατρικών εφαρμογών μέσω κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, αποκλειστικά και μόνο κατόπιν σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν τα κινητά τηλέφωνά τους απενεργοποιημένα κατά τη διάρκεια του μαθήματος και δύνανται να τα χρησιμοποιούν στα διαλείμματα και μόνο εντός του γραφείου καθηγητών.

Οι εκπαιδευτικοί δύνανται να χρησιμοποιούν τον προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους, πέραν των διαθέσιμων από το σχολείο ηλεκτρονικών συσκευών, μόνο κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τηρώντας απαρέγκλιτα τους κανόνες ασφαλείας και τις διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριών- εκπαιδευτικών.

Σε περίπτωση που ο μαθητής δε συμμορφώνεται στις απαγορεύσεις, ο/η εκπαιδευτικός ενημερώνει σχετικά τον διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας, ο οποίος εφαρμόζει το παιδαγωγικό μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μία (1) ημέρα, ενημερώνοντας γι’ αυτό τους γονείς/ κηδεμόνες/ ασκούντα-ούσα την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας για τη συμπεριφορά του/της, ζητώντας τους είτε να προσέλθουν άμεσα στο σχολείο και να τον/την παραλάβουν, είτε να συγκατατεθούν εγγράφως με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο για την αποχώρησή του/της από το σχολείο».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ