ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Εκτινάχθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο - Πού έγιναν οι μεγαλύτερες αυξήσεις

0

Εκτίναξη του  πληθωρισμού στο 3,4% τον Οκτώβριο από 2,2% τον Σεπτέμβριο με αιχμή την αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και με αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και ευρύτερα στην οικονομία, ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο (132%), του πετρελαίου θέρμανσης (45,9%), του ρεύματος (18,9%), των καυσίμων - λιπαντικών (22,3%), του ελαιόλαδου (22,1%), του αρνιού και κατσικιού (16,3%), των νωπών λαχανικών (9,3%) , των αεροπορικών εισιτηρίων (30%) και των ξενοδοχείων (10%).

Οι αυξήσεις των τιμών ενέργειας ήταν ιδιαίτερα έντονες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, με την τιμή του ρεύματος να αυξάνεται 18% και του φυσικού αερίου 21%, όση ήταν και η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, για το οποίο η σύγκριση γίνεται με τις τιμές που ίσχυαν τον περασμένο Απρίλιο. Μεγάλες αυξήσεις καταγράφηκαν σε μηνιαία βάση και σε μία σειρά από τρόφιμα, όπως τις πατάτες (6,1%), τα ζυματικά (3,9%) και τα πουλερικά (3,3%), ενώ η αύξηση στις τιμές των αεροοπορικών εισιτηρίων ήταν 23,6%.

Από την άλλη πλευρά, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν οι τιμές των νωπών φρούτων (6,3%), των νωπών λαχανικών (1,9%), των διατηρημένων λαχανικών (2,4%)

Οι εκτιμήσεις της Eurostat

Σημειώνεται ότι η Eurostat είχε εκτιμήσει, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 3% από 1,9% τον Σεπτέμβριο, ενώ για την Ευρωζώνη η εκτίμησή της είναι ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,1% από 3%, αντίστοιχα.

Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή, προκύπτει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα συγκλίνει ταχύτατα με αυτόν της Ευρωζώνης. Τη σύγκλιση αυτή προμηνύεται και ο δείκτης τιμών παραγωγού (τιμές εργοστασίων) που αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με ετήσιο ρυθμό 19,9% στην Ελλάδα.

Η πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αναμένεται ότι θα συνεχίσει την ανοδική του τάση τους επόμενους μήνες. Χθες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού πριν αυτός αρχίσει να υποχωρεί κάποια στιγμή το 2022.

imerisia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ