ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανόλης Χνάρης: «Να ενταχθούν άμεσα στις άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ τα Κέντρα Υγείας Ανωγείων, Περάματος, Σπηλίου και Αγ. Φωτεινής της ΠΕ Ρεθύμνης»

0

Την άμεση ένταξη στην κατηγορία Α’ των Κέντρων Υγείας Ανωγείων, Περάματος, Σπηλίου και Αγ. Φωτεινής της ΠΕ Ρεθύμνης, ζητά με κοινοβουλευτική παρέμβαση του – Αναφορά απευθυνόμενος προς το αρμόδιο Υπουργό, ο Βουλευτής Ρεθύμνης Μανόλης Χνάρης, τα οποία αναίτια και ανεπίτρεπτα εξαιρέθηκαν από την υπ’ αρ. Γ4α/οικ.46490/2024 (ΦΕΚ5075/Β/5-9-2024) ΚΥΑ, δυνάμει της οποίας μόνο το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου αποφασίστηκε ότι εντάσσεται.

Ειδικότερα, ο Μ. Χνάρης, προέβη στην παρέμβαση του αυτή, σε συνέχεια του από 12/09/2024 υπομνήματος του Συλλόγου Γενικών/Οικογενειακών Ιατρών Ρεθύμνης, μέσω του οποίου, οι τελευταίοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη μη  ένταξη και των υπολοίπων Κέντρων Υγείας στην κατηγορία αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «και στην κατηγορία Β’ παραμένουν τα Κέντρα Υγείας Περάματος, Σπηλίου, Αγ. Φωτεινής και τα Περιφερειακά Ιατρεία ευθύνης τους, όπως οριζόταν και με βάση ΠΔ 73/1987, παραβλέποντας την περιοχή των Ανωγείων και κατ’ επέκταση το Κέντρο Υγείας Ανωγείων» αν και πληρούνται όλα τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό τους ως «άγονων, δυσπρόσιτων και προβληματικών».

Παράλληλα, παραθέτει και το αίτημα τους προς το Υπουργείο Υγείας για να προχωρήσει άμεσα «σε διόρθωση της αδικίας, της απαξίας και της ανισότητας που  παράγονται μεταξύ του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων   δομών υγείας της Π.Ε. Ρεθύμνης, αλλά και σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας και να συμπεριλάβει τα Κέντρα  Υγείας Ανωγείων, Περάματος, Σπηλίου και Αγ. Φωτεινής στην κατηγορία άγονου Α’ με τροποποίηση  της επίμαχης ΚΥΑ».

Και τέλος παραθέτει και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενίσχυση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μεταξύ των οποίων είναι:

«Η αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου Συστήματος Υγείας,  με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού.. Επαναφορά των μισθών των ιατρών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 με αναδρομική ισχύ…. Εκσυγχρονισμός των υποδομών στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Ρεθύμνης… ΟΧΙ στις μετακινήσεις υγειονομικών και στα μπαλώματα στο χώρο της δημόσιας υγείας. ΟΧΙ σε συγχωνεύσεις, σε μετατροπές και κλείσιμο των δημόσιων Μονάδων Υγείας…. Νέο νοσοκομείο εκτός του αστικού ιστού… Ασφαλές πλαίσιο διακομιδών προνοσοκομειακά και σε διανοσοκομειακό επίπεδο… Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη με κρατική ευθύνη των ιατρών ΕΣΥ …Ένταξη των ιατρών ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Δεδομένου ότι η υγεία είναι το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, στο οποίο θα πρέπει να έχουν ίση και καθολική πρόσβαση όλοι οι πολίτες και επειδή τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω Επιστολή τεκμηριώνουν εύλογα και δίκαια αιτήματα, παρακαλείσθε για την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων σχετικών ενεργειών, καθώς και για την ενημέρωση της Βουλής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ