ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youth Pass: Ποιοι νέοι λαμβάνουν διπλό "μπόνους";

0

Δύο φορές θα πάρουν το youth pass των 150 ευρώ όσοι έκλεισαν φέτος τα 18 τους χρόνια καθώς με βάση τη σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε, χθες, στη Βουλή, προβλέπεται ότι θα πάρουν το σχετικό βοήθημα και του χρόνου που θα κλείνουν τα 19.

Συγκεκριμένα η διάταξη ορίζει ότι “παρέχεται οικονομική διευκόλυνση, από το έτος 2023 και επόμενα, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το 20ο έτος”.

Ουσιαστικά, από φέτος, όλοι οι νέοι, θα εισπράττουν το επίδομα των 150 ευρώ όταν θα κλείνουν τα 18 τους, αλλά και ακόμα 150 ευρώ την επόμενη χρονιά που θα κλείνουν τα 19 τους. Δηλαδή συνολικά 300 ευρώ.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται εφεξής για 2 συνεχόμενα έτη, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην χρειαστεί καν να κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι.

“Θα δοθούν 150 ευρώ κάθε έτος στα παιδιά ηλικίας 18 ετών και των 19 ετών που συμπληρώνουν αυτά τα 2 έτη. Συνεπώς θα τα λάβουν κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβριο…. εν πάση περιπτώσει θα δούμε πώς θα δοθούν τα επόμενα έτη. Σίγουρα για τον Σεπτέμβριο, φέτος δικαιούνται τα 150 ευρώ τα παιδιά αυτά. Άρα οι 18 αρηδες θα πάρουν φέτος τα 150 ευρώ και οι ίδιοι που θα είναι 19 ετών του χρόνου θα πάρουν άλλα 150 ευρώ για να ξοδέψουν τα χρήματα σε τουρισμό, σε πολιτισμό και σε μεταφορές” τόνισε.

Σε σχέση με όσους συμπλήρωσαν πέρυσι τα 19 έτη σημείωσε ότι “θα πάρουν 150 ευρώ συνολικά. Και αυτοί που έχουν συμπληρώσει τα 20 έτη δεν θα πάρουν τίποτα και αυτοί που μεγάλωσαν πολύ παραπάνω από αυτό το ηλικιακό όριο δεν θα πάρουν κάτι” απάντησε.

Για τις επιμέρους πάντως λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας αναμένεται και η σχετική εγκύκλιος. Επίσης αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει ακριβώς με τους νέους που σήμερα έχουν συμπληρώσει ήδη το 18ο έτος της ηλικίας τους. Με βάση τη διάταξη θα το λάβουν το επίδομα το 2024, επειδή συμπλήρωσαν  τα 18 τους πριν την 31η Δεκεμβρίου 2023. Θα το λάβουν όμως και το 2025, επειδή θα έχουν γίνει 19 ετών πριν τον  Δεκέμβριο του 2024.

Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η ετήσια δαπάνη για το youth pass έχει υπολογιστεί σε 30 εκατ. ευρώ περίπου από το έτος 2023 και επόμενα. Το ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνεται και έχει προβλεφθεί στην αύξηση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού, αναφέρει το Γ.Λ.Κ.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ