ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας «Βαγορής» στον Άγιο Ιωάννη του Δήμου Αγ. Βασιλείου

0

Σε ένα πολυπληθές κοινό πραγματοποιήθηκε  η εκδήλωση στον Άγιο Ιωάννη του Δήμου Αγίου Βασιλείου με την προβολή της ταινίας του Γιώργου Καλογεράκη " Ο Βαγορής" αφιερωμένη στην μνήμη του Ήρωα της Κύπρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου εκπροσώπησε ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Πολιτισμού και Δημόσιας Υγείας Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης, ενώ παρευρέθηκαν ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωστής Αδελιανάκης, ο Πρόεδρος του Αγίου Ιωάννου Πιτσιλιάς Λεμεσού Μιχάλης Ιωακείμ με 18μελη ομάδα κατοίκων  ο Εφημέριος της Ενορίας Π Ιωάννης Μυγιάκης και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Μανόλης Ζαμπετάκης.

Την αρχή έκανε ο πρόεδρος του συλλόγου Μανόλης Ζαμπετάκης καλωσορίζοντας όλους που με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση και περιέγραψε την πρωτοβουλία του συλλόγου να τιμήσει ένα Κύπριο Αγωνιστή της ελευθερίας, στο πλαίσιο των στενών σχέσεων των δύο αδελφοποιημένων χωριών.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Άη Γιάννη Πιτσιλιάς Κύπρου Μιχάλης Ιωακείμ ο οποίος εξήρε με συγκίνηση τις άριστες σχέσεις των δύο χωριών και ευχαρίστησε τους φορείς και κατοίκους για την ζεστή τους φιλοξενία.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο Πρόεδρος των απόδημων Κυπρίων αλλά  και   η Βαφτιστήρα του Ήρωα Ευαγόρα όπου με την ομιλία της συγκίνησε το κοινό και στο τέλος αντάλλαξαν δώρα ευγνωμοσύνης.

Ο δημιουργός της ταινίας Γιώργος Καλογεράκης αναφέρθηκε με συγκίνηση στην δημιουργία αυτού του έργου και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες αλλά μίλησε και για τον Ήρωα Ευαγόρα για την θυσία του με σκοπό την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης έδωσε τα συγχαρητήρια εκ μέρους του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη σε όλους τους συντελεστές και απηύθυνε τα παρακάτω. 

 Είναι εξαιρετική τιμή για το δήμο μας να ενισχύει και να προβάλει εκδηλώσεις όπως η αποψινή που ανταποκρίνεται πλήρως στις υψηλές προδιαγραφές που έχει βάλει η πολιτική μας στον  πολιτιστικό τομέα. 

Ιδιαίτερα όμως με την προβολή της ταινίας που θα παρακολουθήσουμε, σε λίγο, αναδεικνύεται και ένας σημαντικός παράγοντας που αφορά στις σχέσεις Κύπρου και Κρήτης 

Τα  δύο μαρτυρικά νησιά με κοινή ιστορική πορεία  στάθηκαν αλληλέγγυα σε δύσκολους καιρούς. 

Κύπριοι  εθελοντές  πήραν μέρος στην επανάσταση του 1866  που κορυφώθηκε με το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου ,

Ρεθεμνιώτες πρωτοστάτησαν σε  διαμαρτυρίες και μεγάλα συλλαλητήρια για το Κυπριακό ζήτημα. 

Κύπριοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ  έδωσαν τον ιερό όρκο στη Μονή Αρκαδίου και εκπαιδεύτηκαν στα όπλα από Κρήτες     βετεράνους στις παρυφές του Ψηλορείτη. 

Κρήτες  ήταν και οι πρώτοι που εστάλησαν  μετά  την εισβολή του Αττίλα το μαύρο 74 να βοηθήσουν την αδελφή Μεγαλόνησο. 

Αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί ενισχύθηκαν με τις αδελφοποιήσεις  αργότερα οργανισμών και φορέων και απέκτησαν συνέχεια μέσα από την Τέχνη. 

Γνωστή η δράση του Αγιοβασιλειώτη  συνθέτη Μπάμπη Πραματευτάκη στον τομέα αυτό με τους κύκλους τραγουδιών σε ποίηση Ρεθεμνιωτών και Κυπρίων ποιητών και το συμφωνικό του έργο «Η Οδύνη της Αφροδίτης»

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε στην αντιπροσωπεία από την Κύπρο μας, ότι ο Μπάμπης Πραματευτάκης είχε δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Μόναχο υπέρ του Κυπριακού Αγώνα. 

Έρχεται σήμερα ένας σημαντικός πολιτιστικός παράγοντας του τόπου μας ο κ. Γιώργος Καλογεράκης , να δώσει μια ενδιαφέρουσα συνέχεια με την ταινία που αναφέρεται στο μεγάλο αγωνιστή Ευαγόρα  Παλληκαρίδη

Γνωστή  η πέννα  του εκλεκτού δημιουργού αποκτά  μεγαλύτερο  ενδιαφέρον για την Ελληνική Γραμματεία επειδή γράφει κυρίως πάνω στο γλωσσικό ιδίωμα.

Γεγονός που μας μεταφέρει στην εποχή του Κορνάρου και του Χορτάτζη και τιμά τη σύγχρονη λογοτεχνία. 

Είμαστε βέβαιοι λοιπόν για το άριστο  αποτέλεσμα και στη νέα αυτή πρωτοβουλία. 

Θα ήθελα να συγχαρώ τους συντελεστές της αποψινής εκδήλωσης και να ευχηθώ  καλή συνέχεια στο τόσο  δημιουργικό έργο τους με δεδομένη πάντα την υποστήριξη του δήμου μας και φυσικά τη δική μου.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ