ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 - «Διαδρομές στ’ αστέρια»

0

Ποιος θα περίμενε ότι το ηλιόλουστο πρωινό της 1ης Αυγούστου θα γινόταν η κατάλληλη ώρα για την παρουσίαση του έναστρου ουρανού; Με αρκετή φαντασία (και φυσικά τη βοήθεια  ενός προβολέα… ) όλα είναι δυνατά!

Στη δεύτερη δράση σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, τα παιδιά ταξίδεψαν στο διάστημα και ήρθαν σε επαφή με αρχές της αστρονομίας αλλά και της αστροπαρατήρησης!

Οι εμψυχωτές Μαρία Κατωπόδη, Μαρία Κάβουρα, Δήμητρα Τριμερίτη, Χρήστος Καλοειδάς και Μαίρη Μοναχού ηγήθηκαν των «Διαδρομών στ' αστέρια» μαθαίνοντας πρώτα το διαστημικό πλήρωμά τους, μέσω ενός παιχνιδιού γνωριμίας και... αφέθηκαν ελεύθεροι με τα πλέον γνωστά προσκοπικά μουσικοκινητικά παιχνίδια!

Μαθαίνοντας πρώτα το διαστημικό πλήρωμά τους, μέσω ενός παιχνιδιού γνωριμίας αφέθηκαν ελεύθεροι με τα πλέον γνωστά προσκοπικά μουσικοκινητικά παιχνίδια!

Φυσικά, η ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το βιβλίο ορόσημο των φετινών δράσεων της βιβλιοθήκης (τα «Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου) δεν έλειψε, ενώ έβαλε τα παιδιά στην κατάλληλη διάθεση για αυτό που θα ακολουθούσε...

Με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων και της δίψας μας για μάθηση μεταφερθήκαμε στον Γαλαξία όπου και παρατηρήσαμε τα αστέρια, τα νεφελώματα, ακόμα και άλλους γαλαξίες! Μάθαμε για τους αστερισμούς του Βόρειου Ημισφαιρίου και πώς αυτοί αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έτους, ανακαλύψαμε τον λόγο που τα αστέρια έχουν διαφορετικά χρώματα, παρατηρήσαμε ακόμα και τον χώρο δημιουργίας των νεογνών αστέρων!

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το διαγαλαξιακό ταξίδι μας και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε ένα τηλεσκόπιο, ώστε (με πολλή πολλή φαντασία) να παρατηρήσουν και οι ίδιοι όλα τα θαύματα του διαστήματος! Η δράση έφτασε στο τέλος της με το δανεισμό βιβλίων και φυσικά με... πολλές πολλές απορίες από μέρους των παιδιών!

Τέλος, θα θέλαμε να κάνουμε μια αξιέπαινη αναφορά στον Παύλο Καστανά, φυσικός με μεταπτυχιακό στην αστροφυσική, ο οποίος έχει δημιουργήσει το κανάλι Astronio στο Youtube. Εμείς, χρησιμοποιήσαμε συγκεκριμένα το «Τραγούδι του Γαλαξία» ώστε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη ατμόσφαιρα μέσω της μουσικής και των υπέροχων εικόνων που προσφέρει.

Ευχαριστούμε θερμά το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Μαρία Κάβουρα, Μαρία Κατωπόδη, Δήμητρα Τριμερίτη, Χρήστο Καλοειδά, Μαίρη Μοναχού) και τις εθελόντριες: Γιασεμή Παπαδογιάννη και Σταυρούλα Τζώτζη, για την πραγματοποίηση της δράσης.

«Διαδρομές ανάγνωσης…  άκουσε,  δες,  μάθε,  γέλα!»…  συνεχίζονται!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ