ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση «Περί την υπόθεσιν Αλή Βαφή»

0

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στις 3 Οκτώβρη στον Κήπο του Αλή Βαφή για την εκδήλωση «Περί την υπόθεσιν Αλή Βαφή» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ημερών Ρεθύμνου.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στοιχεία της έρευνας του Κώστα Ράλλη που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» αλλά και νέα στοιχεία.

Ο κ. Κώστας Ράλλης στην εισήγησή του «Αλή Βαφής Εφένδης Σελλιανάκης: Από τα «Πεταλάδικα στην Πόλη», αναφέρθηκε στην οικογένεια του Αλή Βαφή, στην ανάμειξή του στα κοινά της πόλης επί Ρωσικής παρουσίας, στη συγκέντρωση πλούτου από τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη αλλά και στο εμπόριο που διεξήγαγε με τη Σμύρνη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία του αρχοντικού του Αλή Βαφή στα Πεταλάδικα και στις προσπάθειες του να μην μπει η κολοσσιαία περιουσία του στις ανταλλάξιμες και να προλάβει να τη ρευστοποιήσει.

Ακόμη έγινε αναφορά στις κινητοποιήσεις ντόπιων και προσφύγων, αλλά και στις αναφορές του τύπου της εποχής για τις προσπάθειες του εύπορου μουσουλμάνου συμπολίτη να γλυτώσει την περιουσία του. Επίσης αναφέρθηκε στη διαδρομή του Σελλιανάκη μετά την ανταλλαγή, όπως και στις εμπορικές του δραστηριότητες στην Πόλη.

Στη δεύτερη εισήγηση της κ. Ελένης Τζέτζου «Οι επίγονοι του Αλή Βαφή και οι διεκδικήσεις τους», αναφέρθηκε στον δικαστικό αγώνα των εγγονών του Αλή Βαφή, στα στοιχεία που παρέθεσαν καθώς και στα επιχειρήματα που προέβαλαν. Ακόμη αναφέρθηκε στις ανταλλάξιμες περιουσίες με στοιχεία από τη μελέτη του Σπύρου Δημανόπουλου.

Τέλος, ο κ. Ηλίας Κοπανάκης, στην εισήγησή του «Ο Μαρουλάς του Αλή Βαφή», αναφέρθηκε στο μέγεθος της περιουσίας του στον Μαρουλά, στα εξοχικά του κονάκια σε Πλατανέ και Μαρουλά καθώς και σε προφορικές μαρτυρίες για την οικογένεια του Αλή Βαφή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ