ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή ταινίας "Σκλάβοι στα δεσμά τους του Τώνη Λυκουρέση"

0

Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Τ. Λυκουρέση και τη σεναριογράφο Μ. Βαρδάκα

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18:30

Αίθουσα Εκδηλώσεων, Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, Ι.Τ.Ε.

(Ι. Μελισσηνού και Ν. Φωκά 130, Ρέθυμνο).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, ώρα 18:30, θα προβληθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών η ταινία Σκλάβοι στα δεσμά τους του Τώνη Λυκουρέση, παρουσία του σκηνοθέτη Τ. Λυκουρέση και της σεναριογράφου Μ. Βαρδάκα. Θα ακολουθήσει συζήτηση των δημιουργών της ταινίας με το κοινό.

Η ταινία, παραγωγής 2008, είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη Οι σκλάβοι στα δεσμά τους και έχει βραβευτεί με 10 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας: Σκηνοθεσίας (Τ. Λυκουρέσης), Σεναρίου (Τ. Λυκουρέσης, Γ. Μαρούδας, Μ. Βαρδάκα), 2ο βραβείο ταινίας μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, Ερμηνείας Α΄ Ανδρικού Ρόλου (Γ. Φέρτης), Ερμηνείας Β΄ Ανδρικού Ρόλου (Χ. Λούλης), Ερμηνείας Β΄ Γυναικείου Ρόλου (Δ. Ματσούκα), Σκηνογραφίας (Κ. Ζαμάνης), Μουσικής (Μ. Μάτσας), Ήχου (Ν. Μπουγιούκος) και Ενδυματολογίας (Μπ. Νικολαρεΐζη). Παίζουν: Γιάννης Φέρτης, Δήμητρα Ματσούκα, Άκης Σακελλαρίου, Χρήστος Λούλης, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Ειρήνη Ιγγλέση, Λένα Παπαληγούρα, Γιώργος Σπάνιας, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιώργος Βούτος, Απόστολος Πελεκάνος, Μαριέττα Σαββάνη, Γιώργος Τζώρτζης, Μαρία Θωμά.

Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης Ελληνικός κινηματογράφος-Κινηματογραφικές διασκευές. Θεωρία και πράξη η οποία τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Ο Τώνης Λυκουρέσης, ζακυνθινής καταγωγής, σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη σχολή Σταυράκου και ζωγραφική στην ΑΣΚΤ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και κινηματογραφικός κριτικός του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος. Από το 1986 συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση, με ντοκιμαντέρ και εκπομπές που αφορούν κυρίως στην Επτάνησο. Παράλληλα σκηνοθετεί για το θέατρο. Την τελευταία δεκαπενταετία, διδάσκει αισθητική κινηματογράφου και τεχνική σκηνοθεσίας σε ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης και Κινηματογράφου και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τμήμα Θεατρικών Σπουδών. Το διάστημα 2013-14 υπήρξε Πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Από το 2004 είναι γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών. Από το 1969 έως και σήμερα, οργάνωσε ως παραγωγός και σκηνοθέτησε ταινίες που βραβεύτηκαν και εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ. Στην φιλμογραφία του περιλαμβάνονται: Η ΧρυσομαλλούσαΤο Αίμα των ΑγαλμάτωνΆλκηστηΎμνος εις την Ελευθερία, Δ. Σολωμός -Ν. ΜάντζαροςΑπό τον Θεοτοκόπουλο στον ΣεζάνΤο Τραγούδι της Ζωής-Οι Εβραίοι της ΖακύνθουΣκλάβοι στα δεσμά τους και Επαφή.

Η Μαρία Βαρδάκα, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, δραματουργός, βοηθός σκηνοθέτης και μεταφράστρια, έχει εργαστεί στον κινηματογράφο, το ελεύθερο θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ και τελειόφοιτη μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει συνεργαστεί για σειρά ετών με τον Δημήτρη Μαυρίκιο και τον Τώνη Λυκουρέση και έχει βραβευτεί ως συν-σεναριογράφος της κινηματογραφικής μεταφοράς των Σκλάβων στα δεσμά τους. Είναι επικεφαλής ερασιτεχνικών ομάδων σε Κοζάνη, (πρώην) Δήμο Άνοιξη Αττικής και Χαλκίδα και έχει διδακτική εμπειρία ως διορισμένη θεατρολόγος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ