ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιβιώνοντας στον Αμερικάνικο Νότο, από τις εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα, Οκτώβριος 2022

0

Έχω διαβάσει και έχω διασώσει τις εντυπώσεις μου σε περισσότερες από είκοσι εκδοτικές επιτυχίες του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη. Τα περισσότερα από τα βιβλιογραφικά μου σημειώματα έχουν φιλοξενηθεί στο Fractal, στον Τοπικό Τύπο και στην Επιστημονική Περιοδική ΈκδοσηΝέα Χριστιανική Κρήτη. Αυτό το κάνω, απλά, γιατί θέλω να μοιράζομαι όσα μαθαίνω με τους συνανθρώπους μου. Και από τον γιατρό- συγγραφέα ΓεώργιοΝικ. Σχορετσανίτη μαθαίνω πολλά, για την ιστορία και τη θεωρία της Ιατρικής, τον πολιτισμό και την καθημερινή ζωή των χωρών και των λαών που επισκέπτεται, την ταξιδιωτική λογοτεχνία, το πιο αγαπητό λογοτεχνικό του είδος, που ιχνηλατεί την καθημερινή ζωή του, τον πολιτισμό, την οικονομία και την κοινωνία των Αφρικανών, όπου γης, από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα.

Ξεδιπλώνοντας την επιβίωση στον Αμερικάνικο Νότο, μέσα στις απέραντες πεδιάδες, με τις φυτείες του ρυζιού, του βαμβακιού και του καπνού, ο συγγραφέας παρουσιάζει στα μάτια του αναγνώστη μοναδικές εικόνες από την εξέλιξη  του Αφρικανού σκλάβου μέχρι την ενσωμάτωσή του και τη μετατροπή του σε ισότιμο Αφροαμερικανό πολίτη. Άγνωστες πτυχές της ιστορίας, ειδικά για το Ελληνικό κοινό, που αφορούν στους Αφροαμερικανούς φωτίζονται, μέσα από αυτό το βιβλίο, όπως οι ανθρώπινες συνθήκες ζωής, εργασίας και εκμετάλλευσης, οι εξεγέρσεις των σκλάβων, οι πολιτικοί αγώνες για τη χειραφέτησή τους, οι ρατσιστικές εκρήξεις των λευκών Αμερικανών, καθώς και η μουσική και η λογοτεχνία τους.

Η διαπίστωση του συγγραφέα ότι οι Αφροαμερικανοί λογοτέχνες στα έργα τους στον 20ο αιώνα έχουν ρίζες στην Αφρική αλλά κλαδιά στον Νέο Κόσμο, αποτυπώνει την αίσθηση της ταυτότητας που ένιωθαν για την ήπειρο της προέλευσής τους, αλλά και την περηφάνειά τους για τα επιτεύγματά τους στον Νέο Κόσμο. Όλα αυτά αποτυπώνονται στο παρουσιαζόμενο βιβλίο, το οποίο καθιστά επίκαιρο και η έξαρση της ρατσιστικής βίας στις Η.Π.Α. του 21ου αιώνα, ένα φαινόμενο που για τη θεραπεία του απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις και φυσικά αλλαγή νοοτροπίας!

 

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ