ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ μου Νικόλα

0

Το περασμένο Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 στον ιερό ναό της Ορθόδοξης Αποστολικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Ηράκλειο, παρουσιάσαμε με την κυρία Τακουΐ Βακιρτιζιάν και τον κύριο Δαβίδ Μοφσεσιάν, το Βιβλίο - Λεύκωμα μου ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΝΟΣΤΟΣ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ στην Αρμενική Κοινότητα Ηρακλείου Κρήτης. Η παρουσίαση έγινε σε μία παρακείμενη του ναού αίθουσα υποδοχής, και το κοινό το οποίο την παρακολούθησε ήταν κυρίως απόγονοι των Αρμενίων οι οποίοι έφτασαν στο Ηράκλειο μετά την καταστροφή της Σμύρνης και του Μικρασιατικού Ελληνισμού και βεβαίως των Αρμενίων οι οποίοι ζούσαν στις ίδιες περιοχές.

Να σημειώσω εδώ ότι ο συγκεκριμένος ναός είναι ο παλαιότερος Αρμενικής Αποστολικής εκκλησίας στην Ευρώπη και χρονολογείται από το έτος 1649. 

Αυτό που για εμάς είχε μεγάλη σημασία και αποτελεί τιμή, είναι ότι την όλη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Πρόξενος της Αρμενικής Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Θεσσαλονίκη κ. ΑΚΗΣ ΔΑΓΚΑΖΙΑΝ, ο Αρχιεπίσκοπος της Αρμενική Εκκλησίας κ. ΓΕΖΝΙΚ ΠΕΤΡΟΣΙΑΝ και ο Αρχιμανδρίτης κ. ΧΟΡΕΝ ΑΡΑΚΕΛΙΑΝ. Στην κύρια Τακουΐ Βακιρτιζιάν παρέδωσα κάποια έγγραφα και δημοσιεύματα για να τα συμβουλευτεί αφ’ ενός και να τα ταξιδέψει στον χρόνο ως μουσειακά ευρήματα της φυλής των ξεριζωμένων Αρμενίων προγόνων της.

Ο κύριος Πρόξενος μας παρακίνησε να γίνει μία αντίστοιχη παρουσίαση τους στην αντίστοιχη Αρμενική Κοινότητα στην Θεσσαλονίκη. Η εισήγηση του με τιμά ιδιαίτερα και ήδη γίνονται ενέργειες έτσι ώστε να ορισθεί μια ημερομηνία για την παρουσία του Λευκώματος και στην κόρη του Θερμαϊκού με την στήριξη της Αρμενικής Πρεσβείας.

Στα γράφω όλα τούτα Νικόλα μου όχι για να αποσπάσω την ευμένεια σου ή τα συγχαρητήρια σου, αλλά για να καταδείξω για μία ακόμη φορά ότι είμαστε υποχρεωμένοι να σκαλίζουμε το παρελθόν μας και να το κουβαλάμε μέσα από τέτοιες στιγμές στα παιδιά μας.

Δηλαδή στο Μέλλον μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ