ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Ολόκληρο το 19ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου - Γρίφοι, φωτογραφίες και οι πανηγυρισμοί των νικητών "Άστα Βράστα"

0

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Η ιστορία μας ξεκινάει από την ανακοίνωση της Νορβηγικής εταιρείας PGSγια τα αποτελέσματα των σεισμικών μελετών στο νησί της Κρήτης. Στην μελέτη επισημάνονται οι ενδείξεις για την ύπαρξη ενός τεραστίου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην περιοχή του Μυλοποτάμου.

Το γεγονός αυτό προκαλεί συναγερμό τόσο στις Ελληνικές αρχές όσο και σε ξένες κυβερνήσεις και πετρελαϊκούς κολοσσούς που αρχίζουν να προσεγγίζουν το θέμα με μεγάλο ενδιαφέρον. Γρήγορα οι NewYorkTimesκαι το Reutersφέρνουν στην επικαιρότητα το θέμα μέσω συνέντευξης του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εξέλιξη και κατάληξη των οριστικών ερευνητικών αποτελεσμάτων. Η είδηση αναμεταδίδεται ταχύτατα στην Ελλάδα από την εφημερίδα Το Βήμα μέσω αποκλειστικής ανταπόκρισης του συνεργάτη της Ματθαίου Στραβοκουλούκη.

Την ίδια στιγμή στην περιοχή του Μυλοποτάμου το θέμα πλέον δεν είναι μυστικό αφού όλοι μιλούν γι αυτό. Έτσι μια ομάδα νέων της περιοχής, τα Στραβά Κουλούκια παίρνει συνέντευξη εφ όλης της ύλης από τον κορυφαίο επιστήμονα Ευάγγελο Παρταλιά, της επιτροπής αξιολόγησης των μελετών που επιβεβαιώνει αυτό που κυκλοφορεί εδώ και κάμποσο καιρό στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχουν σίγουρες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός τεραστίου κοιτάσματος φυσικού αερίου πρωτεύοντος και πετρελαίου δευτερεύοντος, που είναι δυνατόν να αλλάξουν μια για πάντα την θέση της χώρα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει <<Το κοίτασμα Τάλως του Μυλοποτάμου θα διαλύσει τα μνημόνια της Ελλάδας>>. Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να καταστεί ενεργειακά ανεξάρτητη αλλά παράλληλα να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά για την απεξάρτηση της Ευρώπης από άλλες ασταθείς πηγές ενέργειας όπως το Ρωσικό φυσικό αέριο.

Η παρουσίαση της συνέντευξης από τον τύπο προκαλεί συναγερμό στο ΥΠΕΚΑ και άμεση σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Εκεί διαπιστώνεται ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις η δέσμευση των επίμαχων οικοπέδων 19 και 20 που παρουσιάζουν οι μελέτες δεν θα είναι μια απλή τυπική διαδικασία. Η κτήση τους καλύπτεται από ένα ιδιόμορφο καθεστώς επί της Κρητικής Πολιτείας που αργότερα το Ελληνικό κράτος το αποδέχτηκε. Αυτό καθιστά ως αποκλειστικούς νομείς και διαχειριστές τους σημερινούς ιδιοκτήτες τους. Τα επίμαχα οικόπεδα ανήκουν στις οικογένειες Βροντάκη και Κωνσταντωγιωργάκη. Έτσι προ του αδιεξόδου οι κάτοχοι τους μπαίνουν συμμέτοχοι και ρυθμιστές της επιλογής στην διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών, για την τελική έγκριση της μια και μοναδικής άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. 

Την ίδια στιγμή στα Πλευριανά οι επίμαχες οικογένειες άλλο παρά στα μαχαίρια για τις ιδιοκτησίες τους βρίσκονται, όπως παλιότερα συνέβαινε. 

Ο Μανούσος γιος του Βροντάκη είναι έτοιμος να αρραβωνιαστεί την Λενιώ, την κόρη του Κωνσταντωγιωργάκη που κι αν μυστικό τα αυτιά της ΕΥΠ το έχουν καταγράψει μέσω τηλεφωνικής παρακολούθησης. Αυτό προκαλεί ταραχή και πανικό ακόμα και στην κυβέρνηση, αφού βλέπουν πια όλοι μια διαφορετική τροπή στο θέμα.

Ο επικείμενος γάμος φαίνεται ότι είναι κοντά με τις πετρελαϊκές εταιρείες και την κυβέρνηση στο ρόλο του κουμπάρου να τον ευλογούν…

Γάμος από έρωτα ή από συμφέρον; Ο Μανούσος και η Λενιώ έξυπνα κοπέλια βάζουν τους φίλους τους τα Στραβά Κουλούκια αφού ξεναγήσουν τους καλεσμένους τους στις ομορφιές του τόπου, να τσι περάσουν από ψιλό κόσκινο…. Ετσά θα χουν ένα γνωστικό και μπιστικό σύντεκνο συνέταιρο για τις μπίζνες…

Οι  επικείμενες ετοιμασίες είναι σε εξέλιξη καθώς πρώτα τα κοπέλια θα δεξιωθούν τους κουμπάρους τους στο πρόγαμο την Τετάρτη 01-02-2023 στο χωριό, πριν το μεγάλο γλέντι μετά την στέψη, την Παρασκευή 03-02-2023 στη Σκεπαστή….

 

ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Λόγω της επετείου των 20 χρόνων του θεσμού και της ανάγκης για μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των ομάδων στην διαδικασία οργάνωσης του τροποποιήθηκαν ριζικά η δομή και οι κανόνες για την διεξαγωγή του. Έτσι λοιπόν είχαμε τέσσερις γύρους. Στους τρεις πρώτους κάθε συμμετέχουσα ομάδα έβαζε από ένα γρίφο και στον τέταρτο γύρο, μπήκαν γρίφοι από την διοργανώτρια ομάδα.

Ειδικότερα:

Τετάρτη  18-01-2023 : Boudalia , Αναμαζωξάρηδες, Ανασκεπασμένοι

Σάββατο  21-01-2023  Απροσάρμοστοι, Άστα Βράστα, Θαλασσοβρεγμένοι

Δευτέρα 23-01-2023  Κίτρα, Τρέχα Γύρευε, Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες, Χουμεριανοί Ιχνηλάτες

Τετάρτη 25-01-2023  Στραβά Κουλούκια.

Μετά από τέσσερις αγωνιστικές μέρες και 14 συνολικά γρίφους νικητές αναδείχτηκαν οι Χουμεριανοί Ιχνηλάτες κερδίζοντας παράλληλα και το πρώτο jokerτης διοργάνωσης.

Ο ΠΡΟΓΑΜΟΣ ΣΤΑ ΠΛΕΥΡΙΑΝΑ

Μετά το πέρας του διαδικτυακού παιχνιδιού την σκυτάλη έπαιρνε η εκδήλωση του πρόγαμου των χαρών του Μανούσου και της Λενιώς στα Πλευριανά την Τετάρτη 01-02-2023.

Οι διοργανωτές σαν καλοί οικοδεσπότες δεξιώθηκαν τους καλεσμένους κουμπάρους τους, που όπως προστάζει το έθιμο ήρθαν με τα κανίσκια και τα χαρίσματα τους [πάκα από 500ρικα άλλαζαν γρήγορα χέρια θέτονταν βάσιμες υπόνοιες για δωροδοκία του ζευγαριού],  ξεκινώντας παράλληλα τις δοκιμασίες τους στο παιχνίδι. Αφού λοιπόν συγκεντρώθηκαν όλοι στην αίθουσα της δεξίωσης, άξαφνα ένας χωριανός έντρομος τους ανακοίνωσε ότι χάθηκε το προικοσύμφωνο και κινδυνεύει ο γάμος των παιδιών, ζητώντας παράλληλα να βοηθήσουν στην ανεύρεση του.

Έτσι λοιπόν με μόνα στρωμένα τα ορεκτικά πάνω στο τραπέζι ανακάλυψαν μέσα στο ψωμί ένα κρυπτόλεξο που λύνοντας το προέκυπταν οι λέξεις ξέσυρε και σύρε.

Μέσα σε λίγα λεπτά πρώτη η ομάδα των Αναμαζωξάρηδων κατάλαβε ότι το μυστικό κρύβονταν στην καμπάνα της παρακείμενης εκκλησίας του Αγίου Βασιλείου. Τραβώντας δυνατά το σκοινί της και κτυπώντας την φανερώθηκε  και το προικοσύμφωνο που βρίσκονταν πάνω στην καμπάνα της εκκλησίας.

Στην ομάδα αυτή δόθηκε ως αναμνηστικό δώρο ένα μπουκάλι συλλεκτικού κρασιού στο οποίο έφερε μια μόνο ετικέτα στην μπροστινή του όψη.

Το προικοσύμφωνο είχε βρεθεί και ο γάμος είχε πια γερά θεμέλια. Αφού κουμπάροι και διοργανωτές δείπνησαν και γλέντησαν έδωσαν νέο ραντεβού στη γαμήλια δεξίωση της Παρασκευής.

 

Η ΓΑΜΗΛΙΑ  ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Όλοι οι φίλοι και οι κουμπάροι του ζευγαριού ήταν εκεί. Κι όλες οι αρχές του τόπου. Τέτοια κοπέλια παντρεύονταν… Η βραδιά ξεκίνησε με την βράβευση της ομάδας Νικητές από την Κάλυβο που κέρδισε το παιδικό κυνήγι στις 13-11-2023 που διεξήχθη στα Πλευριανά. Ακολούθησε η βράβευση με ένα jokerτης νικήτριας ομάδας του διαδικτυακού παιχνιδιού που ήταν οι Χουμεριανοί Ιχνηλάτες.

Μετά δράση ανέλαβαν οι ήρωες μας ο Μανούσος και η Λενιώ που μόλις κατέφθασαν από την εκκλησία. Και οι δυο με τα τραγούδια που αφιέρωναν ο ένας για τον άλλο [Γαμπρός- δεν θέλω μόνιμη αγκαλιά και Νύφη – μου είσαι πλέον περιττός] ήρθαν σε σοβαρή ρήξη και κλήθηκαν οι κουμπάροι να παρουσιάσουν ένα χορευτικό ερωτικό τραγούδι για να γεφυρώσουν τα πράγματα.

Όλες οι ομάδες έδωσαν κυριολεκτικά το καλύτερο τους εαυτό στην παρουσίαση χορευτικών που δεν διέφεραν από δουλειές επαγγελματιών του είδους…. Μάλιστα οι κουμπάροι ψήφισαν τα τρία καλύτερα χορευτικά με το πρώτο των Κίτρων να κερδίζει το πρώτο joker της βραδιάς.

Στην εξέλιξη της βραδιάς δόθηκαν στις ομάδες αναμνηστικά κρασιά δώρο απ το ζευγάρι .Παρ όλα αυτά η ένταση στο ζευγάρι παραμένει με αποτέλεσμα κάποια στιγμή η νύφη να το σκάσει από την πίστα και να ανακοινωθεί προς τους κουμπάρους νύφης alertπρος την αναζήτηση της. Ο κουμπάρος που θα κατάφερνε να την εντοπίσει και να την φέρει πίσω στο γαμπρό χρυσώνοντας παράλληλα και το γοβάκι της, θα ήταν ο δικαιούχος του δευτέρου joker της βραδιάς.

Στο μπουκάλι λοιπόν που είχαν λάβει στην πίσω ετικέτα του βρίσκονταν η λύση του μυστηρίου, αφού ήταν επιμελώς γραμμένος ο αριθμός του αυτοκινήτου, που βρίσκονταν στο παρκινγκ του κέντρου η νύφη. Πρώτοι οι Χουμεριανοί Ιχνηλάτες ολοκλήρωσαν την αναζήτηση της παραδίνοντας παράλληλα στο γαμπρό.   Όσο για το ζευγάρι ελπίζουμε να τα βρήκαν….

Το κλου της βραδιάς ήταν οι δυο γιαγιάδες που ανέβηκαν στην πίστα και αναζητούσαν ή μια τον Βροντάκη και η άλλη τον Κωνσταντογιωργάκη γιατί ήθελαν λίγο αέριο για το γκαζάκι η μια και το λουξάκι της η άλλη. Κυριολεκτικά έβγαλαν στη φόρα όλα τα πλυμένα και τα άπλυτα του ζευγαριού, σε ένα διάλογο που πρόσφερε γέλιο μέχρι δακρύων. Μάλιστα η μια έχασε το γκαζάκι της και το αναζητά ακόμα…. Αν το βρείτε στην στράτα σας να της το στείλετε….

Το γλέντι συνεχίστηκε με αμείωτο κέφι μέχρι τις πρωινές ώρες δίνοντας παράλληλα ραντεβού το Σάββατο το μεσημέρι σε ένα παιχνίδι με πάρα πολλά στοιχεία και δραστηριότητες…

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Μετά τις δραστηριότητες του χορού Την Παρασκευή ακολουθούσε ένα Σάββατο  με πλούσιο πρόγραμμα. Για τον σκοπό αυτό οι ομάδες είχαν κληθεί αρκετές φορές να είναι έτοιμες στα αρχηγεία τους εδώ και πολύ καιρό με την πλήρη σύνθεση των μελών τους από τις 14.30 το μεσημέρι όπου δόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για τον μικρό μαραθώνιο που θα ακολουθούσε.

Το παιχνίδι ήταν δομημένο στο δια ζώσης τμήμα του, στο διαδικτυακό και στις δραστηριότητες που θα διεξάγονταν μετά τους έξι συνολικά γρίφους που δόθηκαν.

Κοινό χαρακτηριστικό των γρίφων ήταν η προώθηση τους προς τις ομάδες από την σελίδα της ομάδας στο facebook, καθώς και των απαντήσεων των λύσεων από τις ομάδες με τον ίδιο τρόπο.

Συνολικά δόθηκαν δύο δια ζώσης γρίφοι και τέσσερεις διαδικτυακοί. Το τσεκάρισμα των δια ζώσης γίνονταν ηλεκτρονικά με qrόπου οι ομάδες έδιναν σαν λύση το μήνυμα που διάβαζαν. Κάθε γρίφος είχε χρόνο επίλυσης 20 λεπτών για την βαθμολόγηση των ομάδων, Μετά έκλεινε και έπαιζε ο επόμενος. Αν λύνονταν νωρίτερα από όλες  τις ομάδες μπορούσε να συνεχίσει ο επόμενος νωρίτερα. Η βαθμολόγηση των ομάδων γίνονταν ‘όπως και στο διαδικτυακό παιχνίδι.

Στο τέλος της ημέρας οι τρεις ομάδες που συγκέντρωναν την υψηλότερη βαθμολογία ξεκινούσαν το παιχνίδι της Κυριακής νωρίτερα. Η πρώτη ομάδα κατά 15 λεπτά, η δεύτερη κατά 10 λεπτά και η Τρίτη κατά 5 λεπτά. Jokerγια τις δραστηριότητες του Σαββάτου δεν προβλέπονταν.

Έτσι λοιπόν οι γρίφοι του Σαββάτου αφορούσαν:

  1. Με ένα σκίτσο ενός κύκλου με μια κουκίδα στο κέντρο του και την ένδειξη Α-1926 γίνονταν τιμητική αναφορά στην αφετηρία και στον θησαυρό του πρώτου παιχνιδιού. Με την φράση τότε Η ζωή είναι κύκλος εκφρασμένη σήμερα διαφορετικά είχαμε σαν κατάληξη το σπίτι του Σταύρου Καλλέργη στο Μπραχίμο. Η αναφορά  Α-1926 συνόψιζε την αρχή της ζωής και το θάνατο του.

Παράλληλα έμμεσα τιμούσαμε την μνήμη του μεγάλου ποιητή του Ελληνισμού Κωνσταντίνου Καβάφη αφού φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον θάνατο του. Ο Καβάφης την τελευταία μέρα της ζωής του είχε ζωγραφίσει ένα κύκλο με μια κουκίδα στο κέντρο νιώθοντας ότι ο κύκλος της ζωής του έκλεισε. Ήταν στις 29 Απριλίου 1933 την μέρα των 70ων γενεθλίων του.

 

  1. Μια  φωτογραφία από μια  μηχανή έκδοσης λογαριασμών της ΔΕΗ το 1956 μας οδηγούσε στα γραφεία της πρώτης ΔΕΗ που άνοιξε στο Πέραμα, τα σημερινά γραφεία του Τάλως FM.

 

 

  1. Μια γελοιογραφία με ένα πρόβατο και μια κατσίκα να συζητάνε και να λένε πόσο ευχαριστημένα είναι που τελικά δεν θα τα φάνε αλλά οι κάτοχοι τους θα τα πάνε και βόλτες, αφού τελικά υπάρχει θεός, παρέπεμπε τις ομάδες στην εκκλησία του Αγίου Μάμα, στο ομώνυμο χωριό ως προστάτη των ζώων και των ποιμένων. Βλέπεις η πανδημία αφήνει και παρενέργειες…

 

  1. Ένα κάστρο playmobilμε τις χαρακτηριστικές φιγούρες παιδιών σε ρόλο πειρατή να συζητάνε πως θα καταλάβουν αυτό το καταλάβουν αυτό το κάστρο αφού είναι λίγοι. Με την λέξη κλειδί <<τα φιλαράκια>> οδηγούμασταν στον ομώνυμο παλιό παιδικό ιδιωτικό σταθμό που το κτίριο έχει μορφή κάστρου με τον ανάλογο πύργο…

 

 

  1. Μια σελίδα από το κόμικς Αστερίξ μας παρουσίαζε την νέα του έκδοση ο Αστερίξ στον Μυλοπόταμο. Σε μια παραλλαγή μιας σελίδας με μικρή αλλαγή των διαλόγων των ηρώων οι ομάδες έπρεπε να καταλάβουν ότι αναζητούσαν ένα παραθαλάσσιο αρχαίο λατομείο στην περιφέρεια του Μυλοποτάμου. Αυτό δεν είναι άλλο παρά το αρχαίο λατομείο Σίφουνας στο Μπαλί αφού και οι ήρωες μας τρέχουν σαν σίφουνας να πάνε εκεί…

 

  1. Μια γελοιογραφία με ένα διάλογο δυό χωριανών του Γρηγόρη και του Νικολή να συζητάνε και λένε για τα φανάρια που θα μπούνε στο χωριό και θα αναγκάζουν να σταματούν ακόμα και οι Γάιδαροι στα πλευρά των δρόμων παρέπεμπε στο καφενείο του Σταμάτη στα Πλευριανά.

 

Μετά την επίλυση των γρίφων ακολουθούσε μια σειρά από δραστηριότητες που οι ομάδες κλήθηκαν να υλοποιήσουν.

 Έτσι αρχικά θα έπρεπε να βγάλουν αρχικά μια οικογενειακή φωτογραφία με όσα περισσότερα μέλη της ομάδας τους γινόταν [καταμετρούσαμε τα κεφάλια που διακρίνονταν], ακολουθούσε ο διαγωνισμός του μακρύτερου λαχανικού όπου οι ομάδες θα έπρεπε να αναζητήσουν και να μας παραδώσουν το ποιο μακρύ λαχανικό που θα έβρισκαν. Το λαχανικό θα το μετρούσαμε και η βαθμολόγηση προέκυπτε από το μήκος του.

Στη συνέχεια θα μας έστελναν ένα μέλος τους ντυμένο με όσο περισσότερα ρούχα γινόταν, κάτι σαν κρεμυδάνθρωπος. Ο Αριθμός των ρούχων που προέκυπταν γινόταν μέσω της αφαίρεσης τους από το μέλος της ομάδας και καταμετρώνταν.

Μετά το πέρας των γρίφων και των δοκιμασιών του Σαββάτου πρώτη ομάδα αναδείχτηκαν οι Αναμαζωξάρηδες για να ακολουθήσουν τα Boudaliaκαι τα Άστα Βράστα. Οι ομάδες αυτές θα ξεκινούσαν το παιχνίδι της Κυριακής νωρίτερα από τις υπόλοιπες σαν μπόνους για την Σαββατιάτικη επιτυχία τους.

Παράλληλα  παραδίνονταν από τις ομάδες τα ψηφίσματα με τις υπογραφές που είχαν μαζευτεί για την προώθηση του μεγάλου θέματος της δημιουργίας Δημοτικής Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο Πέραμα. Τα ψηφίσματα θα προωθηθούν στο Δήμο ενώ τα βιβλία αφού καταμετρηθούν και ταξινομηθούν σε σχολεία του Δήμου Μυλοποτάμου.

 

 

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΣΤΗΛΗ

Στην κατάληξη της ημέρας έγιναν τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής επετειακής στήλης έξω από το Δημαρχείο.

Θεωρώντας ότι όλες οι ομάδες του παιχνιδιού αποτελούν μια κοινή παρέα υλοποιήθηκε μια επετειακή στήλη που τοποθετήθηκε έξω από το Δημαρχείο. Το σχεδιασμό της υλοποίησε ο Στέλιος Φασούλης και στην κατασκευή  της συνεργάστηκαν ο Μάνος Βουκάλης στην κατασκευή καλουπιών, ο Σίμωνας Ρωμανίδης στην κατασκευή κεραμικών και ο Βασίλης Ανδρουλιδάκης στις ξυλουργικές εργασίες και στο τελικό φινίρισμα. Σε αυτήν αναγράφηκαν όλες οι ομάδες που έλαβαν μέρος στο παιχνίδι τα 20 προηγούμενα χρόνια.

 

 Αυτά ήταν:

 1. Boudaliaμε τέσσερα αστέρια

2. Αλαδανάρηδες

3. Αλητοπαρέα

4. Άμπρα Κατάμπρα

5. Αναμαζωξάρηδες

6. Ανασκεπασμένοι

7. Αντάρτες

8. Ανώνυμους

9. Αποτυχημένοι

10. Απροσάρμοστοι

11. Αρχαίοι

12. Άστα Βράστα

13. Άστεγοι

14. Ασυμβίβαστοι

15. Ατίθασα Νιάτα

16. Αχελάδες

17. Ζαβολιάρηδες με ένα αστέρι

18. Θαλασσοβρεγμένοι με δύο αστέρια

19. Ινατσάρηδες

20. Κίτρα με δύο αστέρια

21. Κουτσαύτηδες

22. Κύκλο-Βίο-Κυνηγοί

23. Λαγωνικά

24. Μεθυστάνες

25. Μπαλιόπαιδα

26. Πρώην Άστεγοι

27. Sante

28. Στραβά Κουλούκια με ένα αστέρι

29. Στο Παρά 5

30. Σφηνάκια

31. Τηγανιώτες

32. Το Σόι μας

33. 3 και ο Κούκος

34. Τρέχα Γύρευε με τρία αστέρια

35. Τσακάλια

36. Τσαχπινομπιρπιλιάρηδες με τέσσερα αστέρια

37. Χουμεριανοί Ιχνηλάτες με ένα αστέρι.

 

Δίπλα στην στήλη τοποθετήθηκε επετειακή χρονοκάψουλα με ενθυμήματα όλων των ομάδων. Σε σχετική επιγραφή που τοποθετήθηκε αναγράφονταν:

Χρονοκάψουλα φιλίας και αλληλεγγύης

20 χρόνια κοινής διαδρομής. Μιας παρέας ομάδων που συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι που ενισχύει την φιλία, ενδυναμώνει την συνεργατικότητα και οδηγεί σε όμορφα δημιουργικά πολιτιστικά μονοπάτια.

Το κυνήγι μας έδωσε το ερέθισμα μέσα από το παιχνίδι και την ευγενή άμιλλα  να μάθουμε την ιστορία του τόπου μας, να γίνουμε περισσότερο  ενεργοί και δημιουργικοί πολίτες και να συμβάλουμε σε πτυχές της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.

Αυτό το όμορφο και δημιουργικό ταξίδι βιωμάτων και συναισθημάτων θέλουμε να αποτυπώσουμε και να τοποθετήσουμε σε αυτή την χρονοκάψουλα για να την παραδώσουμε σε επόμενες γενιές κυνηγών.

Τα εγκαίνια της αναμνηστικής στήλης έγιναν από τον  αρχηγό της ομάδας Στραβά  Κουλούκια Γιάννη Ορφανάκη κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο μια μέρα με πολλές δραστηριότητες, δίνοντας παράλληλα την σκυτάλη στον …. μαραθώνιο της Κυριακής που θα ακολουθούσε.

 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 05-02-2023

Από τις 08.00 το πρωί ήταν έτοιμες οι ομάδες και περίμεναν στα αρχηγεία τους . Έτσι λοιπόν λίγα λεπτά αργότερα στις 08.15 παρέλαβε τον πρώτο γρίφο η ομάδα των Αναμαζωξάρηδων, νικήτρια ομάδα των Σαββατιάτικων δραστηριοτήτων, για να ακολουθήσει στις 08.20 η ομάδα Boudaliaκαι στις 08.25 η ομάδα  Άστα Βράστα. Οι υπόλοιπες ομάδες παρέλαβαν τον πρώτο γρίφο στις 08.30 ξεκινώντας με αυτό τον τόπο ένα  κυριολεκτικό μαραθώνιο. Οι γρίφοι που θα ακολουθούσαν ήταν:

 

  1. Μια έκδοση του περιοδικού Αρχαιολογία με θέμα τα νέα ευρήματα του Μουσείου της Ελεύθερνας, μας παρέπεμπε στο Μουσείο μελιού των Κώστα Δαφνομήλη και Χρήστου Ανδρίκου λίγο πριν το Μελιδόνι. Στο άρθρο παρουσιάζονταν  χρυσά κοσμήματα όπως το χρυσό κόσμημα των Μαλίων με τις δύο περίτεχνες μέλισσες ως τα νέα του ευρήματα. Το μέλι της μονάδας έχει βραβευτεί πρόσφατα από τον οργανισμό MediterraneanTasteAwards στο Λονδίνομε το χρυσό του βραβείο.

 

  1. Μια περιγραφή ενός χώρου συνάθροισης που κάτι μας θύμιζε από τις παλιές κυνηγετικές μαζώξεις, μας οδηγούσε στο παλιό στέκι της ομάδας Στραβά Κουλούκια στο Πέραμα. Ο χώρος παλιότερα λειτουργούσε σαν νυκτερινό κέντρο που προσέφερε παράλληλα και stripliveshow.Μάλιστα η βοήθεια προς τις ομάδες ήταν συνυφασμένη με την μπάρα που υπήρχε παλιότερα στο μαγαζί.  Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου…

 

  1. Ένα απόσπασμα από διάλεξη  Ιστορίας  του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Θεοχάρη Δετοράκη με εμφανή αναφορά στην κάθοδο των Δωριέων στο νησί και στα κατάλοιπα των οχυρώσεων που υπάρχουν ακόμα μας οδηγούσε στο χωριό Ορθές όπου σώζεται ένα τείχος της αντίστοιχης περιόδου γνωστό ως <<Το τείχος των Δωριέων>>. Μάλιστα λίγες μέρες πριν από το παιχνίδι αυτή η μεγάλη μορφή των Ελληνικών Γραμμάτων έφυγε από την ζωή. Ο γρίφος τροποποιήθηκε ανάλογα σε απόδοση τιμής για την μνήμη του.

 

  1. Ο επόμενος γρίφος αναφέρονταν σε μια μοναχή που είχε αφιερωθεί σε ανδρικό Μοναστήρι. Στην περιγραφή δέσποζε η εικόνα της φιλοξενίας του Ιησού στο σπίτι της Μάρθας και της αδελφής της. Το πρόσωπο που αναζητούσαμε ήταν η μοναχή Μάρθα που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής στο Αρκάδι.  Με καταγωγή από τα Πλευριανά οι ομάδες κατέληγαν  το σπίτι της στο χωριό.

 

  1. Μια έκδοση του περιοδικού Μικρού Ήρωα του τεύχους 12, με τις βόμβες φάντασμα, μας παρουσίαζε τον μικρότερο σαμποτέρ της περιοχής μας κατά την Γερμανική κατοχή, τον Νίκο Πλατοκούκη. Μικρός σε ηλικία 12 ετών επιτάχτηκε από τους Γερμανούς στη θέση του πατέρα του στα έργα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τυμπάκι. Εκεί ξεβίδωσε κατ επανάληψη από βόμβες τους πυροκροτητές  με αποτέλεσμα να τις αχρηστεύσει. Το υλικό δε αυτό το χρησιμοποιούσε για ψάρεμα στο Γεροπόταμο που τότε είχε πολλά ψάρια. Είναι μια πράξη υψηλού θάρρους και μεγάλου ρίσκου που δείχνει το σθένος του λαού μας, που μπροστά στην επιδίωξη ενός στόχου δεν υπολόγιζε κανένα κίνδυνο. Το γεγονός των άχρηστων βομβών αναφέρθηκε ακόμα και σε εκπομπή τότε του BBC χωρίς οι Βρετανοί να γνωρίζουν το λόγο….

 

  1. Μια εικόνα από την συγκλονιστική έκθεση Ανέσπερος Μνήμη που δημιούργησε η Εμμανουέλλα Πετρακάκη, μας μετέφερε 100 χρόνιαπίσω στο δράμα της Μικρασιατικής τραγωδίας. Το εισαγωγικό κείμενο ήταν από το έργο της Διδώ Σωτηρίου Ματωμένα Χώματα. Στο κείμενο που ακολουθούσε γίνονταν αναφορά σε δάσκαλο ή δασκάλα Μικρασιατικής καταγωγής. Με τον τρόπο αυτό τιμώνταν στο πρόσωπο της αείμνηστης δασκάλας του Περάματος Αμφιθέας Ουγιάρογλου-Πολυχρονάκη όλοι όσοι έκαναν τον τόπο μας δεύτερη τους πατρίδα και πρόσφεραν σε αυτόν. Η Αμφιθέα Ουγιάρογλου υπήρξε η αναμορφωτής της δημοτικής εκπαίδευσης στο Πέραμα. Συνέβαλε με μεγάλο προσωπικό κόπο στην δημιουργία και λειτουργία του δημοτικού σχολείου του. Για την προσφορά της στον τόπο μας πέρυσι είχε τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση του Σχολικού Μουσείου στην Αμνάτο Ρεθύμνου.

 

  1. Με μια απλή ανορθόγραφη ρήση «Όταν πέφτει ένας «Τείχος» ανοίγει ένα σχολείο», που ελέγχεται αν την είπε ο Βούδας, μας παρέπεμπε στο Πάνορμο όπου το πρώτο σχολείο του χωριού δημιουργήθηκε σε ένα κατεδαφισθέν τμήμα του κάστρου μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στις αρχές του 20ου αιώνα.

 

  1. Ένας προσδιορισμός από το άθροισμα της μάζας κύριων χημικών στοιχείων  προέκυπτε το ιδανικό σημείο όπου κράματα μετάλλων αποκτούν άριστες ακουστικές ιδιότητες, είχε σαν κατάληξη την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χουμέρι. Η καμπάνα της εκκλησίας έχει κατασκευαστεί το 1371 στην Βενετία. Αντίστοιχα από  τα σύμβολα των χημικών στοιχείων προέκυπτε η λέξη VENICEενώ το άθροισμα της μάζα τους είναι 1371.

 

  1. Μια συλλογή υφαντών σε συνδυασμό με το Εθνικό Μουσείο Κοσμητικών Τεχνών γίνονταν αναφορά στο έργο δύο πολύ μεγάλων Ελληνίδων που τίμησαν με το έργο τους σε όλο τους το βίο την παραδοσιακή υφαντική τέχνη. Αναφερόμαστε στην Άννα Αποστολάκη και την Φλωρεντίνη Σκουλούδη-Καλούτση με καταγωγή από τις Μαργαρίτες. Αρχικά ο γρίφος ήταν να έχει κατάληξη τον χώρο που το περασμένο χρόνο στο ομώνυμο χωριό δύο φορές παρουσιάστηκε η υφαντική τέχνη από την ΚΟΙΝΣΕΠ Ρόδακας. Όμως λόγο της κακοκαιρίας το τσεκάρισμα του γρίφου έγινε από το Δημαρχείο χωρίς μετάβαση. Για τις δυο τιμώμενες ότι και να πούμε είναι λίγο. Αφιέρωσαν όλη τους την ζωή στην Ελληνική παράδοση.

 

 Η Άννα Αποστολάκη για το έργο της τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1954.  Εξαιρετικά μορφωμένη ήταν η πρώτη Ελληνίδα που αναγορεύτηκε διδάκτορας της Φιλολογίας από την  Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1906.  Υπήρξε η πρώτη διευθύντρια του Μουσείου Κοσμητικών Τεχνών και το υπηρέτησε για 30 χρόνια, από το 1924 έως το 1954.

 

Η Φλωρεντίνη Καλούτση δίδαξε την υφαντική Τέχνη σε δύο γενιές γυναικών. Τα σχέδια και τα μοτίβα της άνοιξαν νέους δρόμους στην Ελληνική Παραδοσιακή Υφαντική Τέχνη και την διέδωσαν σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα ο γιος της Γιώργος Καλούτσης είχε μιλήσει για το έργο της μητέρα του σε σχετική εκδήλωση υφαντικής στις Μαργαρίτες. 

 

  1. Μια εικόνα των Αγίων Σαράντα σε συνδυασμό με το αναίμακτο σύγχρονο μαρτύριο τους από την γραφειοκρατία, δεν μας παρέπεμπε στους Δαφνέδες όπου και η αντίστοιχη εκκλησία αλλά στο χώρο των Εργατικών κατοικιών στο Πέραμα και μας θύμιζε ξανά τα μαρτύρια που πέρασαν οι Σαράντα κάτοχοι τους μέχρι να τους παραδοθούν.

 

  1. Ένας ποδοσφαιρικός ύμνος σε βραζιλιάνικη απόδοση μας ξεναγούσε το ταξίδι του <<Χόρτο Μαγικό>>στα γήπεδα του κόσμου. Ο γνωστός ύμνος του Παναθηναϊκού έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με δημοσκόπηση από το περιοδικό FranceFootballκαταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως. Η κατάληξη των ομάδων ήταν στο γήπεδο της ομάδας ΠΑΟ Αλφάς στο ομώνυμο χωριό. Τον ύμνο πάντως για όσες ομάδες δεν μπορούσαν να καταλάβουν την Βραζιλιάνικη απόδοση για βοήθεια δίνονταν αργότερα και η Ελληνική έκδοση.

 

  1. Μια σειρά σκίτσων με παιδάκια που πηγαίνουν στο Σχολείο και μιλούν για την σωστή διατροφή στη ζωή μας, μας παρέπεμπε στο Σχολείο του χωριού Ρουμελί όπου παλιότερα είχε λειτουργήσει Σχολείο Διατροφής από το Σύλλογο Φίλων Σωστής Διατροφής με έδρα την Σπάρτη.

 

  1. Στη συνέχεια δόθηκε ένα κυνηγετικό σταυρόλεξο, για καλά διαβασμένους κυνηγούς προς τιμήν της ιστορίας του θεσμού, όπου υπήρχε μία ερώτηση ανά παιχνίδι. Παίρνοντας και αναγραμματίζοντας τα γράμματα που ήταν στις μαρκαρισμένες θέσεις  οριζόντια και κάθετα προέκυπτε ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΕΓΟ με κατάληξη την εκκλησία της Παναγίας στα Πλευριανά.

 

  1. Στο έθιμο από την λαϊκή μας παράδοση τα Σαρανταστέφανα μας μετέφερε ο επόμενος γρίφος. Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση όταν μια γυναίκα είχε πρόβλημα στην τεκνοποίηση γύριζε σαράντα σπίτια και μάζευε σαράντα νομίσματα, όπου τρίματα τους χρησιμοποιούνταν από χρυσοχόο σε κατασκευή φυλακτού που στην μια του πλευρά απεικόνιζε τον Άγιο Στυλιανό προστάτη των παιδιών. Για το σκοπό αυτό δόθηκαν ένα πουγκί με σαράντα νομίσματα, μια μικρή εικόνα του Αγίου Στυλιανού και ένα μικρό αναφερόμενο κείμενο με το σήμα της οικογένειας Λαλαούνη γνωστών χρυσοχόων της Αθήνας.  Η κατάληξη των ομάδων ήταν το παλιό χρυσοχοείο του Γεωργίου  Στεφανάκη γνωστού και ως Λαλαούνη στο Πέραμα.

 

  1. Μια σελίδα της Bookingcomμας προέτρεπε να κάνουμε κράτηση στο ξενοδοχείο DucalePalaceστην  Βενετία. Μόνο που το μέρος του παλατιού των Δόγηδων που απεικονίζονταν με την γέφυρα των Στεναγμών να δεσπόζει, ήταν οι φυλακές του,  με κατάληξη τις Βενετσιάνικες φυλακές στο Μελιδόνι. Όσο για το ποσό των 1990 ευρώ για δύο βράδια μια χαρά ακούγεται….

 

ΓΡΙΦΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Οι τρεις αυτοί γρίφοι ήταν αξιολόγησης που δίνονταν παράλληλα με γρίφους της κανονικής ροής στο ξεκίνημα  του παιχνιδιού. Οι ομάδες τους γρίφους αυτούς τους παρέλαβαν ταυτόχρονα μέσω μελών των διοργανωτών στα αρχηγεία τους. Η λύση των γρίφων αυτών ήταν υποχρεωτική για όλες τις ομάδες. Η πρώτη ομάδα που έλυνε κάθε γρίφο κέρδιζε jokerτο οποίο θα μπορούσε να εξαργυρώσει με βοήθεια στους γρίφους 11,12 και 14. Οι υπόλοιπες ομάδες έλυναν το γρίφο κανονικά χωρίς επιβράβευση. Οι γρίφοι αυτοί ήταν:

  1. Ο πρώτος του γρίφος τιμούσε την ιστορία του θεσμού. Για το σκοπό αυτό δόθηκε ένα τετράδιο όπου οι ομάδες θα έπρεπε να το συμπληρώσουν σωστά κατ έτος με τα τμήματα των γρίφων που δόθηκαν γράφοντας παράλληλα και τις λύσεις τους. Είπαμε το υλικό που δώσαμε στις ομάδες δεν το διανέμαμε μόνο για να το κοιτάνε…  Έτσι είχαμε: 2003 Πεταλάδικο Φοβάκη, 2004 Κέντρο Υγείας Περάματος, 2005 Στέκι Περάματος, 2007 Δικαστήρια Περάματος, 2008 Έξι όμοιες Σκάλες στο δρόμο προς Χουμέρι, 2009 Βασιλική Αγίας Σοφίας στο Πάνορμο, 2010 Βενζινάδικο SilkoilΑλεξάνδρου Χάνι, 2011 Γήπεδο Μπάσκετ Μαργαριτών, 2012 Παναγία Υπαπαντή Λαγκά, 2013 Μινωικός τάφος Μαργαριτών, 2014 Κρυπτόλεξο Περιοχή Παπαδιανά, 2015 Καρβουνάδικα Αγιάς, 2016 Άγιος Γεώργιος Μεθυστής στον Κρασούνα, 2017 Βρεφονηπιακός Σταθμός Περάματος, 2018 Σύλλογος Τριτέκνων στο Πέραμα, 2019 Τα καλά ξέτελα Νίκος Ορφανός Σχολείο Πλευριανών, 2020 Αστερισμός Αλάρια περιοχή Σταυρωμένου.Το τετράδιο τσεκάρονταν στο Δημαρχείο. Ο γρίφος απαντήθηκε πρώτα από τους Αναμαζωξάρηδες που κέρδισαν το πρώτο jokerτης Κυριακής.

 

  1. Με το τραγούδι Η Φάμπρικα με την ανεπανάληπτη φωνή του Λάκη Χαλκιά και το πρώτο σήμα-μέρος από την σφραγίδα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου με την ένδειξη <<OΠρωτομάστορας>>  γίνονταν τιμητική αναφορά στο έργο και την προσφορά του πρώτου του πρόεδρου του αείμνηστου Γιώργου Βασσάλου με καταγωγή από το Μελιδόνι. Ο Βασσαλογιώργης όπως ήταν γνωστός στους χωριανούς του, ήταν από τους πρωτοπόρους του Εργατικού Κινήματος στο Ρέθυμνο. Συνέδεσε την ζωή του εργαζόμενος στο Δήμο Ρεθύμνου όπου για μεγάλο διάστημα οδηγούσε μια υδροφόρα-καταβρεχτήρα που έριχνε νερό στους δρόμους για να καθίσει η σκόνη. Για τους Ρεθεμνιώτες ήταν «oάνθρωπος της βροχής»που έπιναν κυριολεκτικά νερό στο όνομα του. Την περίοδο της Γερμανικής κατοχής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Συνελήφθη για την δράση του και στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν στην Γερμανία όπου γλύτωσε το θάνατο από θαύμα.   Ο γρίφος απαντιόνταν στο Δημαρχείο, χωρίς μετάβαση στο χωριό Μελιδόνι στο σπίτι του. Η πρώτη ομάδα που απάντησε ήταν τα Άστα Βράστα, που κέρδισαν το δεύτερο jokerτης Κυριακής.

 

 

  1. Μια συλλογή βιβλίων που δέσποζε το παλιό αναγνωστικό <<Τα ψηλά βουνά>>πλαισιωμένη από δάφνες με την χρονολογία 1943, μας έφερνε στη μνήμη την μεγάλη εκτέλεση στο Γουρνόλακκο. Μέσα στους νεκρούς και ο δάσκαλος του χωριού Αβδελάς Νικόλαος Δετοράκης. Ο αείμνηστος δάσκαλος είχε πρωτοστατήσει στην κατασκευή του Σχολείου και είχε εξοπλίσει και βιβλιοθήκη σε αυτό.Στο πρόσωπο του αείμνηστου ήρωα δασκάλου τιμώνται όλοι όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν την περίοδο της Γερμανικής κατοχής για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

 Όλα τα βιβλία που φαίνονται στη φωτογραφία είναι παλιά αναγνωστικά και λογοτεχνικά κείμενα αυτών της περιόδου 1923-1943, προερχόμενα από το ιστορικό αρχείο του Βήματος, τιμώντας έμμεσα με αυτόν τον τρόπο τα 100 του χρόνια και την μεγάλη του συμβολή στην ενημέρωση και την εκπαίδευση της Ελληνικής κοινωνίας.

Ο γρίφος απαντιόνταν και τσεκάρονταν στο Δημαρχείο. Πρώτα απάντησαν το γρίφο οι Χουμεριανοί Ιχνηλάτες κερδίζοντας το τρίτο jokerτης Κυριακής.

 

 

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ  ΓΡΙΦΟΣ

Σαν τίτλος του γρίφου δίνονταν Ο Πολιτισμός της Ελιάς. Στο γρίφο αυτόν δίνονταν μια ακροστιχίδα που περιείχε γράμματα σε 13 στήλες και ισάριθμες γραμμές. Οι ομάδες έπρεπε να μετρήσουν όλα τα γράμματα που δίνονταν και να κρατήσουν αυτά που ο αριθμός εμφάνισης τους ήταν μοναδικός από τα υπόλοιπα. Έτσι αν είχαμε το γράμμα Π  5 φορές μας προέκυπτε το γράμμα Ε. Αν πχ το Φ το συναντούσαμε μια φορά αυτό μας έδινε το Α κτλ. Τα γράμματα που έδιναν ίδιο αριθμό περισσότερο από μια φορά δεν συμμετείχαν στην λύση. Με τον τρόπο αυτό προέκυπταν γράμματα που αναγραμματίζοντας τα προέκυπτε η λέξη ΠΕΤΥΧΑΚΗΣ με κατάληξη την ομώνυμη φάμπρικα στο Χουμέρι.  Όμως λόγω της κακοκαιρίας ο σχεδιασμός στο τσεκάρισμα άλλαξε και ο γρίφος τελικά τσεκάρονταν στο Δημαρχείο χωρίς μετάβαση στην εγκατάσταση της φάμπρικας που σώζεται σε ημί-ερειπωμένη κατάσταση στο Χουμέρι.

                           Πετυχάκης

           Ο  Πολιτισμός  της  Ελιάς

           Μια μοναδική σχέση ακριβείας.

          Β=1=Α   Μ=5=Ε   Φ=7=Η   Ν=10=Κ   Α=16=Π

          Ι=18=Σ   Ε=19=Τ   Η=20=Υ   Σ=22=Χ

         Είναι τα γράμματα που ο αριθμός εμφάνισης τους συναντάται μια μόνη φορά.

         Συνολικά υπάρχουν 169 γράμματα σε ανάπτυξη 13x13.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΓΡΙΦΟΣ

Στο σημείο αυτό οι ομάδες παραλάμβαναν από μέλος των διοργανωτών μια κατασκευή παζλ εκατό τεμαχίων που απεικόνιζε μέρος της περιοχής του παιχνιδιού έχοντας πάνω του αρίθμηση συντεταγμένων. Το παζλ έπρεπε να φτιαχτεί άμεσα αφού αποτελούσε στοιχείο για την ανεύρεση του θησαυρού. Παράλληλα δόθηκε και μια αναφορά από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών με πληροφορίες, με κάποια από τα πεδία σβησμένα. Αυτά για να διαβαστούν  θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί στυλό με φακό UV το οποίο κρεμόταν από τον λαιμό μέλους των διοργανωτών που παραδίνοντας το υλικό προς τις ομάδες έπρεπε παράλληλα να το πάρουν.

Το κείμενο της αναφοράς αφορούσε συνομιλία του ζευγαριού και των φίλων τους Στραβών Κουλουκιών που ανακαλύπτοντας κάποιον να τους παρακολουθεί μετατρέπουν τις συνομιλίες τους σε κώδικα.

Λύνοντας τους χημικούς τύπους και χρησιμοποιώντας τον περιοδικό πίνακα στοιχείων με τους ατομικούς αριθμούς τους, βρίσκει τις συντεταγμένες του χάρτη που χωρίζονται με κόμμα.

Παράλληλα λύνει τους στρατιωτικούς κώδικες παίρνοντας το πρώτο γράμμα της κάθε λέξης και με αναγραμματισμό βρίσκει τις λέξεις VARIKENTROκαι QRCODE.

Αφού διαβάσει με την κατάλληλη εφαρμογή κινητού συνδεδεμένη στο ιντερνέτ το QRCODE που είναι στο σημείο του χάρτη πρέπει να δώσει κωδικό ΤΑΛΩΣ.

Έτσι η ομάδα παίρνει νέες οδηγίες μέσω της σελίδας του QRCODE που τους λέει να πάνε σε συγκεκριμένες συντεταγμένες του GOOGLEMAPS και να πουν το σύνθημα ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ-ΠΑΙΔΕΙΑ.

Το μεγάλο μυστικό κρύβονταν στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου στην περιοχή της Λαγκάς. Η ομάδα των Άστα Βράστα πρώτη την στιγμή αυτή θα εντοπίσει άτομα των διοργανωτών όπου λέγοντας το σύνθημα και εξηγώντας την πορεία τους παραλάμβαναν το χαμένο γκαζάκι από την βραδιά του χορού και πήγαιναν πια στο Δημαρχείο για να παραλάβουν το θησαυρό. Πλέον μεγάλοι νικητές αυτού του μαραθωνίου, αναλάμβαναν  και την υποχρέωση για την επόμενη διοργάνωση.

ΥΓ1. Οι ομάδες δεν χρειάζονταν να φέρουν το παζλ λυμένο και αυτό δόθηκε ως ως διευκρίνηση από το ραδιόφωνο κατά το παιχνίδι.

Βοηθητικές σημειώσεις για την επίλυση των συντεταγμένων:

Σχετική μοριακή μάζα (Μr) ή Μοριακό βάρος (MB)

  • Σχετική μοριακή μάζα ή μοριακό βάρος (Mr) χημικής ουσίας λέγεται ο αριθμός που δείχνει πόσες φορές είναι μεγαλύτερη η μάζα του μορίου του στοιχείου ή της χημικής ένωσης από το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα -12.

Έτσι λοιπόν όταν λέμε ότι το μοριακό βάρος του θειικού οξέος (H2SO4) είναι 98, εννοούμε ότι η μάζα του μορίου του θειικού οξέος είναι 98 φορές μεγαλύτερη από το 1/12 της μάζας του ατόμου 12C.
To Mr μπορεί να υπολογιστεί εύκολα με βάση το μοριακό τύπο, ακολουθώντας το παρακάτω σκεπτικό:
α. To Mr στοιχείου ισούται με το γινόμενο του Ar επί την ατομικότητα του στοιχείου.   Π.χ.Mr  N2= 2 · Ar N=2·14=28
β. Το Mr χημικής ένωσης ισούται με το άθροισμα των γινομένων των δεικτών των στοιχείων στο μοριακό τύπο της ένωσης επί τα αντίστοιχα Ar των στοιχείων    Π.χ.MrH2S=2·ArH+1ArS=2·1+1·32=34

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΟΜΑΔΑΣ "ΣΤΡΑΒΑ ΚΟΥΛΟΥΚΙΑ"

Κάπου εδώ φθάνουμε στο τέλος αυτής της ξεχωριστής χρονιάς. Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου 2003-2023.

Ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χθες που συνεχίζεται στο σήμερα στο κατώφλι της νέας του εικοσαετίας. Με το πάθος  την λόξα μικρών παιδιών που αναζητούν μέσα από ένα θησαυρό την ανάκτηση της παιδικής τους αθωότητας.

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την μεγάλη βοήθεια που μας προσέφεραν:

Τα μέλη της ομάδας μας που στήριξαν επί πολλούς μήνες όλες τις δράσεις που αναφέραμε.

Όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου για την παραχώρηση στοιχείων, υλικού, βιβλίων, εκθεμάτων και συμμετοχή σε όλες τις δράσεις του παιχνιδιού.

Το Δήμο Μυλοποτάμου και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Τουρισμού και Νέας Γενιάς ο Αυλοπόταμος για την μεγάλη τους βοήθεια.

Την Περιφέρεια Κρήτης και το Τμήμα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου για την στήριξη των προσπαθειών μας.

Τον Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Περάματος για την παραχώρηση του χώρου της Έκθεσης και της εκδήλωσης αναδρομής στο θεσμό.

Την Διοίκηση και το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου για την μέγιστη βοήθεια τους στην διάθεση μεγάλου αριθμού εκδόσεων, για την ενίσχυση των Σχολικών Βιβλιοθηκών του Δήμου μας.

Τον Πρόεδρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου κ. Μιχάλη Τρούλη καθώς και τον κ. Χάρη Στρατιδάκη για την παραχώρηση εκδόσεων τους.

Το  Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου για την μεγάλη του βοήθεια και την παραχώρηση εκδόσεων του.

Το Κέντρο Κρητικής Λαϊκός Τέχνης και το Μουσείο Κυνηγιού Δήμου Ρεθύμνου για την παραχώρηση σημαντικού εκθεσιακού υλικού.

Τους κυρίους Στέλιο Φασούλη, Σίμωνα Ρωμανίδη, Μάνο Βουκάλη καιΒασίλη Ανδρουλιδάκη, για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της αναμνηστικής στήλης των 20 χρόνων του θεσμού.

Τους χορηγούς μας και ιδιαίτερα τον χρυσό χορηγό μας Μαραβελάκη Γεώργιο [Ξενοδοχείο RethymnoResidence] που ήταν δίπλα μας από την αρχή των προσπαθειών μας και σήκωσαν το βάρος του οικονομικού κόστους των δράσεων.

Πάνω από όλα όμως πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που στηρίζεται με το ενδιαφέρον και την αγάπη σας το θεσμό του κυνηγιού. Γιατί ο μεγαλύτερος θησαυρός για το παιχνίδι είναι οι άνθρωποι του.

Κάπου εδώ κλείνει ένας όμορφος κύκλος είκοσι χρόνων και ανοίγει ένας νέος με την ομάδα των  Άστα Βράστα να αναλαμβάνει την ρότα του καραβιού του κυνηγιού στην νέα του εικοσαετία.

Και του χρόνου λοιπόν με τους  Άστα Βράστα  οργανωτές του ταξιδιού στο παιχνίδι της καρδιάς μας.

Η ομάδα  Στραβά Κουλούκια

Διοργανωτές του 19ου  Κυνηγιού Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ: ΦΩΤΟ - ΑΣΤΟΡΙΑ ΝΙΚΟΣ ΔΡΑΓΑΣΗΣ ΠΕΡΑΜΑ & ΑΡΧΕΙΟ ΟΜΑΔΩΝ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ