ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Εντυπωσιακές εκδηλώσεις και χιλιάδες κόσμου στην φετινή Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο

0

Από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου σημαντικές καλλιτεχνικές προσωπικότητες και διάσημοι ΣΕΦ βρέθηκαν για ακόμα μια χρονιά να συμπράττουν στην πιο ιστορική φεστιβαλική εκδήλωση του Ρεθύμνου, που αποδεικνύεται όχι μόνο μια από τις πιο ανθεκτικές στο χρόνο ετήσιες διοργανώσεις της Κρήτης αλλά και με συνεχή ανοδική πορεία. 

Μια από τις μεγαλύτερες σταρ του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού, σίγουρα η διασημότερη ελληνίδα ερμηνεύτρια της Ευρώπης σήμερα, η λαμπερή Έλενα Παπαρίζου, έκανε την πιο φαντασμαγορική έναρξη που θα μπορούσε να έχει η 34η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου. Χιλιάδες κόσμου διασκέδασαν στην πανέμορφη πλατεία του Γαράζου, βάζοντας από την πρώτη ημέρα την σφραγίδα της επιτυχίας.

Η 2η ημέρα ήταν αφιερωμένη στο κρητικό αναγεννησιακό θέατρο και η πλατεία γέμισε για ακόμη μια βραδιά με το κοινό να απολαμβάνει το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος» από την Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου.

Η 3η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Φαράτσι, χωριό του «Χρυσού Χορηγού» των εκδηλώσεων, ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Γιώργη Ι. Σιγανού και ήταν αφιερωμένη στον δημιουργικό Μυλοπόταμο. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου βράβευσε τους ηθοποιούς Μαρία Τζομπανάκη, που έλκει την καταγωγή της από τις Μαργαρίτες και Μιχάλη Αεράκη από τα Ανώγεια, που μπορεί να καθήλωσαν τα τρία τελευταία χρόνια το τηλεοπτικό κοινό του σήριαλ «Σασμός», όμως η συνολική προσφορά τους στην προώθηση της κρητικής κουλτούρας και παράδοσης είναι διαχρονική και ιδιαίτερα σημαντική. Ακολούθησε μουσικοθεατρικό δρώμενο με θέμα «Ο χορός με τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη», παραγωγή του συλλόγου «Τ’ Αόρι» από την Αξό. Υπενθυμίζεται πως και ο Νίκος Καζαντάκης είχε καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του το σημερινό Κρυονέρι Μυλοποτάμου.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε δύο μέρη. Προηγήθηκε η εκδήλωση γευσιγνωσίας με βάση το κίτρο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διακεκριμένοι ΣΕΦ της χώρας μας Μυρσίνη Λαμπράκη από το Ηράκλειο και Μιχάλης Χάσικος από το Ρέθυμνο παρουσίασαν εξαιρετικά πιάτα με χρήση κίτρου. Ακολούθησε η παραδοσιακή χοροεσπερίδα του Γαράζου με το συγκρότημα του Γιώργη Αλεξαντωνάκη και τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Ομίλου «Νικηφόρος Φωκάς» να δημιουργούν ένα μοναδικό εορταστικό κλίμα. Ήταν ένα όμορφο και πολιτισμένο πανηγύρι που κράτησε τους θαμώνες του μέχρι το πρωί.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, προέβαλε ως βασικό αίτημα αναπτυξιακής προοπτικής του χωριού την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας της κιτριάς και την διάσωση της παραγωγής του κρητικού κίτρου που τείνει προς εξαφάνιση. Παράλληλα, διατήρησε την πρωτοπορία του καθώς ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 80’, όταν κανένας δεν έκανε λόγο για αυτό, ανέδειξε και ακολούθως στήριξε έμπρακτα την ιδέα διασύνδεσης του πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα, την γαστρονομία και τον τουρισμό!

Η 34η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου – Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Δήμου Μυλοποτάμου και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου.

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΣΙΓΑΝΟΣ  ΦΑΡΑΤΣΙ – ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤ. ΣΙΓΑΝΟΣ ΦΑΡΑΤΣΙ – ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ – ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ» – BOUTY PLUS – ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΚΑΚΗ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΟΥΤΖΗΣ (ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ) – ΦΑΡΜΑ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ – KLADOS SECURITY - CONCERT COPA SERVICE - ΜΩΣΑΪΚΟ CAFE BISTROT - INSURANCELINE ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ