ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Απαιτείται θεσμική προστασία του παλίγκρεμνου στον Πλακιά

0

Την προστασία του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά σε θεσμικό επίπεδο αξιώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίαση του επιστημονικού φορέα, όπου έγινε εκτενής συζήτηση για το πώς θα πρέπει να δρομολογηθεί κάθε ενέργεια προστασίας του ιδιαίτερου αυτού φυσικού θησαυρού στα νότια του νομού μας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ κ. Σπύρο Καλησπεράκη, το Παλίγκρεμνο, θα πρέπει να προστατευτεί μέσω του ΣΧΟΑΠ του Δήμου Αγίου Βασιλείου, που φαίνεται να καθυστερεί, και ακριβώς λόγω του μεγάλου χρόνου που απαιτείται, προτείνεται να υπάρξει ειδική υπουργική απόφαση για να προστατευθεί η περιοχή.

Ειδικότερα, για το Παλίγκρεμνο του Πλακιά, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΤΕΕ έγινε συνοπτική ανάλυση και ενημέρωση από γνώστες τεχνικούς, με βασική τη Μαρία Βαρδάκη, μέλος του ΣΑ. Επισημάνθηκε η μη αρμοδιότητα του ΣΑ στην καθολική προστασία περιοχών, αλλά η επιτακτική ανάγκη θεσμικής προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής, όπως και πολλών άλλων στο σύνολο του νομού. Ειδικότερα για τη Δημοτική ενότητα Φοίνικα, τονίστηκε η από 10ετίας κωλυσιεργία, στο τελικό στάδιο Β1, θεσμοθέτησης του κατάλληλου χωροταξικού εργαλείου προστασίας και ανάπτυξης: το ΣΧΟΟΑΠ. Υπογραμμίστηκε δε, η περίεργη στάση του κεντρικού ΣΑ που δε λέει το παραμικρό για την ουσία του θέματος.

Επιπλέον, αποφασίστηκαν και ως επιστημονικός φορέας εισηγείται τα εξής:   

  1. Μέχρι τη ψήφιση του ΣΧΟΟΑΠ (σημερινό ΤΠΣ) τη προστασία του Παλίγκρεμου μέσω υπουργικής απόφασης.
  2. Τη μεγάλη προσοχή σε αντίστοιχα θέματα προστατευόμενων περιοχών. 
  3.  Τη πίεση προς τη δημοτική αρχή για την άμεση ολοκλήρωσή του ΣΧΟΟΑΠ (σημερινό ΤΠΣ) σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία. Η απαράδεκτη καθυστέρηση είναι η γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ