ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο εορτασμός της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας στα Καψαλιανά

0

Στην ντοπιολαλιά είναι γνωστή ως Αγία Γαλατού η Παναγία η Γαλατού. Στην δε ταμπέλα που υπάρχει στην είσοδο του ιερού ναού γράφει «Παναγία η Αγία Γαλατού». Ο λόγος για ένα όμορφο ξωκλήσι, το οποίο βρίσκεται δίπλα στον δρόμο από την Αμνάτο προς τα Καψαλιανά του Δήμου Ρεθύμνου και στο οποίο τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα!

Το εκκλησάκι ανήκει στην ενορία του Πίκρι και χτίστηκε τον 19ο αιώνα στην θέση ενός μικρού σπηλαίου, το οποίο σήμερα έχει είσοδο μέσα από το Ιερό Βήμα. Εκεί οι πιστοί της περιοχής τιμούσαν πάντα την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα στις 24 Σεπτεμβρίου λόγω μιας Μυρτιάς που υπάρχει στην είσοδο του ναού. Η εικόνα, ωστόσο, που υπήρχε εντός του ναού και βρέθηκε εκεί ήταν η «Σύναξη της Ιεράς Εικόνας της Γαλακτοτροφούσας».

Έτσι από το 2018, οπότε ο τότε Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος – νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης – εγκαινίασε τον Ιερό Ναό, τιμάται η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα κάθε 3 Ιουλίου και έχει γίνει ένα σημαντικό και μεγάλο προσκύνημα για την περιοχή, το οποίο διατηρεί και αναδεικνύει ο εφημέριος της τοπικής ενορίας, Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Πολυχρονάκης.

Το τοπωνύμιο εκεί στην άκρη του Αρκαδιώτικου Φαραγγιού λέγεται «Καπελόνι» και η θέα είναι πανοραμική έως τις Ρεθεμνιώτικες ακτές του Κρητικού Πελάγους.  

Η ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ

Η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας  παρουσιάζει τη Θεοτόκο να κρατάει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο Χριστό και να Τον τρέφει με το γάλα της (να Τον θηλάζει). Για τον λόγο αυτό, οι εικόνες αυτές είναι πολύ αγαπητές στις νέες μητέρες και ιδιαίτερα σε όσες θηλάζουν.

Η εικόνα της, πάντα σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις που βρίσκονται στη Μονή Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους, βρισκόταν στη Λαύρα του Όσιου Σάββα του Ηγιασμένου. Πριν πεθάνει ο Όσιος Σάββας είπε σ’ αυτούς που ήταν γύρω από το κρεβάτι του, ότι κάποτε θα επισκεφθεί τη Λαύρα κάποιο βασιλοπαίδι, Σάββας ονομαζόμενος και αυτός. Να του δοθεί λοιπόν η εικόνα της Παναγίας Γαλακτοτροφούσης σαν ευλογία. Γεγονός που έγινε τον 13ο αιώνα, όταν τη Λαύρα επισκέφθηκε ο Άγιος Σάββας ο Σέρβος (Αρχιεπίσκοπος Σερβίας), κτήτορας της Μονής Χιλιανδαρίου του Αγίου Όρους. Αυτός μετέφερε την αγία αυτή εικόνα στο Άγιο Όρος, και συγκεκριμένα στη μονή την οποία ο ίδιος ίδρυσε και υπάρχει ακόμα.

Το εξωκκλήσι των Καψαλιανών έχει γίνει επίκεντρο των γυναικών που επιζητούν την βοήθεια της Παναγίας για να βελτιώσουν προβλήματα σχετικά με το μητρικό τους γάλα αλλά και εκείνων που δεν έχουν παιδιά και θέλουν να αποκτήσουν. Χαρακτηριστικά είναι τα αφιερώματα – τάματα που υπάρχουν στην εικόνα της Γαλακτοτροφούσας. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για τάματα που απεικονίζουν στήθη γυναικών, γυναίκες που θηλάζουν βρέφη αλλά και μωρά. Επίσης θα δούμε να έχουν κρεμάσει στην εικόνα της ρουχαλάκια μωρών παιδιών και άλλα παιδικά αντικείμενα όπως μια πιπίλα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μοναδικής ομορφιάς είναι ένα αφιέρωμα που απεικονίζει μια γαϊδουρίτσα να θηλάζει τα γαϊδουράκια της! Ίσως να αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα τάματα απ’ όσα μπορεί να δει κάποιος σε ένα Ορθόδοξο Ιερό Ναό. Όμως είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και πραγματικά μοναδική.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στην γιορτή αυτή εκπέμπονται δεήσεις για τις νέες μητέρες και για όσες θέλουν να γίνουν μητέρες ενώ όταν στο σπήλαιο τρέξει άγιασμα, αυτό μοιράζεται κυρίως σε γυναίκες με αντίστοιχα ζητήματα.

Ο συγκεκριμένος Ι. Ναός λειτουργείται κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου ημέρα της γιορτής της Σύναξης της Εικόνας της Παναγίας της Γαλατοτροφούσας αλλά και κατά παράδοση στις 24 Σεπτεμβρίου, εορτή της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας ως ανάμνηση των εγκαινίων του 2018.

ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ

Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον εσπερινό της περασμένης Τρίτης. Ιερούργησαν οι Πρεσβύτεροι π. Νικόλαος Φλουρής, Πολυχρόνιος Μπάταλης,  Στέφανος Γκριγκόρας και ο εφημέριος π. Εμμανουήλ Πολυχρονάκης ενώ παρέστη ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αρσανίου, Αρχιμανδρίτης π. Ευφραίμ Μανουσάκης.

Πολυπληθές το εκκλησίασμα που συμμετείχε με πρόσφορα, άρτους, κεράσματα και έντονη συγκινησιακή φόρτιση καθώς η εικόνα της Παναγίας στα Καψαλιανά έχει συνδεθεί με πάθη, πόθους, προσευχές και θαύματα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ