ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

H έλλειψη υποδομών απειλεί την Κρήτη και όχι ο υπερτουρισμός

0

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Το έλλειμμα στις υποδομές της Κρήτης είναι η μοναδική απειλή που μπορεί να δημιουργήσει ζήτημα υπερτουρισμού στο νησί μας. Την άποψη εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος υποστηρίζει σθεναρά πως η Κρήτη θα χρειαστεί δεκάδες χρόνια για να βρεθεί σε κατάσταση όπως αυτή της Μαγιόρκα και της Βαρκελώνης και μάλιστα μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί, αν το νησί μας θωρακιστεί με υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, άρα και των επισκεπτών μας.

Η συζήτηση για τον υπερτουρισμό ήρθε πάντως σε μια περίοδο που τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες, μάλλον τους απασχολούν άλλα σοβαρότερα ζητήματα, όπως αυτό της επιβίωσης τους.

Και αυτό γιατί οι προσδοκώμενοι στόχοι κερδοφορίας από την φετινή τουριστική περίοδο, αποδεικνύονται, τελικά, «Όνειρο θερινής νυκτός»! Όχι, ότι δεν υπάρχει μεγάλη και σε πολλές περιοχές αυξημένη ροή τουριστών. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για επισκέπτες με οικονομικές δυνατότητες που θα δημιουργούσαν επαυξημένη αισιοδοξία οικονομικής ευμάρειας.

Αυτό αποτελεί πια όχι απλά «κοινό μυστικό» αλλά σαφέστατη διαπίστωση όλων των τουριστικών παραγόντων που ξέρουν πως πώλησαν φθηνά πακέτα διακοπών και ανάλογη είναι και η απόδοση από την τρέχουσα τουριστική σεζόν που μάλλον πάει για ρεκόρ αφίξεων και ρεκόρ μειωμένων κερδών!

«Είχα πει από τον χειμώνα πως αυτοί που θα έρθουν, είναι κόσμος που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα που είχαν οι έλληνες την περίοδο της οικονομικής κρίσης» σχολίασε μιλώντας στο «Ρέθεμνος» Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, ο οποίος συμπλήρωσε: «Έρχονται, βέβαια, γιατί ο κόσμος αυτός δεν μπορεί να ζήσει χωρίς διακοπές, οπότε θα έρθουν αλλά θα κάνουν την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία που μπορούν. Δεν έχουν να ξοδέψουν περισσότερα».

Και ενώ οι τουριστικοί παράγοντες προβληματίζονται για το πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ολοένα αυξάνουσα ακρίβεια που απειλεί ακόμα και το πενιχρό κέρδος τους φέτος αλλά και το πώς θα αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η βραχυχρόνια μίσθωση που σε κάθε περίπτωση αποτελεί σοβαρό αντίπαλο των ξενοδόχων και των επαγγελματιών της φιλοξενίας, άνοιξε και η συζήτηση για τον λεγόμενο «υπερτουρισμό» καθώς η Μαγιόρκα και η Βαρκελώνη έχουν βρεθεί σε ένα τέτοιο κυκεώνα που πραγματικά δημιουργεί ερωτηματικά και για την δική μας κατάσταση.

Το θέμα έχει προκύψει άνευ λόγου για εμάς, υποστηρίζουν πάντως οι επαΐοντες και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης είναι απολύτως βέβαιος, πως θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να φτάσει η Κρήτη σε καταστάσεις όπως τις προαναφερόμενες στην Ισπανία.

ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

«Για τα αμέσως επόμενα δεκάδες χρόνια, η Κρήτη δεν υπάρχει περίπτωση να έχει πρόβλημα υπερτουρισμού» υποστηρίζει ο Μανώλης Τσακαλάκης. Στοιχειοθετώντας την άποψη του, τόνισε, ότι «Ο Νομός Ρεθύμνου έχει την ίδια ακριβώς έκταση με την Μαγιόρκα, η οποία δέχεται σχεδόν 18 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Οπότε, γίνεται αντιληπτό πως ολόκληρη η Κρήτη που σήμερα δέχεται πέντε με έξι εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι να βρεθεί να αντιμετωπίσει ζήτημα υπερτουρισμού».

Ο ίδιος ωστόσο, σημείωσε με νόημα: «Εννοείται πως για κάποιες συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και σε συγκεκριμένα σημεία, είναι δυνατόν να διακρίνουμε υπέρμετρη ροή ανθρώπων και αυτοκινήτων. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άνετα».

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

«Εμείς στην Κρήτη δεν έχουμε λόγο να μιλάμε για πρόβλημα υπερτουρισμού. Οφείλουμε, όμως, να μιλήσουμε για προβλήματα υποδομών» είπε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων και τόνισε:«Να κάνουν αυτοί που πρέπει, αυτά που οφείλουν να κάνουν και για τα οποία τους εκλέγουμε και να είναι βέβαιοι όλοι πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα υπερτουρισμού».

Ο ίδιος έθεσε επί τάπητος τα ζητήματα ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος, επάρκειας νερού και προστασίας τους περιβάλλοντος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επειδή πολύς λόγος γίνεται για τα πολλά αυτοκίνητα και την κίνηση και τα ατυχήματα και γενικότερα τον κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους, θα υποστηρίξω, ότι έτσι είναι. Αν είχαμε, λοιπόν, ένα σωστό οδικό δίκτυο, δεν θα υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα. Αλλά δεν το έχουμε. Ένα άλλο θέμα είναι το νερό. Ναι ξέρουμε πως η Ανατολική Κρήτη έχει πρόβλημα. Το ξέρουν όλοι. Και έπρεπε να περιμένουν την λειψυδρία. Τι έγινε προς αυτή την κατεύθυνση; Που είναι τα ανάλογα, μεγάλα έργα ύδρευσης όπως μονάδες αφαλάτωσης και όλα τα λοιπά έργα αξιοποίησης του νερού που χάνεται; Αν γίνουν όσα χρειάζεται, ούτε για το νερό θα υπάρχει θέμα. Αν τώρα θέλει κάποιος να μιλήσουμε για την διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων… ήμουνα νιος και γέρασα! Και ακόμα ακούω για χωματερές, ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, εργοστάσια… ε ας αποφασίσουν τί και πώς θα κάνουν επιτέλους, αυτά που χρειάζεται να κάνουν. Και τότε δεν θα μας απασχολούσε ούτε ο υπερτουρισμός, ούτε άλλα θέματα ποιότητας ζωής»!

ΒΡΑΧΝΑΣ Η ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ

Οι ξενοδόχοι πάντως συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως η οικονομική ένδεια της φετινής τουριστικής περιόδου, τα φθηνά πακέτα που αναγκάστηκαν να δώσουν οι ξενοδόχοι αλλά και ο φόβος για τον υπερτουρισμό, αποτελούν προϊόν της έλλειψης κανόνων και νομοθετημάτων για την ρύθμιση ζητημάτων, όπως αυτό της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Έρωτηθείς για το πώς μπορεί να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση και να διεκδικήσει η Κρήτη μερίδιο από τον λεγόμενο «ακριβό τουρισμό», ο κ. Τσακαλάκης απάντησε: «Λύση είναι οι ακριβές τιμές! Αυτός που μπορεί να πληρώσει ακριβή τιμή για να έρθει, είναι αυτός που μπορεί να ξοδέψει και χρήματα. Αλλά τώρα που αφήσαμε το θέμα και διογκώθηκε και έχει σπάσει το απόστημα που λέγεται βραχυχρόνια μίσθωση και όταν  με 80 ευρώ την βραδιά κοιμούνται 8 και 10 άτομα, τότε γίνεται αντιληπτό, ότι οι τουρίστες μας όχι μόνο δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αλλά μόνο ελεημοσύνη δεν μας ζητάνε! Δεν λέω πως δεν επιχειρείται να μπει μια τάξη στο όλο θέμα. Επιχειρείται. Αλλά εκ των υστέρων και καθυστερημένα».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η κατάσταση έχει ακριβώς όπως μας είπε η σημερινή υπουργός τουρισμού, όταν την επισκεφθήκαμε την περίοδο που επανήλθε στο ίδιο υπουργείο. Τότε μας είπε: «ορισμένα πράγματα τα βρήκα στο ίδιο σημείο που τα άφησα. Άλλα τα βρήκα σε χειρότερο σημείο από αυτό που τα άφησα. Και ένα από αυτά ήταν το κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το οποία παρά του ότι είχαν παρθεί τα πρώτα μέτρα μέσα από αντίστοιχη νομοθεσία, ήρθε στην συνέχεια ο κ. Σταθάκης της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ο οποίος ακύρωσε τις συγκεκριμένες διατάξεις του υπουργείου τουρισμού με το πρόσχημα πως δεν ήθελε να εκχωρήσει δικαιώματα σε ιδιώτες, που ανήκαν στην πολιτεία όπως η συμμετοχή του ΣΕΤΕ και του ΠΟΞ στις αποφάσεις για να μπει μια κάποια τάξη στoairbnb! Το αποτέλεσμα το είδαμε! Όλοι έχουν airbnb! Και μάλιστα με την ροή που συνεχίζεται αυτό το θέμα, θα έχουμε τραγικά αποτελέσματα σε θέματα ποιότητας του τουρισμού».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων, συνδυάζοντας τα δύο μεγάλα ζητήματα της τουριστικής επικαιρότητας, δηλαδή, αυτό της ένδειας των τουριστών αλλά και το ζήτημα του υπερτουρισμού είπε με νόημα: «Δεν είναι δύσκολο να αλλάξουν αυτά. Και για να μην φτάσουμε στα χάλια της Βαρκελώνης και άλλων περιοχών, καλό θα ήταν να πάρουμε τώρα τις αποφάσεις που απαιτούνται».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ