ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης για τη διεκδίκηση του τίτλου “Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2026”

0

Ολοκληρώθηκε η πρώτη θετική αξιολόγηση του φακέλου υποβολής της Κρήτης για την ανάδειξή της ως «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2026». Η πρόταση κατατέθηκε στα τέλη του 2023 και συμπληρώθηκε με την επίσκεψη στην Κρήτη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Ινστιτούτου  το οποίο αξιολογεί την υποψηφιότητα. Η Επιτροπή ήρθε σε επαφή με την κρητική κουζίνα έχοντας πλέον άποψη για τις γεύσεις, τα αρώματα, τις συνταγές, τα υλικά, καθώς και τον πολιτιστικό πλούτο που τη συνοδεύει. Παράλληλα, είχε επαφές και συνομίλησε με εκπροσώπους τοπικών φορέων οι οποίοι συμμετείχαν ήδη στην πρωτοβουλία, κι άλλους που ήταν υπό ένταξη.  

«Η πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ενός σταθερού συστήματος συνεργασιών μεταξύ τοπικών αρχών, πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων, και της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία επιδιώκει να συνενώσει αυτούς τους φορείς σε ένα οργανωμένο σύνολο-σύστημα για την προώθηση του Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ.  Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας στην Κρήτη την Πρόεδρο του Ινστιτούτου IGCAT Dr. Diane Dodd και τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού εκφράζοντας ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που στηρίζουν αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Ο Περιφερειάρχης έδωσε συγχαρητήρια στη Διοίκηση της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής «Πλοηγός», για το συντονισμό των διαδικασιών, γύρω από την κατάθεση του φακέλου, υπογραμμίζοντας την σημασία που αποκτά για την εξωστρέφεια του νησιού. 

Η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή «Πλοηγός» και έξι επιπλέον φορείς είχαν υπογράψει αρχικά το «Πρωτόκολλο Συμφώνου Συνεργασίας» με τον IGCAT, αποτελώντας την «Επιτροπή Ενδιαφερομένων Μερών» της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ στη συνέχεια 32 νέοι τοπικοί φορείς της Κρήτης υπέγραψαν στην «Επιτροπή Ενδιαφερομένων Μερών», μεταξύ αυτών και το Επιμελητηριο Ρεθύμνης. Η ένταξή του στην πρωτοβουλία “Κρήτη Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026” επισημοποιήθηκε  από τον Πρόεδρο του, κ. Γιώργο Γιακουμάκη με την συμμετοχή του και τη συνυπογραφή του σχετικού συμφώνου  εξαγγελίας της υποψηφιότητας , η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παρασκευή 31 Μαΐου στο Ηράκλειο, παρουσία και της Επιτροπής Αξιολόγησης του Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ