ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αφιέρωμα στο ΚΑΠΗ του Δήμου Μυλοποτάμου - Πρωτοπόρες δράσεις

0

 Το τελευταίο διάστημα το ΚΑΠΗ δ. Μυλοπόταμου έχει να επιδείξει μια σειρά δράσεων που στοχεύουν τόσο στην ενεργοποίηση των μελών όσο και στην διασύνδεση διάφορων ηλικιών με στόχο την διατήρηση της παράδοσης και την μετάδοση της στις νεότερες γενιές.

Πιο συγκεκριμένα:

Υλοποιήθηκε  ένα πρόγραμμα πρωτότυπο σχετικά με τα αυτοφυή  φυτά του Μυλοποτάμου βρώσιμα και αρωματικά  σε συνεργασία με το 1ο και 2ο δημοτικό σχολείο περάματος .

Τα μέλη  μαζί με τα παιδιά των δημοτικών σχολείων Περάματος βγήκαν στην εξοχή  όλα τα είδη των παραπάνω φυτών τα ταξινόμησαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ και δημιουργώντας  μια έκθεση.

Για το καθένα βότανο αυτοσχεδιάστηκε και μια μαντινάδα, καταγράφηκαν παραδοσιακές  συνταγές και τα μέλη του ΚΑΠΗ μίλησαν στα παιδιά  για την χρήση τους.

 ακολούθησαν μέρες γευσιγνωσίας όπου τα χόρτα μαγειρεύτηκαν από τα μέλη του ΚΑΠΗ με διάφορους τρόπους  μαζί με τα παιδιά και ακολούθησε δοκιμή γεύσεων.

Τον Μάιο τα μέλη του ΚΑΠΗ επιδόθηκαν στην σηροτροφία , την καλλιέργεια μεταξοσκώληκα και πάλι για εκπαιδευτικούς λόγους σε συνεργασία με τα σχολεία και την ευρύτερη κοινότητα.

Με αυτό τον τρόπο όλοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα μυστικά μιας παραδοσιακής καλλιέργειας η οποία διαρκεί περίπου δυο μήνες.

Ταυτόχρονα λειτούργησε μια έκθεση όπου υπήρχαν αναλυτικά όλα τα στάδια μιας άλλης παραδοσιακής καλλιέργειας του φυτού του  λιναριού και δόθηκαν πληροφορίες για τα στάδια καλλιέργειας και την χρήση του.

Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου μαζί με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Λαδιανό Ζαχαρία συνόδευσαν τα μέλη του ΚΑΠΗ στην ημερήσια εκδρομή που πραγματοποιήθηκε στα 11/06/2024 στον ν. ηρακλείου με προορισμό τις Αρχάνες.

Τα μέλη του ΚΑΠΗ  επισκέφθηκαν το νηπιαγωγείο Κυριάννας και συμμετείχαν στην βιωματική δράση του θερισμού του σταριού μαζί με τοπικούς φορείς και τους μικρούς θεριστές με τα παραδοσιακά δρεπάνια τους, τα οποία ακονίστηκαν για την συγκεκριμένη δράση  όπως τον παλιό εκείνο καιρό.

Λειτούργησαν επίσης το ίδιο διάστημα διάφορες ομάδες

-Σε συνεργασία με το  ΕΛΜΕΠΑ λειτούργησε Ομάδα διαπροσωπικών σχέσεων σε εβδομαδιαία βάση .

- ομάδα χορωδίας με επιμορφωτή τον χοροδιδάσκαλο . κ. Σαρρή Εμμανουήλ

 -ομάδας γυμναστικής με επιμορφωτή  τον γυμναστή κ,. Ανέφαλο  Μάνο

 -Η κ. Πάλλη Γεραρχάκη   Θεοδώρα  κατασκευών DEKYPAZ με την κ. Πάλλη Γεραρχάκη   Θεοδώρα.

Στις 08/07/2024 ο Δήμος Μυλοποτάμου σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης έχει προγραμματίσει δράση για την πρόληψη λοιμώξεων στην μέση και Τρίτη ηλικία στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΑΠΗ.

Στις 09/07/2024 ο κ. Λινοξυλάκης στην πλατεία Δικαιοσύνης, έξω από τις εγκαταστάσεις ΚΑΠΗ  θα οδηγήσεις τους δημότες μέσης και τρίτης ηλικίας σε μουσικά μονοπάτια.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει σε μόνιμη βάση από το ΚΑΠΗ εργαστήριο πολιτισμού και παράδοσης(υφαντική τέχνη, Παρασκευή σαπουνιού, σηροτροφία κ.λ.) σε συνεργασία με όλα τα σχολεία της περιοχής με διττό σκοπό:

Διατήρηση της παράδοσης(Παρασκευή σαπουνιού, καλλιέργεια μεταξιού, υφαντική τέχνη  κ. λ.) και ταυτόχρονα διασύνδεση μεταξύ γενεών μέσω αυτών των βιωματικών δράσεων.

Τέλος μελλοντικός στόχος  είναι η δημιουργία αγροκηπίου και ζωοκηπίου  και σχεδιασμός   δράσεων  που θα στοχεύουν στην διασύνδεση διάφορων  και την βιωματική εκπαίδευση .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ