ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Παρκάρουν όπου βρουν! - Εικόνες ντροπής στην οδό Κολοκοτρώνη στην Καλλιθέα Ρεθύμνου

0

 Εικόνες ντροπής αντικρίζει συχνά κάποιος που κινείται στους δρόμους του Ρεθύμνου, όπου ασυνείδητοι οδηγοί παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους παράνομα, σε σημεία που δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στους πεζούς

Σε μια πόλη που κινείται στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας, με τις προσπάθειες και τις εκκλήσεις των αρμοδίων για σωστή οδηγική συμπεριφορά να πέφτουν στο κενό. Το Ρέθυμνο είναι μια μικρή πόλη, στους περισσότερους προορισμούς της οποίας μπορεί κανείς να περιπλανηθεί με τα πόδια. Όμως όπως φαίνεται, η βόλεψη κάποιων είναι πιο σημαντική από την ευζωία των πολλών.

Συχνά κάτοικοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους και καταθέτουν τα παράπονά τους εις μάτην.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφορίας για τον διπλανό η οδός Κολοκοτρώνη στην Καλλιθέα. Πρόκειται για μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου ειδικά μετά τα έργα ανάπλασης, η εύρεση πάρκινγκ αποτελεί πρόκληση για τους κατοίκους.

Δίκαιη η αγανάκτηση και σίγουρα πρέπει κάποιος τρόπος να βρεθεί, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως αυτό θα το κάνουν εις βάρος των υπολοίπων. Στον συγκεκριμένο δρόμο καθημερινά πηγαινοέρχονται παιδιά, ηλικιωμένοι, οικογένειες με παιδικά καρότσια και άτομα με αναπηρία. Είναι μια οδός στην οποία βρίσκονται βρεφονηπιακοί σταθμοί, φροντιστήρια, σχολές και γύρω από την οποία βρίσκονται φυσιοθεραπευτήρια, δεκάδες γραφεία γιατρών, εργοθεραπευτές, γυμναστήρια και σχολεία.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο απαραίτητο είναι για τους πεζούς να μπορούν να φτάσουν στο σημείο επιλογής τους με ασφάλεια και ευκολία. Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται ξεκάθαρα η απόλυτη αδιαφορία πολλών οδηγών. Βλέπουμε ακινητοποιημένα οχήματα πάνω στα πεζοδρόμια, σχεδόν απ’ έξω από βρεφονηπιακό σταθμό, καθιστώντας πρακτικά αδύνατο για ένα γονιό με καρότσι να φτάσει εκεί χωρίς να βγει με το παιδί του στον δρόμο.

Μόνο να φανταστούμε μπορούμε τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας συνάνθρωπός μας που βρίσκεται σε αναπηρικό αμαξίδιο, προσπαθώντας να διανύσει ακόμα και την ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε αυτό το φαινόμενο.

Φαίνονται αυτοκίνητα πάνω σε οδηγούς όδευσης τυφλών, επειδή εκεί τους βόλεψε, αδιαφορώντας πλήρως για την κατάφωρη αδικία και δυσχέρεια με την οποία θα έρθει αντιμέτωπος ένας άνθρωπος με προβλήματα όρασης.

Όπως χαρακτηριστικά είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, προ καιρού το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου, «το κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρουσιάζεται στην πόλη, αλλά και οι παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου, δρόμων, πεζοδρομίων και πλατειών, από αυτοκίνητα, μηχανάκια, εμπορεύματα και παντός είδους εμπόδια, δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των ΑμεΑ και των οχημάτων τους».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ