ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η μείωση των αποβλήτων τροφίμων στο επίκεντρο της 2ης συνάντησης των εταίρων του έργου “eWAsTER” στο οποίο μετέχει ο Δήμος Ρεθύμνης

0

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, οι εταίροι του έργου (ο Δήμος Ρεθύμνης εκπροσωπήθηκε από τον κύριο  Βασίλη Μυριοκεφαλιτάκη, Σύμβουλο Δημάρχου, συντονιστή του έργου-Project Coordinator), συζήτησαν και προγραμμάτισαν τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή υλοποίηση του έργου. Οι εταίροι είχαν επίσης την ευκαιρία να ανακαλύψουν, μέσω επισκέψεων μελέτης, ορισμένες καινοτόμες προσεγγίσεις και καλά παραδείγματα που προέρχονται από τη Σλοβενία για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ηλεκτρονικών αποβλήτων, προωθώντας τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας.

Την πρώτη ημέρα των συναντήσεων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης στη Σχολή Βιοτεχνολογίας, με παρουσίαση του Ινστιτούτου Ερευνών Ηλεκτρονικών και Τηλεπικοινωνιών (ETRI - Electronics and Telecommunications Research Institute) και της κοινωνικά υπεύθυνης προσέγγισής του, με επίκεντρο την προετοιμασία γευμάτων ακολουθώντας την αρχή της μείωσης των αποβλήτων τροφίμων. Μέσω των δραστηριοτήτων και των πρακτικών του, το  ETRI προωθεί τη βιώσιμη κουζίνα, σχεδιάζοντας προσεκτικά τα μενού, χρησιμοποιώντας επισκευασμένες ηλεκτρικές συσκευές και τοπικές πρώτες ύλες και μεγιστοποιώντας τη χρήση των πρώτων υλών. Αυτή η προσέγγιση ελαχιστοποιεί τα απορρίμματα τροφίμων και ευαισθητοποιεί τους φοιτητές και την ευρύτερη κοινότητα σχετικά με τη σημασία της υπεύθυνης διαχείρισης των τροφίμων για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Την δεύτερη ημέρα, οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Συσκευών (Reuse Center Ljubljana  https://www.cpu-reuse.com ) - μια κοινωνικής επιχείρησης που επικεντρώνεται στη συλλογή, επισκευή και επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Μέσω των δραστηριοτήτων της, συλλέγει παλιές ηλεκτρονικές συσκευές, πραγματοποιεί διαγνωστικές εξετάσεις, επισκευές και ενημερώνει για επαναχρησιμοποίηση. Το Κέντρο ευαισθητοποιεί επίσης το κοινό σχετικά για τη σημασία της ορθής διαχείρισης των ηλεκτρονικών αποβλήτων και προσφέρει εργαστήρια και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προώθηση του υπεύθυνου χειρισμού των ηλεκτρονικών συσκευών και για την επισκευή απλών βλαβών. Με τον τρόπο αυτό, μειώνουν την ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων, παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων και συμβάλλουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Όλοι οι εταίροι συμμετείχαν σε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, σε πρακτικά εργαστήρια για την επισκευή ηλεκτρονικών συσκευών και σε συζητήσεις σχετικά με τον αντίκτυπό τους στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Το διήμερο έκλεισε με παρουσίαση αφιερωμένη στις δραστηριότητες της εταιρίας Zeos ( https://www.zeos.si/en ). Η Zeos είναι μια κορυφαία εταιρεία στη διαχείριση ηλεκτρονικών αποβλήτων, αφιερωμένη στη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου σημείων συλλογής, προηγμένων τεχνικών ανακύκλωσης και πρωτοβουλιών εκπαίδευσης του κοινού. Συνεργαζόμενη με κυβερνητικούς φορείς και ΜΚΟ, η Zeos προωθεί αποτελεσματικά την υπεύθυνη διάθεση ηλεκτρονικών αποβλήτων και βιώσιμες πρακτικές.

Πιο αναλυτικά, οι 10 εταίροι του έργου μαζί με τον Δήμο Ρεθύμνης:

  • Tο Πάρκο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Alentejo» της Πορτογαλίας ως επικεφαλής εταίρος
  • To Yπουργείο Bιωσιμότητας Περιβάλλοντος και Γαλάζιας Οικονομίας της Σεβίλλης (Ισπανία),
  • Την Επαρχιακή Κοινοπραξία Αποβλήτων της Μάλαγα (Ισπανία),
  • Τον Δήμος  Αραδίππου (Κύπρος),
  • Τον Δήμο Νέουμ (Βοσνία και Ερζεγοβίνη),
  • Τον Σύνδεσμο Επιχειρηματικότητας και Επιχειρηματικής Ένωσης της Μόσταρ (Βοσνία και Ερζεγοβίνη),
  • Το Ινστιτούτο περιβαλλοντικών ερευνών της Σάβιντσκα (Σλοβενία),
  • Την Ένωση βουλγαρικών τοπικών αρχών Μαύρης Θάλασσας της Βάρνα (Βουλγαρία),
  • Την Ένωση δήμων «Pian de Broscolo» στην Ταβούλλια (Ιταλία)
  • Την περιφέρεια Μάρκε (Ιταλία)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου : https://ewaster.interreg-euro-med.eu/

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ