ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση βουλευτή Επικρατείας – Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Δένδια.

0

Ως πρώτο θέμα συζήτησης, τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία επανήλθε στο προσκήνιο με αφορμή τον ερευνητικό πλου του ιταλικού πλοίου “IEVOLIRELUME” και έχει δημιουργήσει συνθήκες έντασης στο Αιγαίο και πιο συγκεκριμένα στη περιοχή της Κάσου. Συζητήθηκε λοιπόν εκτενώς το θέμα της διαχείρισης του σημαντικού αυτού ζητήματος.

Ψηλά στην ατζέντα τοποθετήθηκαν και τα ζητήματα που αφορούν στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, δεδομένης και της συζήτησης που είχε ήδη ανοίξει κατά τη διάρκεια εξέτασης και ψήφισης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ για τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. Από πλευράς του ο  κ. Αποστολάκης επισήμανε  ότι το φαινόμενο των  παραιτήσεων στελεχών των Ε.Δ. συνεχίζεται και παρά ταύτα  δεν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα ανάσχεσης του.Εκτενής δε συζήτηση έγινε για τα μισθολογικά ζητήματα , τα ζητήματα μέριμνας προσωπικού καθώς και σε αυτά που αφορούν στην σταδιοδρομική εξέλιξη των στελεχών και σε ζητήματα αξιοκρατίας. Ο Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας έθεσε εκ νέου υπόψη του Υπουργού το αίτημα για επανεξέταση του ύψους και του τρόπου χορήγησης του επιδόματος στόλου.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και ενημέρωση για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις προμήθειες. Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε για ακόμη μια φορά την ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς λόγω της παλαιότητας της πλειοψηφίας των μονάδων, αυτές χρήζουν εκσυγχρονισμού και αντικατάστασης. Ζήτησε να ενημερωθεί για την προτεραιοποίηση των αναγκών και εξέθεσε τον προβληματισμό για  τησχεδιαζόμενη προμήθεια των Α/Φ F-35, κυρίως υπό το πρίσμα των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων αλλά καιτης προτεραιοποιησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων με βάση τις ανάγκες των Επιτελείων. Επίσης έγινε αναφορά στη νεοσύστατη Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, για την οποία εκφράστηκε ο προβληματισμός του κ. Αποστολάκη για την πιθανότητα επιφόρτισης των Ενόπλων Δυνάμεων με μια αποστολή που δεν συνάδειμε τις αρμοδιότητες τους με πιθανή παράλληλη επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των μέσων και των συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά του στελεχιακού δυναμικού.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας από τον ΥΕΘΑ αναβάθμισης των παραγωγικών Σχολών και με την ευκαιρία του θερινού εκπαιδευτικού πλου της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών Ναυτικού,συζητήθηκε και η επανεξέταση του σχεδιασμού και υλοποίησης των εκπαιδευτικών ταξιδιών αυτής. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρξειβελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σπουδαστών της, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού ταξιδιού, και πληρέστερήεκπαίδευση σε καθήκοντα υπηρεσίας εν πλω, παρόμοια αυτής των σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, καθόσον και οι δύο εργάζονται και υπηρετούν στα ίδια πολεμικά πλοία.

Σε ό,τι αφορά στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, εκφράστηκε και πάλι η αντίρρηση του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. , επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν κενά στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα συνεχίζει να στηρίζει όσες πρωτοβουλίες είναι θετικές για το προσωπικό και την αμυντική θωράκιση της χώρας βάσει των προτεραιοτήτων και των αναγκών των Επιτελείων, όπως και έκανε με τον προϋπολογισμό του Υπουργείου  Εθνικής Άμυνας και με τα εξοπλιστικά προγράμματα που βασίζονται στις επιχειρησιακές ανάγκες των Επιτελείων. Ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. θα είναιαντίθετος σε κάθε ενέργεια που δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ