ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι θέσεις του συνδυασμού «Μαζί για την αλλαγή» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Ιουλίου

0

 Η τοπική αυτοδιοίκηση, λειτουργεί ως «πνεύμονας  δημοκρατίας» τόσο για τους πολίτες όσο και για όλους εμάς που εκπαιδευόμαστε  στη διαχείριση των κοινών μας προβλημάτων. Συμπληρώνοντας 50 χρόνια Δημοκρατίας δεν θα μπορούσαμε παρά να αντλήσουμε δύναμη για να συμμετέχουμε ακόμα δυναμικότερα και ουσιαστικότερα στο γόνιμο διάλογο για το παρόν και για το μέλλον της πόλης μας. Αυτή είναι η αποστολή μας, και η ευθύνη μας απέναντι στους συμπολίτες μας. Ακριβώς για αυτό, παραθέτουμε τα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεων του συνδυασμού μας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 26ης Ιουλίου.

50 Χρόνια Δημοκρατίας, Μεταπολίτευση και Κυπριακό

Δεν μπορούμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και να μην αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της ιστορικής αυτής περιόδου.  Με τις μνήμες και την ευγνωμοσύνη όλων μας για εκείνους που αγωνίσθηκαν απέναντι στη δικτατορία, με σημαία αγώνων το Πολυτεχνείο και την εγκαθίδρυση της μακροβιότερής περιόδου σταθερότητας για τη χώρα μας. Χωρίς να ξεχνάμε την τουρκική εισβολή στη Κύπρο, τη μέχρι σήμερα διχοτομημένη, πληγωμένη και κατεχόμενη χώρα που ψάχνει την δικαίωση του αγώνα της για ελευθερία και αυτοδιάθεση.

Για τους νέους επιτυχόντες συντοπίτες μας στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Μια νέα σελίδα στο κεφάλαιο της ζωής ανοίγει για τις νέες και τους νέους μας, οι οποίοι πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Ευχόμαστε σε όλους καλή σταδιοδρομία και επιτυχίες στη ζωή τους προκειμένου να προχωρήσουν στη νέα ακαδημαϊκή τους πορεία  με καθαρό μυαλό και πίστη στις δυνατότητες τους, επιδεικνύοντας προσήλωση σε όσα διδάχθηκαν κυνηγώντας τους στόχους και τα όνειρα τους. Η κοινωνία έχει ανάγκη νέους επιστήμονες που θα πρέπει να τους κρατήσει στη χώρα και μετά εξασφαλίζοντας τους επαγγελματική εξέλιξη προκειμένου με τη σειρά τους να συμβάλουν στην επιστήμη τους και στην ανάπτυξη και εξέλιξη  της χώρας. Φυσικά είναι σημαντικό να στηρίξουμε και όσους νέους συμπολίτες μας δεν πέτυχαν το στόχο τους

Πυλώνες Υψηλής Τάσης. Η προστασία των συμπολιτών μας είναι ύψιστη προτεραιότητα για το συνδυασμό μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θέσαμε στο συμβούλιο αίτημα για σύγκληση συμβουλίου προς ενημέρωση του σώματος πάνω στο θέμα τοποθέτησης πυλώνων υψηλής τάσης στο νησί που διαπερνά το Ρέθυμνο. Με αφορμή ενημερωτική εκδήλωση που διενεργήθηκε στο Δημοτικό Κήπο για το ζήτημα διεκδικήσαμε πλήρη και ξεκάθαρη άμεση ενημέρωση για τη θέση του Δήμου και της Περιφέρειας.

Κανονιστική Παλιάς Πόλης. Απαιτήσαμε, ως αντιπολίτευση στο σύνολο της , να μας χορηγηθεί η νέα πρόταση της Κανονιστικής της λειτουργίας της Παλιάς Πόλης καθώς και οι εισηγήσεις των φορέων έτσι ώστε να προετοιμαστούμε όπως προβλέπει η νομοθεσία που διέπει αποφάσεις τέτοιου χαρακτήρα με δεδομένο ότι δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς ρυθμίζεται το πλαίσιο ανάπτυξης του ζωντανού και μεταβαλλόμενου ιστορικού μας κέντρου. Παράλληλα κατατέθηκε ερώτηση για τη σύνταξη προτάσεων για το ΤΠΣ Δήμου Ρεθύμνης ως προς το πότε θα πρέπει να προσκομιστούν επίσημα στο πλαίσιο της πορείας εξέλιξης του.

Αποκατάσταση Κτιρίου Φιλαρμονικής – Ωδείου Ρεθύμνης. Παρότι τα εξεζητημένα υλικά και οι ενισχύσεις  του κτιρίου που τέθηκαν είναι ζητήματα που θα έπρεπε να τα γνωρίζει από την αρχή ο εργολάβος στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγραμματισμού του έργου ψηφίσαμε  θετικά για να τελειώσει το έργο   που το έχει ανάγκη η ρεθεμνιώτικη κοινωνία. Το ίδιο πράξαμε και για την «Παράταση εργασιών του έργου πρόσβασης προς το Μουσείο Βελανιδιάς.»  

Παραλαβή του έργου άρσης επικινδυνότητας νότιας και ανατολικής όψης γυμναστηρίου Μελίνα Μερκούρη .Ψηφίσαμε παρών με δεδομένη την ένστασή μας στην  έκβαση εξέλιξης του ίδιου
του έργου και στο αποτύπωμα του με δεδομένο ότι πρόκειται για «μπάλωμα» στην κεντρική και για χρόνια αφημένη κλειστή αθλητική εγκατάσταση της πόλης.
Στην ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος που εμπεριείχε το
συγκεκριμένο έργο καταψηφίστηκε από εμάς στο Δημοτικό Συμβούλιο και ένας από
τους λόγους ήταν και αυτό το έργο . Το Ρέθυμνο υστερεί σε αθλητικές εγκαταστάσεις
κλειστά γυμναστήρια. Στο μοναδικό κλειστό γυμναστήριο πριν μερικα χρόνια
δόθηκε η δυνατότητα να ενδυναμωθεί η δυναμικότητα του ,τόσο σε θέσεις και
αγωνιστικούς-προπονητικούς χώρους, χώρους στάθμευσης ,όσο και σε στατική,
ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά και βελτίωση των εξωτερικών όψεων του .Υπήρξε φάκελος μελέτης που ιδιώτης, μέτοχος τοπικής ομάδας μπάσκετ, μερίμνησε για την
εκπόνηση του και από την Περιφέρεια υπήρξε ενδιαφέρον χρηματοδότησης του
έργου. Με την κωλυσιεργία νομιμοποίησης τμήματος του, αυθαίρετου, από το Δήμο,
η προσπάθεια ατόνησε. Έτσι καλούμαστε να αποφασίσουμε την επισκευή σοβάδων
στο κτίριο (περίπου 70.000ε) με ίδιους πόρους πλέον του Δήμου, κάνοντας
«μπαλώματα», έχοντας αφήσει στην τύχη της μια ολιστική παρέμβαση για το γήπεδο μας.

Παράταση Εργασιών Βιοκλιματική Ανάπλαση κεντρικών οδών Ρεθύμνου. Με δεδομένο ότι αφορά κεντρικούς δρόμους της πόλης με επαγγελματική κίνηση αλλά και κυκλοφορία αυτοκίνητων και πεζών και υπάρχουν πολλά παράπονα επαγγελματιών που έχουν καταστήματα στους δρόμους αυτούς και είναι όμηροι της κατάστασης ψηφίσαμε θετικά στην σύντομη ολοκλήρωση των έργων αλλά αναφερθήκαμε και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν και εμπεριέχονται  στην εισήγηση της υπηρεσίας. Με την προϋπόθεση ότι εκτός από την ολοκλήρωση της οδού Ασκούτση πρέπει να ολοκληρωθούν πλήρως Καστρινάκη σύμφωνα και με τις έγγραφες παρατηρήσεις για διορθώσεις στα ήδη κατασκευασμένα τμήματα που έχουν κοινοποιηθεί στον ανάδοχο.

Παραχώρηση νοτίου τμήματος προαυλίου 1ου Λυκείου για χρήση στάθμευσης δωρεάν οχημάτων. Για ένα πρόβλημα που σε αντίθεση με όλο το υπόλοιπο Ρέθυμνο η δημοτική αρχή θεωρεί ότι δεν υπάρχει ψηφίσαμε θετικά με δεδομένο ότι η παράταξη μας στην προηγούμενη επιτροπή λογοδοσίας είχε καταθέσει πρόταση να ανοίγει το σχολείο απογευματινές ώρες για τα παιδιά. Μέχρι να διευθετηθεί αυτό  νομικά ή και πρακτικά συμφωνήσαμε να γίνει παραχώρηση τμήματος νότια του 1ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνης για στάθμευση με δεδομένο ότι το πρόβλημα των χώρων στάθμευσης μαστίζει την πόλη χωρίς να έχουν εξεταστεί σοβαρά λύσεις περιφερειακών χώρων στάθμευσης καθιστώντας το για άλλη μια φορά πρόχειρο μέτρο απαραίτητο για την εκτόνωση του προβλήματος.

Έγκριση Τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος και έγκριση Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού Δήμου Ρεθύμνης οικ. Έτους 2024. Κατανοούμε την αναγκαιότητα αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2024 γιατί υπάρχουν απαιτήσεις σε προγράμματα όπως αυτή την επιχορήγηση για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας ,φορολογικές εισφορές και εργασιακές απαιτήσεις. Από την αρχή υποστηρίξαμε ότι ο κεντρικός προϋπολογισμός είναι πλασματικός και πλασματικά ισοσκελισμένος και  θα πραγματοποιηθούν πολλαπλές αναμορφώσεις συν τω χρονω όπως και συμβαίνει. Δικαιωμένοι για την προχειρότητα του δημοτικού συστήματος, καταψηφίζουμε το σχέδιο αναμορφώσεων όπως καταψηφίσαμε και τον κεντρικό κορμό του Τεχνικού Προγράμματος 2024 και του Προϋπολογισμού

Έγκριση μελετών οδοποιίας και άδειας εργασιών για την εκτέλεση έργων οδοποιίας, ως συνοδά έργα του έργου «Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών Αμαρίου». Παρατηρήσαμε ότι εισήχθησαν   για ψήφιση εισηγήσεις για δυο τμήματα οδοποιίας α )Μελέτη οδοποιίας σύνδεση ΚΑΤΩ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ -ΑΝΩ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ  και  β) Μελέτη οδοποιίας σύνδεση ΑΝΩ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ –ΒΙΟΠΑ. Στη συνεδρίαση του  Συμβουλίου για την κατασκευή του Υβριδικού Σταθμού απαιτήσαμε σαν αντισταθμιστικό όφελος οδικά δίκτυα τοπικά που εξυπηρετούν και διασύνδεουν την κατασκευή με τους οικισμούς  αλλά και την Εθνική Οδό για να γίνεται  μέσω αυτής και η μεταφορά των ογκωδών απορριμματοφόρων και να μην επιβαρύνουν τους οικισμούς όπως γίνεται σήμερα. Κατανοούμε τη σπουδαιότητα του υβριδικού σταθμού όμως  δεν είναι το θέμα μας αυτό σήμερα. Σαν αντισταθμιστικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή δεν μας ικανοποιούν μόνο αυτά τα προτεινόμενα δίκτυα κυκλοφορίας μιας και δεν γίνεται αναφορά στο συνολικό δίκτυο διασύνδεσης των Χαρκίων με το ΒΙΟΠΑ αλλά και μέχρι και την Εθνική Οδό. Θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν και άλλα αντισταθμιστικά οφέλη όπου σε πρόταση μας θα αναδείξουμε ότι χρειάζεται να γίνουν και ακριβώς για αυτό ψηφίσαμε παρών.

Ανέγερση 16ου  Δημοτικού Σχολείου. Ψηφίσαμε θετικά για την επιτροπή παραλαβής του έργου με δεδομένες τις ανάγκες στέγασης των μαθητών τόσο των δημοτικών σχολείων  όσο και των βρεφονηπιακών. Η ανέγερση του 16ο δημοτικού σχολείου βρίσκει δικαιωμένους όσους συνέβαλαν στη χρηματοδότηση και στην προετοιμασία του έργου αλλά κυρίως μαθητές ,εκπαιδευτικούς ,γονείς και μια κοινωνία που απαιτούσε τη μεταφορά του σχολείου αυτού σε νέες σύγχρονες και ενεργειακά άρτια κατασκευασμένες εγκαταστάσεις. Συνεχίζουμε την προσπάθεια  με στόχο και τα σχολικά συγκροτήματα των πειραματικών να εξελιχτούν ομοίως. Ακολούθως, ψηφίσαμε θετικά για την επιτροπή παραλαβής του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 1ου ΕΠΑΛ» με δεδομένο ότι η μέριμνα των αποκαταστάσεων υφιστάμενων σχολείων πρέπει να είναι συνεχής.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ