ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανακοίνωση της Τ.Ο. Ρεθύμνου του ΚΚΕ για τις απαράδεκτες και εξοργιστικές οι συγχωνεύσεις τμημάτων

0

 Καταγγέλλουμε την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, εν μέσω καλοκαιριού και με κλειστά τα σχολεία, που δίνει το σύνθημα στους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων.

Αποτέλεσμα της εγκυκλίου είναι η ανάκληση αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων σε όλη τη χώρα, στα οποία φοιτούν μαθητές/τριες με διαγνωσμένες αναπηρίες ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ειδικές μαθησιακές δυσκολίες για το διδακτικό έτος 2024-2025. Με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, τα παιδιά στερούνται το αυτονόητο δικαίωμά τους σε ισότιμη εκπαίδευση, που παίρνει υπόψη τις ανάγκες καθενός.

Ειδικότερα τα συγχωνευόμενα σχολικά τμήματα στην Κρήτη είναι περισσότερα από 82 με αρκετά και στο Ρέθυμνο.

Επιπλέον, προκαλεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Ρεθύμνου, παρουσιάζοντας το άσπρο- μαύρο, προσπαθεί να καθησυχάσει, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αλλαγές, την στιγμή που σε Σταυρωμένο και Ανώγεια υπάρχει μείωση τμημάτων και μετακίνηση μαθητών σε όμορα σχολεία. Ταυτόχρονα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Ρεθύμνου δεν δίνει ακριβή στοιχεία για τις εν λόγω μεταβολές.

Οι παραπάνω πρακτικές δεν πρόκειται να κάμψουν τις αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών!

Αυτή η εξέλιξη είναι αντιπαιδαγωγική και εξοργιστική!

Είναι αδύνατο για τον δάσκαλο να ασκήσει απρόσκοπτα το παιδαγωγικό του έργο σε πολυπληθή τμήματα, μέσα στα οποία μάλιστα φοιτούν παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες ή άλλες δυσκολίες. Με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, τα παιδιά στερούνται το αυτονόητο δικαίωμά τους σε ισότιμη εκπαίδευση, που παίρνει υπόψη τις ανάγκες καθενός.

Είναι απαράδεκτο, επίσης, ότι δεν διστάζουν να στείλουν παιδιά της Α' Δημοτικού σε όμορα σχολεία απλά και μόνο για να μην αναγκαστούν να "σπάσουν" τα τμήματα σε μικρότερα. Με άλλα λόγια, καταπατάται το δικαίωμα των μαθητών να πηγαίνουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, προσθέτοντας επιπλέον δυσκολίες στην ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και στις οικογένειές τους για τη μετακίνηση.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον λαό, όταν εξαγγέλλει διορισμούς εκπαιδευτικών, αφού την ίδια ώρα και με τέτοιες μεθόδους, επί της ουσίας μειώνει θέσεις εργασίας.

Η κατρακύλα της κυβέρνησης, που πορεύεται στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες, δεν έχει τέλος. Η στρατηγική τους επιλογή, εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προστάζει μείωση του κόστους ΚΑΙ στον χώρο της Παιδείας, πράγμα που οδηγεί σε ισοπέδωση μορφωτικών δικαιωμάτων για τα παιδιά και εργασιακών για τους εκπαιδευτικούς.

Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που, λογαριάζοντας ως κόστος τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού, μπουκώνει κάθε τόσο κέρδη τους μονοπωλιακούς ομίλους και τσακίζει τη ζωή και το εισόδημά μας.

Δεν ανεχόμαστε το 2024 , όπου η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να διασφαλίσει ακόμα υψηλότερου επιπέδου Παιδεία, η μόρφωση των παιδιών μας να υποβαθμίζεται.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ το επόμενο διάστημα δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτές οι συγχωνεύσεις!

Μπαίνουμε μπροστά για την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών!

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών και Ενώσεων και Συλλόγων Γονέων και απαιτούμε:

  • Ανάκληση των αποφάσεων συγχώνευσης τμημάτων και των αποφάσεων που αναστέλλουν την κατάτμηση τμημάτων.
  • Να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα των σχολείων για κατατμήσεις (διχοτομήσεις - τριχοτομήσεις με παιδαγωγικά κριτήρια).
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.
  • Τμήματα 15 μαθητών σε Α΄, Β΄ τάξεις και ως 20 στις υπόλοιπες.
  • Κάλυψη των αναγκών παράλληλης στήριξης για όλους τους μαθητές/τριες.
  • Τμήματα Ένταξης σε κάθε Δημοτικό και Νηπιαγωγείο και 2ο σε μεγαλύτερα σχολεία».
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ