ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Απάντηση στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής… με το ολιστικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΡ

0

 Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας που πραγματοποιείται στον Δήμο Ρεθύμνης για την αξιολόγηση του ολιστικού προγράμματος της ΔΕΥΑΡ που αφορά στην διαχείριση υδάτων και αστικών λυμάτων συνολικού προϋπολογισμού  95 εκατομμυρίων ευρώ.

Για την αξιολόγηση της πρότασης της ΔΕΥΑΡ βρίσκονται στο Ρέθυμνο οι τεχνοκράτες της Κομισιόν (Τζάσπερς), οι οποίοι εξετάζουν με λεπτομέρεια το εντυπωσιακό πρόγραμμα έργων που έχει σχεδιαστεί και εφόσον εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί θα αποτελεί έργο – πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

Το ολιστικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΡ έχει υποβληθεί από 14 Αυγούστου 2024 στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή 1021-2027» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και βρίσκεται στο στάδιο της προενταξιακής αξιολόγησης.

Στην παρούσα χρονική στιγμή η ΔΕΥΑΡ διεκδικεί εκ των 95 εκατομμυρίων ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού, την άμεση έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης έργων ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι απολύτως ώριμα προς ένταξη, χρηματοδότηση και υλοποίηση.

Για το σκοπό αυτό βρίσκονται στο Ρέθυμνο η ομάδα της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΚΑ που αποτελείται από τον προϊστάμενο της κ. Νίκο Μαμαλούγκα, την Προϊσταμένη της Ομάδας Αξιολόγησης κ. Νανά Κολοκοτρώνη και του στελέχους του τμήματος αξιολόγησης κ. Βασίλη Κλωτσοτήρα. Για τον ίδιο σκοπό βρίσκονται στο Ρέθυμνο και μετέχουν στις διαδικασίες η εκπρόσωπος της κεντρικής διαχειριστικής αρχής υποστήριξης του ΕΣΠΑ κ. Χρυσούλα Κουτσαυτάκη καθώς επίσης η ομάδας των τεχνικών συμβούλων της Κομισιόν, οι λεγόμενοι «Τζάσπερς» που θα στηρίξουν την ΔΕΥΑΡ για τον σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση της ενιαίας ολιστικής πολιτικής διαχείρισης του νερού, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο τομεακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Οι τρεις τεχνοκράτες θα αναλύσουν το σχεδιασμό των έργων του ολιστικού προγράμματος της ΔΕΥΑΡ, ώστε να προβούν σε παρατηρήσεις με στόχο να προκύψει ένα ποιοτικό και βιώσιμο αποτέλεσμα.

Στις εργασίες της διημερίδας συμμετέχουν επίσης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Παναγιώτης Θάνου, Νίκος Κουντούρογλου και η κα Εύα Καζίλα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της ημερίδας ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης καλωσόρισε τους τεχνοκράτες της Ε.Ε. και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κάνοντας λόγο για ένα έργο, το οποίο έρχεται να ανοίξει σημαντική αναπτυξιακή προοπτική, όχι μόνο ως προς την υλοποίηση ενός πραγματικά πρωτότυπου σχεδιασμού αλλά και γιατί απαντά σε σύγχρονους προβληματισμού της κοινωνίας.

«Το ολιστικό πρόγραμμα είναι όραμα και σχεδιασμός της ΔΕΥΑΡ, φέρει την σφραγίδα της προσπάθειας πολλών ανθρώπων και προφανώς της Γενικής Διευθύντριας κ. Βέτας Γεωργιάδου» είπε ο κ. Δήμαρχος για να τονίσει, ότι «εμείς έχουμε σας όραμα στο τέλος αυτής της διαδρομής να μπορούμε να παρέχουμε στους κατοίκους και τους επισκέπτες του δήμου μας καθαρό, πόσιμο νερό, να υπάρχει επεξεργασία των λυμάτων τέτοια που να εξασφαλίζει την ποιότητα των θαλασσών μας και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας και να έχουμε δημιουργήσει υποδομές, με τις οποίες θα παρέχεται προστασία από τις έκτακτες καταστάσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή».

 Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι πρόκειται για ένα σχεδιασμό ολιστικής παρέμβασης που έρχεται να απαντήσει όχι μόνο στα σύγχρονα προβλήματα και ζητήματα αλλά κυρίως να προβλέψει και να αντιμετωπίσει καταστάσεις σε ένα μέλλον αβέβαιο και γεμάτο προκλήσεις.

«Οι πολίτες δεν ξέρουν, και δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν, ούτε να κατανοούν το σύνολο των γραφειοκρατικών προβλημάτων τεχνοκρατικών διαδικασιών για να μπορέσουν να καταλάβουν το μέγεθος αυτού του εγχειρήματος» είπε ο κ. Μαρινάκης για να συμπληρώσει «αυτό που θέλουν να δουν την επόμενη ημέρα είναι το αποτέλεσμα στην βρύση τους, στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής τους. Και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Επιπλέον ο κ. Δήμαρχος τόνισε με την ευκαιρία ότι «Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι νοιαζόμαστε για αυτούς. Η αντισυστημικότητα που παρατηρείται ως πολιτικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη με πολύ ανησυχητικά μηνύματα και κρούσματα είναι απόρροια της ανεπάρκειας των πολιτικών συστημάτων να πείσουν τους ευρωπαίους πολίτες ότι νοιαζόμαστε για αυτούς και αντιμετωπίζουμε τα πραγματικά τους προβλήματα με τρόπο μεθοδικό, αποτελεσματικό και ολιστικό. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Να ξανακερδίσουμε τις νέες γενιές που ανατράφηκαν μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής, κοινωνικής και ενεργειακής κρίσης».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικής αντίληψης παρουσίασε το ολιστικό έργο της ΔΕΥΑΡ ο Δήμαρχος Ρεθύμνου ενώ ακολούθησε η τεχνική παρουσίαση του από την Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑΡ κ. Βέτα Γεωργιάδου.

Οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολούθησαν με προσοχή την παρουσίαση της ολιστικής πρότασης, συμμετέχοντας με ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Παναγιώτη Θάνου και Νίκου Κουντούρογλου που υποστήριξαν πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έργων της ΔΕΥΑΡ λειτουργεί ως «πιλότος» κάθε άλλου «πιλοτικού έργου» που σχεδιάζεται στην Ελλάδα με αντίστοιχη πολιτική λογική και στόχευση εκσυγχρονισμού υποδομών. «Είναι έργο πιλότος για κάθε άλλο έργο πιλότος» είπαν χαρακτηριστικά.

Οι εργασίες της διημερίδας θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη στο Δημαρχείο της πόλης, όπου θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παρουσίασης, θα τεθούν επί τάπητος τεχνικά ζητήματα και θα υπάρξει διάλογος με στόχο την ένταξη και χρηματοδότηση των έργων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ